Tip of the Day

Tip of the day: Τουρισμός - Εστίαση: Πώς επιδοτούνται εργοδοτικές και εργατικές εισφορές

15-07-2021 | 07:31
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Την δυνατότητα επιδότησης του συνόλου των εργοδοτικών και εργατικών εισφορών για δυνητικούς εργαζόμενους, έχουν από χθες το απόγευμα οι επιχειρήσεις - εργοδότες του τουρισμού και της εστίασης, οπότε και άνοιξε η δυνατότητα καταχώρησης των υπεύθυνων δηλώσεων στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη».

Ειδικότερα, στο πρόγραμμα που «τρέχει» από τον περασμένο Οκτώβριο με στόχο τη δημιουργία 100.000 νέων θέσεων εργασίας και επιδοτεί το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών- εργαζομένων) για 6 μήνες, εντάσσονται πλέον και οι εργοδότες του τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου για την επιδότηση των εποχικών εργαζομένων που θα προσλάβουν το προσεχές διάστημα.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι νέες θέσεις εργασίας που επιδοτούνται από το πρόγραμμα είναι επιπρόσθετες του αριθμού των υφιστάμενων θέσεων εργασίας των επιχειρήσεων - εργοδοτών και θα πρέπει να αφορούν αποκλειστικά εποχικά εργαζόμενους, χωρίς δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης.

Για την ακρίβεια βάσει του πληροφοριακού συστήματος Εργάνη, οι αιτήσεις θα πρέπει να αφορούν προσλήψεις εργαζομένων οι οποίοι επιδοτήθηκαν το 2019 και το 2020 ως εποχικά επιδοτούμενοι, με βάση την πρόβλεψη του σχετικού νόμου, για τουλάχιστον 100 ημερομίσθια και έλαβαν τακτικό επίδομα ανεργίας, βάσει των σχετικών διατάξεων του νόμου 1454/85.

Ποιες επιχειρήσεις αφορά

Το πρόγραμμα αφορά:

  • ξενοδοχεία και παρόμοια καταλύματα,
  • υπηρεσίες εκμίσθωσης μικρής διάρκειας δωματίων σπιτιών,
  • χώρους κατασκήνωσης,
  • επιχειρήσεις αγροτουρισμού,
  • χώρους διαμονής σύντομης διάρκειας,
  • ταξιδιωτικά γραφεία,
  • γραφεία οργανωμένων ταξιδιών και άλλες δραστηριότητες υπηρεσιών κρατήσεων,
  • κινητές μονάδες εστίασης,
  • υπηρεσίες τροφοδοσίας για εκδηλώσεις,
  • γεύματα που παρέχονται από στρατιωτικές τραπεζαρίες,
  • καθώς και δραστηριότητες παροχής ποτών.

Η διαδικασία

Για να λάβουν την επιδότηση οι επιχειρήσεις-εργοδότες θα πρέπει να συμπληρώσουν την αίτηση δηλώντας σε αυτή ότι οι εργαζόμενοι που επιθυμούν να εντάξουν στο πρόγραμμα είναι εποχικά εργαζόμενοι του τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου, χωρίς δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης.
Μετά την έγκριση της αίτησης - υπεύθυνης δήλωσης των επιχειρήσεων-εργοδοτών για την ένταξη των δυνητικά ωφελουμένων στο πρόγραμμα και προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία, οι επιχειρήσεις-εργοδότες θα πρέπει αυθημερόν ή το αργότερο εντός της επόμενης ημέρας από την έγκριση της αίτησης να προχωρήσουν στη σύναψη σύμβασης εργασίας και στην πρόσληψη του ωφελουμένου, υποβάλλοντας το έντυπο Ε3: Ενιαίο Εντυπο Αναγγελίας Πρόσληψης. Σε αυτό θα δηλώνεται σε ειδικό πεδίο η συμμετοχή τους στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Σε αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή δεν προχωρήσουν σε άμεση πρόσληψη των δυνητικά ωφελούμενων εργαζομένων η εγκεκριμένη αίτηση θα λογίζεται ως μη γενόμενη και η επιδότηση δεν θα καταβάλλεται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για κάθε νέα θέση που δημιουργείται και εντάσσεται στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, επιδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένου και εργοδότη, ανεξαρτήτως του ύψους του μηνιαίου μισθού, καθώς και οι αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές σε δώρα και επίδομα αδείας, για χρονικό διάστημα 6 μηνών.

Σε περίπτωση δε που η νέα θέση εργασίας αφορά μακροχρόνια άνεργο, εγγεγραμμένο στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δώδεκα μηνών, η νέα πρόσληψη επιδοτείται πέραν της επιδότησης των εισφορών, με 200 ευρώ επί του καθαρού μηνιαίου μισθού, προ φόρου και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Όροι και δεσμεύσεις

Όσον αφορά τους όρους και τις δεσμεύσεις του προγράμματος να επισημάνουμε ότι σε κάθε περίπτωση, ο καθαρός μηνιαίος μισθός, προ φόρου και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, του νεοπροσληφθέντα μακροχρόνια ανέργου δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 200 ευρώ.

Επιπλέον, ο μέσος όρος του αριθμού των εργαζομένων που επιδοτείται στις επιχειρήσεις-εργοδότες που εντάσσονται στο πρόγραμμα, πρέπει να είναι τουλάχιστον ίσος με τον αριθμό εργαζομένων που είχαν την 18-9-2020, προσαυξημένος κατά τον αριθμό των νέων επιδοτούμενων εργαζομένων.

Ο αριθμός των εργαζομένων που προαναφέρθηκε αφορά στο σύνολο των μισθωτών αμειβομένων με μισθό ή ημερομίσθιο, με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου (ορισμένου ή αορίστου χρόνου), με πλήρη ή μειωμένη απασχόληση, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που έχουν τεθεί σε αναστολή. Στο παραπάνω δεν προσμετρώνται εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας λύεται λόγω συνταξιοδότησης ή θανάτου, των οποίων η σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου λήγει ή εργαζόμενοι που αποχωρούν οικειοθελώς.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

13:15

Συμφωνία ΗΠΑ με Ιράν: Ρήτρα «στο παρά πέντε» για Στενά του Ορμούζ - Δυσαρέσκεια στο Ισραήλ

13:13

Ανδρουλάκης: «Τρίτη τετραετία Νέας Δημοκρατίας σημαίνει τρίτη τετραετία ακρίβειας»

12:59

AKTOR4TheFuture: Τελευταία εβδομάδα για αιτήσεις στο πρόγραμμα υποτροφιών

12:52

Ζαχαράκη: Τέλος Ιουλίου τα τελικά αποτελέσματα των Πανελλαδικών - Τι είπε για την κατάργησή τους

12:50

Κάζιμιρ: Η ΕΚΤ πρέπει να κάνει περισσότερα απέναντι στις πληθωριστικές πιέσεις

12:48

Κοντογεώργης: Δημοσιονομική υπευθυνότητα, ανάπτυξη επιχειρήσεων, το «μείγμα» για ΔΕΘ

12:46

ΕΕΕΠ: Χτίζει τον οδικό χάρτη έως το 2030 - Ποιος αναλαμβάνει το στρατηγικό σχέδιο της Αρχής Παιγνίων

12:44

Παπαθανάσης: Ανοίγει το «Ανακαινίζω» με απλοποιημένες διαδικασίες και γρήγορες πληρωμές

12:38

Η Metlen υλοποιεί νέα φωτοβολταϊκά έργα στο Ηνωμένο Βασίλειο σε συνεργασία με την Elgin

12:32

ΕΛΣΤΑΤ: Άνοδος 16,5% του Δείκτη Παραγωγής στις Κατασκευές το Α' τρίμηνο του 2026

12:25

Αύξηση 6,4% στον δείκτη μισθολογικού κόστους το α' τρίμηνο του 2026

12:23

Αύξηση των δεικτών τιμών εισροών και εκροών στη γεωργία - κτηνοτροφία τον Απρίλιο

12:12

EE: Το πλήγμα στο μοναστήρι της Λαύρας συνιστά έγκλημα πολέμου

12:06

Βρετανία: Απαγόρευση social media σε παιδιά κάτω των 16 ετών - «Nα τους δώσουμε πίσω την παιδική τους ηλικία»

12:00

Νάγκελ (ΕΚΤ) πληθωρισμό: Και να ανοίξουν τα Στενά του Ορμούζ, δεν θα υπάρξει άμεση ανακούφιση

11:55

Ρωσία: «Μαζικό πλήγμα» κατά στόχων της στρατιωτικής βιομηχανίας στο Κίεβο

11:50

Ο Λίβανος δεν έχει ενημερωθεί για τη συμφωνία ΗΠΑ - Ιράν

11:42

SpaceX: Ράλι 6% μετά την ιστορική IPO - Έσοδα άνω του 1 τρισ. έως το 2030 αναμένει ο Μασκ

11:41

Οι σταθμοί του μετρό που θα κλείνουν νωρίτερα από σήμερα: Τι αλλάζει στα δρομολόγια

11:34

Εθνική Τράπεζα: Στρατηγική συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων

11:33

Λαγκάρντ (ΕΚΤ): Οι υψηλές τιμές ενέργειας εξαπλώνονται στην οικονομία της Ευρωζώνης

11:27

Παπασταύρου: Σήμερα η συνάντηση με τη Chevron στο ΥΠΕΝ για την επισημοποίηση της εισόδου της στο Block 10

11:19

Μιχαηλίδου για το «Ανακαινίζω»: Προκαταβολή έως 60%, επιπλέον η κάλυψη για μελέτες και άδειες

11:18

Κυρανάκης: «Δωρεάν πολιτική δεν υπάρχει - Χωρίς αυτοδυναμία της ΝΔ η χώρα δεν θα κυβερνηθεί»

11:14

Ανακοινώθηκαν νέοι Γενικοί Γραμματείς σε τρία υπουργεία

11:10

Στην Ευρώπη απελευθερώνονται 360.000 - 540.000 τόνοι μικροπλαστικών κάθε χρόνο

11:07

ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα χαιρετίζει τη συμφωνία ΗΠΑ - Ιράν

11:00

Ζελένσκι: «Έγκλημα κατά του χριστιανισμού το πλήγμα στο μοναστήρι της Λαύρας»

10:52

Χρηματιστήριο: «Βλέπει» 2.500 μονάδες ο Γενικός Δείκτης - Άλμα άνω του 3% στις τράπεζες

10:49

Ευρωαγορές: H συμφωνία στέλνει τον Stoxx 600 σε νέο ιστορικό υψηλό