Δώρο Χριστουγέννων: Καταβάλλεται σήμερα σε μισθωτούς και εργαζόμενους σε αναστολή- Τι πληρώνει ο εργοδότης

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δώρο Χριστουγέννων: Καταβάλλεται σήμερα σε μισθωτούς και εργαζόμενους σε αναστολή- Τι πληρώνει ο εργοδότης

Πληρώνεται σήμερα 21 Δεκεμβρίου το Δώρο Χριστουγέννων στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, αλλά και σε πάνω από ένα εκατομμύριο εργαζόμενους σε αναστολή σύμβασης την περίοδο από τον Μάιο έως τον Δεκέμβριο (ή σε ενδιάμεσα διαστήματα).

Το φετινό Δώρο θα καταβληθεί στους εργαζόμενους σε αναστολή σε δύο φάσεις.

Στις 21 Δεκεμβρίου 2020 θα καταβληθεί από τους εργοδότες το μέρος που αντιστοιχεί στους πραγματικούς μισθούς που έχει λάβει ο εργαζόμενος από την επιχείρηση και την ίδια μέρα η πολιτεία θα καταβάλει τα ποσά του αντιστοιχούν στον πραγματικό μισθό που έχει λάβει ο εργαζόμενος ως αποζημίωση ειδικού σκοπού.

Με την ίδια φόρμουλα και σε δύο φάσεις θα πρέπει να πληρωθούν σήμερα και οι εργαζόμενοι που έχουν ενταχθεί στον μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ».

Η δεύτερη καταβολή θα πραγματοποιηθεί αρχές Ιανουαρίου του 2021 και θα αφορά στο ποσό του τμήματος του δώρου που αντιστοιχεί στο μήνα Δεκέμβριο.

Για παράδειγμα, εργαζόμενος με ονομαστικό μισθό 1.000 ευρώ, σε αναστολή τον Μάιο, τον Νοέμβριο και από 1 έως 20 Δεκεμβρίου. Θα λάβει σήμερα το ποσό των 690 ευρώ από τον εργοδότη του και 169 ευρώ από το κράτος για την αναστολή Μαΐου και Νοεμβρίου, δηλαδή σύνολο 859 ευρώ.

Σε δεύτερο χρόνο και έως τις 31 Ιανουαρίου θα λάβει 45 ευρώ από το κράτος για το τμήμα του Δώρου που αναλογεί στις 20 ημέρες αναστολής του Δεκεμβρίου. Συνολικά για Δώρο Χριστουγέννων θα λάβει 904 ευρώ και χάνει 96 ευρώ.

Αντίστοιχα εργαζόμενος με τον κατώτατο μισθό (650 ευρώ μικτά), σε αναστολή Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο, θα πρέπει να λάβει σήμερα 297 ευρώ από τον εργοδότη του και 248 ευρώ από το κράτος. Τον Ιανουάριο θα λάβει ακόμη 73 ευρώ από το κράτος, δηλαδή συνολικά 618 ευρώ.

Πώς υπολογίζεται το δώρο Χριστουγέννων

Για τον υπολογισμό του ποσού των Δώρων λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό. Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το Δώρο Χριστουγέννων αρχίζει από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους.

Έτσι, οι εργαζόμενοι που η σχέση εργασίας τους με τον εργοδότη είχε διάρκεια χωρίς διακοπή όλη τη χρονική περίοδο που αναφέραμε δηλαδή από 1ης Μαΐου μέχρι 31ης Δεκεμβρίου κάθε έτους, δικαιούνται ολόκληρο το Δώρο που είναι ίσο με ένα (1) μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.

Όσοι όμως από τους παραπάνω μισθωτούς, που η σχέση τους με τον εργοδότη δεν διήρκησε ολόκληρο το χρονικό διάστημα (από 1/5 έως και 31/12), δικαιούνται να λάβουν τμήμα του δώρου ανάλογο με τη χρονική διάρκεια της εργασιακής τους σχέσης.

Σε αυτή τη περίπτωση το δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται ως εξής: 2/25 του μηνιαίου μισθού ή 2 ημερομίσθια - ανάλογα με το πώς αμείβονται - για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης. Ακόμα και οι μισθωτοί που εργάστηκαν χρονικό διάστημα μικρότερο των 19ημέρων δικαιούνται ανάλογο κλάσμα του δώρου.

Ωρομίσθιοι

Για όσους αμείβονται με ωρομίσθιο ο υπολογισμός γίνεται βάσει του μέσου όρου των αποδοχών του διαστήματος από 1-5-2020 μέχρι 31-12-2020. Διαιρούνται δηλαδή οι συνολικές αμοιβές που έλαβε ο μισθωτός μέσα στο διάστημα αυτό δια του αριθμού των ημερών του διαστήματος αυτού κατά τις οποίες ο μισθωτός εργάσθηκε η διατήρησε αξίωση για τις αποδοχές του. Το ποσό που προκύπτει πολλαπλασιάζεται επί τον αριθμό των ημερομισθίων που αναλογούν στη διάρκεια της εργασιακής σχέσης.

Μερική απασχόληση

Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται καθημερινά λιγότερες ώρες (σε σχέση με τη πλήρη απασχόληση) θα λάβουν ως δώρο Χριστουγέννων όσα ημερομίσθια λαμβάνει και ο εργαζόμενος με πλήρη απασχόληση έχοντας όμως ως βάση υπολογισμού τις μειωμένες αποδοχές και αναλόγως με τον χρόνο απασχόλησης του από 01/05/2020 έως 31/12/2020.

Εκ περιτροπής απασχόληση

Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται λιγότερες από 5 ημέρες τη βδομάδα (για τους απασχολούμενους με πενθήμερο) και λιγότερες από 6 ημέρες τη εβδομάδα (για τους απασχολούμενους με 6ήμερο) δικαιούνται δώρο Χριστουγέννων 1 ημερομίσθιο για κάθε 8 πραγματοποιηθέντα ημερομίσθια μέσα στο διάστημα από 01/05/2020 έως 31/12/2020. Προσοχή: Σε όλες τις περιπτώσεις το ποσό του δώρου προσαυξάνεται με τον συντελεστή αδείας 0,041666.

Εποχικοί Εργαζόμενοι

Από τον κρατικό προϋπολογισμό θα λάβουν την αναλογία Δώρου Χριστουγέννων οι εποχικοί εργαζόμενοι, με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης, των οποίων οι συμβάσεις τέθηκαν σε αναστολή ή οι οποίοι υπέβαλαν μονομερείς δηλώσεις αναστολής, για το διάστημα της αναστολής, υπολογιζόμενο επί της αποζημίωσης ειδικού σκοπού του αντίστοιχου διαστήματος.

Μπορείτε να υπολογίσετε το Δώρο Χριστουγέννων με online εφαρμογή του ΚΕΠΕΑ/ΓΣΕΕ
https://www.kepea.gr/calc-doro-xristoygennon.php

Για εκ περιτροπής εργασία:

https://www.kepea.gr/calc-ek-peritropis-doro-xristoygennon.php

Διαβάστε επίσης

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider