Εβδομάδα πληρωμών: Πότε καταβάλλονται συντάξεις, επιδόματα και Δώρο Χριστουγέννων

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εβδομάδα πληρωμών: Πότε καταβάλλονται συντάξεις, επιδόματα και Δώρο Χριστουγέννων
Αύριο Δευτέρα πληρώνεται το Δώρο Χριστουγέννων στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και στους εργαζόμενους σε αναστολή σύμβασης. Τις συντάξεις Ιανουαρίου θα λάβουν και οι ασφαλισμένοι του τ. ΟΑΕΕ, τ. ΟΓΑ , τ. ΕΤΑΑ, τ. ΝΑΤ, τ. ΕΤΑΤ, τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ.

Εβδομάδα πληρωμών είναι η εβδομάδα των Χριστουγέννων, καθώς παραδοσιακά λίγο πριν τις γιορτές συσσωρεύονται οι προπληρωμές επιδομάτων και συντάξεων.

Την Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου πληρώνεται το Δώρο Χριστουγέννων στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, αλλά και σε πάνω από ένα εκατομμύριο εργαζόμενους σε αναστολή σύμβασης την περίοδο από τον Μάιο έως τον Δεκέμβριο (ή σε ενδιάμεσα διαστήματα).

Το Δώρο Χριστουγέννων θα καταβληθεί στους εργαζόμενους σε αναστολή σε δύο φάσεις. Στις 21 Δεκεμβρίου 2020 θα καταβληθεί από τους εργοδότες το μέρος που αντιστοιχεί στους πραγματικούς μισθούς που έχει λάβει ο εργαζόμενος από την επιχείρηση και την ίδια μέρα η πολιτεία θα καταβάλει τα ποσά του αντιστοιχούν στον πραγματικό μισθό που έχει λάβει ο εργαζόμενος ως αποζημίωση ειδικού σκοπού.

Η δεύτερη καταβολή θα πραγματοποιηθεί αρχές Ιανουαρίου του 2021 και θα αφορά στο ποσό του τμήματος του δώρου που αντιστοιχεί στο μήνα Δεκέμβριο.

Για παράδειγμα, εργαζόμενος με ονομαστικό μισθό 1.000 ευρώ, σε αναστολή τον Μάιο, τον Νοέμβριο και από 1 έως 20 Δεκεμβρίου. Θα λάβει στις 21 Δεκεμβρίου το ποσό των 690 ευρώ από τον εργοδότη του και 169 ευρώ από το κράτος για την αναστολή Μαΐου και Νοεμβρίου, δηλαδή σύνολο 859 ευρώ.

Σε δεύτερο χρόνο και έως τις 31 Ιανουαρίου θα λάβει 45 ευρώ από το κράτος για το τμήμα του Δώρου που αναλογεί στις 20 ημέρες αναστολής του Δεκεμβρίου. Συνολικά για Δώρο Χριστουγέννων θα λάβει 904 ευρώ και χάνει 96 ευρώ.

Συντάξεις

Από την ίδια ημέρα ξεκινά η προπληρωμή των συντάξεων Ιανουαρίου 2021 σε 2,4 εκατ. συνταξιούχους. Πιο συγκεκριμένα:

  • Την Δευτέρα 21 Νοεμβρίου θα καταβληθούν οι συντάξεις τ. ΟΑΕΕ, τ. ΟΓΑ , τ. ΕΤΑΑ, τ. ΝΑΤ, τ. ΕΤΑΤ, τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ
  • Την Τρίτη 22 Δεκεμβρίου θα καταβληθούν οι συντάξεις από το τ. ΙΚΑ, τις τράπεζες, τον ΟΤΕ και το Δημόσιο και ο ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9,
  • Την Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου θα καταβληθούν οι συντάξεις από το τ. ΙΚΑ, τις τράπεζες, τον ΟΤΕ και το Δημόσιο και ο ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8.

Επίδομα 800 ευρώ

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να εξοφληθούν και οι 33.468 εργαζόμενοι που δεν έχουν πληρωθεί ακόμη το επίδομα των 800 ευρώ για τις αναστολές σύμβασης του Νοεμβρίου. Υπενθυμίζεται πως:

  • 23.866 εργαζόμενοι που δεν υπέβαλαν – σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας – την απαιτούμενη δήλωση εργαζομένου αποδοχής στην πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr μέσα στην προβλεπόμενη προθεσμία και καλούνται τώρα να προβούν σε υποβολή δήλωσης. Το σύστημα Εργάνη και ειδικότερα η ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr παραμένει ανοικτή και δέχεται δηλώσεις. Οπότε οι εν λόγω εργαζόμενοι πρέπει να μπουν στην πλατφόρμα και να αποδεχθούν την δήλωση αναστολής του εργοδότη τους, ώστε να συμπεριληφθούν σε επόμενες πληρωμές.9.602 – επανεξετάζονται επειδή εμφανίζονται στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ με πολλαπλή πλήρη απασχόληση. Εξετάζεται αν είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης.
  • 9.602 εργαζόμενοι που εμφανίζονται στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ με πολλαπλή πλήρη απασχόληση και ελέγχεται αν είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

Επίδομα ανεργίας

Ολοκληρώνεται η διαδικασία της επιβεβαίωσης ή καταχώρισης του IBAN για τους μακροχρόνια ανέργους που είναι δικαιούχοι της εφάπαξ έκτακτης αποζημίωσης των 400 ευρώ και μέχρι την Παρασκευή θα πιστωθεί στους λογαριασμούς τους.

Δικαιούχοι είναι οι εγγεγραμμένοι μη επιδοτούμενοι άνεργοι που απέκτησαν την ιδιότητα του μακροχρόνια ανέργου - δηλαδή ξεπέρασαν 12 μήνες συνεχούς εγγεγραμμένης ανεργίας - κατά το διάστημα από την 1η Μαρτίου έως και την 25η Νοεμβρίου 2020, παρέμειναν εγγεγραμμένοι άνεργοι έως και τις 25 Νοεμβρίου και δεν έλαβαν την προηγούμενη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση 400 ευρώ.

Σε ότι αφορά τους ανέργους που έληξε η επιδότησή τους στο χρονικό διάστημα 20 Σεπτεμβρίου - 19 Οκτωβρίου, το ποσό που αντιστοιχεί στον δεύτερο μήνα της παράτασης θα έχει ολοκληρωθεί εντός του Δεκεμβρίου, όπως και η καταβολή του δεύτερου μήνα παράτασης (400 ευρώ) για όσους ανέργους έληξε η 12μηνη επιδότησή τους από 20 έως 31 Οκτωβρίου.

Φωτο: getty Images/ Ideal images

Διαβάστε επίσης

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider