Tip of the Day

Tip of the day: Τουρισμός - Εστίαση: Πώς επιδοτούνται εργοδοτικές και εργατικές εισφορές

15-07-2021 | 07:31
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Την δυνατότητα επιδότησης του συνόλου των εργοδοτικών και εργατικών εισφορών για δυνητικούς εργαζόμενους, έχουν από χθες το απόγευμα οι επιχειρήσεις - εργοδότες του τουρισμού και της εστίασης, οπότε και άνοιξε η δυνατότητα καταχώρησης των υπεύθυνων δηλώσεων στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη».

Ειδικότερα, στο πρόγραμμα που «τρέχει» από τον περασμένο Οκτώβριο με στόχο τη δημιουργία 100.000 νέων θέσεων εργασίας και επιδοτεί το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών- εργαζομένων) για 6 μήνες, εντάσσονται πλέον και οι εργοδότες του τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου για την επιδότηση των εποχικών εργαζομένων που θα προσλάβουν το προσεχές διάστημα.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι νέες θέσεις εργασίας που επιδοτούνται από το πρόγραμμα είναι επιπρόσθετες του αριθμού των υφιστάμενων θέσεων εργασίας των επιχειρήσεων - εργοδοτών και θα πρέπει να αφορούν αποκλειστικά εποχικά εργαζόμενους, χωρίς δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης.

Για την ακρίβεια βάσει του πληροφοριακού συστήματος Εργάνη, οι αιτήσεις θα πρέπει να αφορούν προσλήψεις εργαζομένων οι οποίοι επιδοτήθηκαν το 2019 και το 2020 ως εποχικά επιδοτούμενοι, με βάση την πρόβλεψη του σχετικού νόμου, για τουλάχιστον 100 ημερομίσθια και έλαβαν τακτικό επίδομα ανεργίας, βάσει των σχετικών διατάξεων του νόμου 1454/85.

Ποιες επιχειρήσεις αφορά

Το πρόγραμμα αφορά:

  • ξενοδοχεία και παρόμοια καταλύματα,
  • υπηρεσίες εκμίσθωσης μικρής διάρκειας δωματίων σπιτιών,
  • χώρους κατασκήνωσης,
  • επιχειρήσεις αγροτουρισμού,
  • χώρους διαμονής σύντομης διάρκειας,
  • ταξιδιωτικά γραφεία,
  • γραφεία οργανωμένων ταξιδιών και άλλες δραστηριότητες υπηρεσιών κρατήσεων,
  • κινητές μονάδες εστίασης,
  • υπηρεσίες τροφοδοσίας για εκδηλώσεις,
  • γεύματα που παρέχονται από στρατιωτικές τραπεζαρίες,
  • καθώς και δραστηριότητες παροχής ποτών.

Η διαδικασία

Για να λάβουν την επιδότηση οι επιχειρήσεις-εργοδότες θα πρέπει να συμπληρώσουν την αίτηση δηλώντας σε αυτή ότι οι εργαζόμενοι που επιθυμούν να εντάξουν στο πρόγραμμα είναι εποχικά εργαζόμενοι του τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου, χωρίς δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης.
Μετά την έγκριση της αίτησης - υπεύθυνης δήλωσης των επιχειρήσεων-εργοδοτών για την ένταξη των δυνητικά ωφελουμένων στο πρόγραμμα και προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία, οι επιχειρήσεις-εργοδότες θα πρέπει αυθημερόν ή το αργότερο εντός της επόμενης ημέρας από την έγκριση της αίτησης να προχωρήσουν στη σύναψη σύμβασης εργασίας και στην πρόσληψη του ωφελουμένου, υποβάλλοντας το έντυπο Ε3: Ενιαίο Εντυπο Αναγγελίας Πρόσληψης. Σε αυτό θα δηλώνεται σε ειδικό πεδίο η συμμετοχή τους στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Σε αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή δεν προχωρήσουν σε άμεση πρόσληψη των δυνητικά ωφελούμενων εργαζομένων η εγκεκριμένη αίτηση θα λογίζεται ως μη γενόμενη και η επιδότηση δεν θα καταβάλλεται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για κάθε νέα θέση που δημιουργείται και εντάσσεται στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, επιδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένου και εργοδότη, ανεξαρτήτως του ύψους του μηνιαίου μισθού, καθώς και οι αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές σε δώρα και επίδομα αδείας, για χρονικό διάστημα 6 μηνών.

Σε περίπτωση δε που η νέα θέση εργασίας αφορά μακροχρόνια άνεργο, εγγεγραμμένο στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δώδεκα μηνών, η νέα πρόσληψη επιδοτείται πέραν της επιδότησης των εισφορών, με 200 ευρώ επί του καθαρού μηνιαίου μισθού, προ φόρου και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Όροι και δεσμεύσεις

Όσον αφορά τους όρους και τις δεσμεύσεις του προγράμματος να επισημάνουμε ότι σε κάθε περίπτωση, ο καθαρός μηνιαίος μισθός, προ φόρου και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, του νεοπροσληφθέντα μακροχρόνια ανέργου δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 200 ευρώ.

Επιπλέον, ο μέσος όρος του αριθμού των εργαζομένων που επιδοτείται στις επιχειρήσεις-εργοδότες που εντάσσονται στο πρόγραμμα, πρέπει να είναι τουλάχιστον ίσος με τον αριθμό εργαζομένων που είχαν την 18-9-2020, προσαυξημένος κατά τον αριθμό των νέων επιδοτούμενων εργαζομένων.

Ο αριθμός των εργαζομένων που προαναφέρθηκε αφορά στο σύνολο των μισθωτών αμειβομένων με μισθό ή ημερομίσθιο, με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου (ορισμένου ή αορίστου χρόνου), με πλήρη ή μειωμένη απασχόληση, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που έχουν τεθεί σε αναστολή. Στο παραπάνω δεν προσμετρώνται εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας λύεται λόγω συνταξιοδότησης ή θανάτου, των οποίων η σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου λήγει ή εργαζόμενοι που αποχωρούν οικειοθελώς.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

11:45

Τσίπρας στο in.gr: «Η δεύτερη κάλπη είναι η κάλπη της ανατροπής»

11:43

Swiss Re: Αυξάνεται ο κίνδυνος πυρκαγιών στην Ευρώπη λόγω της ακραίας ζέστης

11:22

Intel: «Σήκωσε» 20 δισ. δολ. από πώληση μετοχών για επενδύσεις στη τεχνητή νοημοσύνη

11:12

«Ταύρος» για τις ελληνικές τράπεζες η UBS - «Θα κλείσουν την ψαλίδα με Ευρώπη»

11:08

Χρηματιστήριο: Επιφυλακτικές κινήσεις σε υποτονικό κλίμα

11:04

Ξεκινά το θερινό ωράριο στα ΜΜΜ: Πώς θα κινηθούν μετρό, τραμ, ΗΣΑΠ και λεωφορεία τον Αύγουστο

11:01

Η Ευρώπη ξεμένει από πυραύλους Patriot για την Ουκρανία - Η στροφή προς τις χώρες του Νότου

10:37

Άδεια μητρότητας: Οι νέες κατηγορίες δικαιούχων

10:32

Ευρωαγορές: Μικτά πρόσημα με το βλέμμα σε Μέση Ανατολή - Προς νέο υψηλό ο Stoxx 600

10:20

Aλουμίνιο: Σε υψηλό επτά εβδομάδων με φόντο το Ορμούζ

10:13

Πυρκαγιά σε δασική έκταση στον Μαραθιά στη Ζάκυνθο

10:07

ΔΕΗ: Αποκτά το Prime Status της ISS STOXX με νέα αναβάθμιση στην αξιολόγηση ESG

09:48

Κολομβία: Τουλάχιστον 132 νεκροί από τον ισχυρό σεισμό των 7,4 Ρίχτερ

09:17

Πετρέλαιο: «Άλμα» 2,5% καθώς «ξεθωριάζουν» οι ελπίδες για το Ορμούζ - Αγγίζει τα 90 δολ. το Brent

09:00

Ουκρανία: Εννιά νεκροί από τις νυχτερινές επιθέσεις της Ρωσίας στην Ζαπορίζια

08:54

Λιβύη: Βόμβα σκότωσε τον επικεφαλής των στρατιωτικών πληροφοριών του Χαφτάρ

08:48

Συνεχίζει ανοδικά ο χρυσός - Σε υψηλό δύο και πλέον μηνών

08:37

Washington Post: Απειλή από το Ιράν ανάγκασε τον Τραμπ να αλλάξει αεροπλάνο στην Τουρκία

08:29

Η Τουρκία υιοθετεί «ιστορικό» νόμο για την κοινωνική επανένταξη των μαχητών του PKK

08:25

Τραμπ: «Πολύ καλή» η σχέση μου με τον Νετανιάχου παρά τη διαφωνία για τη Γάζα

08:20

Εμπρησμός Marfin: Απολογείται σήμερα η 46χρονη αρνούμενη κάθε σχέση με τη φονική επίθεση

08:17

Λειψυδρία: Οι κινήσεις που εξοικονομούν νερό στις διακοπές

08:11

Ένα πράγμα που δεν υπήρξε ποτέ ο ΛεΜπρόν Τζέιμς

07:58

Copernicus: Οι θάλασσες έσπασαν κάθε ρεκόρ θερμοκρασίας τον Ιούλιο - Από τους καύσωνες έως το κόστος για την οικονομία

07:46

Βενεζουέλα: Ξεπέρασαν τους 6.300 οι νεκροί από τους σεισμούς του Ιουνίου

07:41

«Σήμα» της Goldman για ενδιάμεσο μέρισμα 220 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕ

07:30

Καύσιμα: Νέος γύρος αυξήσεων από την Τρίτη - Τι δείχνουν οι τιμές σε βενζίνη και diesel

07:18

Καπνός, Ιθάκη και πολιτικά παραμύθια - Η πολιτική απόβαση, ο Αυγερινός και η... Πούλια

07:12

Κρατικά «φέσια»: Στα 3,55 δισ. ευρώ ο λογαριασμός του δημοσίου στους ιδιώτες - Ποιοι χρωστούν και πόσα

07:06

Η απόφαση που σώζει περιουσίες - Το ΑΙ στην τραπεζική εξυπηρέτηση - Οι πετρελαϊκές πτήσεις