Επίδομα 534 ευρώ: Νωρίτερα τα χρήματα για τις αναστολές Δεκεμβρίου- Νέα ευκαιρία για δηλώσεις

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επίδομα 534 ευρώ: Νωρίτερα τα χρήματα για τις αναστολές Δεκεμβρίου- Νέα ευκαιρία για δηλώσεις

Την Δευτέρα 11 και την Τρίτη 12 Ιανουαρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για το μήνα Δεκέμβριο στους εργαζόμενους σε αναστολή, όπως είχε εξαγγελθεί από το υπουργείο Εργασίας.

Αυτό σημαίνει πως από σήμερα το απόγευμα θα ξεκινήσει η σχετική διαδικασία, όπου θα πιστωθούν στα χρήματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων, με τους εργαζόμενους σε κλειστές επιχειρήσεις να προηγούνται στις πληρωμές.

Σε κάθε περίπτωση η πληρωμή αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τις 12 Ιανουαρίου για όλους όσοι ολοκλήρωσαν τη διαδικασία των δηλώσεων αναστολών. Υπενθυμίζεται πως για κάθε ημέρα αναστολής, ο μισθωτός αποζημιώνεται από το κράτος με 17,8 ευρώ και 534 ευρώ για όλα το μήνα της αναστολής.

Παράλληλα «τρέχει» έως τις 15 Ιανουαρίου η δυνατότητα υποβολής μονομερούς υπεύθυνης δήλωσης από τους επαγγελματίες της τέχνης και του
πολιτισμού, ξεναγούς και τουριστικούς συνοδούς,
που είναι εγγεγραμμένοι στην ειδική πλατφόρμα artandcultureprofessionals.services.gov.gr έως και τις
20 Οκτωβρίου 2020. Οι ξεναγοί και τουριστικοί συνοδοί οι οποίοι είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, μπορούν να προβούν σε μονομερείς
υπεύθυνες δηλώσεις για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

Όσοι μισθωτοί έχουν χρόνο αναστολής τον Δεκέμβριο, θα λάβουν εντός του Ιανουαρίου και ένα δεύτερο τμήμα του Δώρου Χριστουγέννων από το κράτος, που αφορά την αναλογία της αναστολης από 1ης έως 31 Δεκεμβρίου και θα δοθεί πιθανότατα έως τις 15 του μήνα.

Νέες δηλώσεις αναστολών

Στο μεταξύ χθες το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε πως δίνεται νέα ευκαιρία για δηλώσεις αναστολών Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου μόνο για εργαζόμενους για τους οποίους δεν έχει υποβληθεί δήλωση, καθώς και ορθών επαναλήψεων για αύξηση και μόνο των διαστημάτων αναστολής των συμβάσεων εργασίας.

Ειδικότερα σι υπεύθυνες δηλώσεις και οι ορθές επαναλήψεις για τον Οκτώβριο θα μπορούν να υποβάλλονται έως τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου. Αντίστοιχα
για τις τελευταίες δηλώσεις του Νοεμβρίου η ΕΡΓΑΝΗ ανοίγει από 12 έως και 14 Ιανουαρίου.

Κατ' εξαίρεση για τον μήνα Νοέμβριο δίνεται η δυνατότητα σε όσες επιχειρήσεις-εργοδότες υπέβαλαν λανθασμένα τα δεδομένα του προσωπικού τους στο «Ειδικό Έντυπο για τη δήλωση της ανάκλησης αναστολής» να προβούν σε ορθή επανάληψη από 12 έως 14 Ιανουαρίου.

Νέα ευκαιρία δίνεται και για τις δηλώσεις των αναστολών Δεκεμβρίου από 15 έως 18 Ιανουαρίου.

Υπενθυμίζεται πως μετά τη δήλωση της αναστολής από την επιχείρηση στο ΕΡΓΑΝΗ, οι εργαζόμενοι που κατά το παρελθόν έχουν υποβάλει δήλωση δεν
απαιτείται να προβούν σε νέα δήλωση, παρά μόνο αν επιθυμούν την τροποποίηση στοιχείων τους.

Μόνο οι εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή για πρώτη φορά, είναι απαραίτητο να προβούν σε υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης.

Φωτο: Getty Images/Ideal Images

Διαβάστε επίσης

Επίδομα 400 ευρώ: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις από τους επιστήμονες

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider