Κακάο: Το ράλι ξεπερνά μέχρι και το Bitcoin - Aπό «χρυσάφι» σοκολάτα και πασχαλινά αυγά

Η άνοδος του κακάο είναι κακά νέα για τους καταναλωτές, καθώς οι σοκολατοποιίες αυξάνουν το κόστος και πουλάνε μπάρες με μικρότερη περιεκτικότητα σε σοκολάτα. Οι λόγοι για το ράλι - «Πληγή» για γονείς το Πάσχα.
Κακάο: Το ράλι ξεπερνά μέχρι και το Bitcoin - Aπό «χρυσάφι» σοκολάτα και πασχαλινά αυγά

Το κακάο έχει γίνει πανάκριβο τους τελευταίους 4 μήνες, «πατώντας» το ιστορικό υψηλό των 10.000 δολαρίων ανά τόνο, σε ένα ξέφρενο ράλι που έχει διπλασιάσει τις τιμές εντός της τρέχουσας χρονιάς, ενώ η ανοδική του πορεία έχει ξεπεράσει ακόμη και το Bitcoin, ενόψει Πάσχα, γεγονός που φέρνει δυσάρεστα νέα στους λάτρεις της σοκολάτας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιατί το κακάο έγινε «χρυσός» - Πότε θα φανεί η ακρίβεια στο ράφι

Η κακή σοδειά στο κακάο, αποτελεί το τελευταίο παράδειγμα των διαταραχών στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων και επακόλουθα στην αύξηση των τιμών, που, όπως λένε οι ειδικοί, πλήττει για άλλη μία φορά τους καταναλωτές. Το ράλι έχει αγγίξει ένα «αδιανόητο» επίπεδο καθώς οι τιμές του έχει εκτιναχθεί 186% τους τελευταίους 12 μήνες, πάνω και από το 150% του Bitcoin που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ για το δημοφιλέστερο κρυπτονόμισμα του κόσμου για το ίδιο χρονικό διάστημα.

Εικόνα

Η αύξηση των τιμών έχει ήδη μεταφερθεί στα ράφια καθώς πλησιάζει το Πάσχα και αποτυπώνεται στις τσέπες των καταναλωτών. Πέρυσι, τα καταστήματα λιανεμπορίου στις ΗΠΑ χρέωσαν 11,6% υψηλότερα για τη σοκολάτα από ό,τι το 2022, σύμφωνα με το Business Insider. Η ραγδαία άνοδος οφείλεται στις απογοητευτικές σοδειές κακάο της Δυτικής Αφρικής, όπως στην Ακτή Ελεφαντοστού που παράγει περίπου το 40% του παγκόσμιου κακάο και στη Γκάνα, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας παραγωγής.

Εικόνα
Κακάο / Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay

Βεβαίως, η ξηρασία δεν είναι ο μόνος παράγοντας που επηρεάζει τους καλλιεργητές κακάο. Τόσο η Ακτή Ελεφαντοστού όσο και η Γκάνα έχουν πληγεί από ακραίες καιρικές συνθήκες καθώς τον περασμένο Δεκέμβριο επλήγησαν από έντονες βροχοπτώσεις. Έκθεση του Φεβρουαρίου από τη συνεταιριστική τράπεζα CoBank που επικεντρώνεται στα γεωργικά προϊόντα, σημείωνε ότι οι τιμές του κακάο ήταν υπερδιπλάσιες σε σχέση με πέρυσι και οι προθεσμιακές τιμές στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης βρέθηκαν σε υψηλό 46 ετών.

Εικόνα

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το κακάο (γνωστά και ως futures) έχουν «ανέβει κατακόρυφα» φέτος, ειδικά τους τελευταίους τέσσερις μήνες. Τα futures είναι ένας τρόπος μέτρησης των τιμών των εμπορευμάτων με βάση τα συμβόλαια μελλοντικής παράδοσης, για την παρακολούθηση των τιμών για εμπορεύματα όπως το σιτάρι, ο χρυσός και το πετρέλαιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στο «σφυρί» για 48 εκατ. ευρώ το ακριβότερο ακίνητο στην Αθήνα

«Δεδομένου πού βρίσκονται οι τιμές του κακάο, θα χρησιμοποιήσουμε κάθε εργαλείο στο οπλοστάσιό μας, συμπεριλαμβανομένου ακόμη και του πλαφόν εάν χρειαστεί, λόγω της ανεξέλεγκτης ανόδου» διεμήνυσε η Μισέλ Μπακ, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της The Hershey Company.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα 7 νέα ελληνικά ξενοδοχεία που θα σας εντυπωσιάσουν το 2024

Η άνοδος του κακάο είναι κακά νέα για τους καταναλωτές, εάν οι σοκολατοποιίες εξακολουθήσουν να αυξάνουν το κόστος ή αρχίσουν να πουλάνε μπάρες με μικρότερη περιεκτικότητα σε σοκολάτα. Οι διακοπές του Πάσχα είναι μια περίοδος αιχμής για την κατανάλωση σοκολάτας και η απόκλιση μεταξύ των αγορών εμπορευμάτων και λιανικής σημαίνει ότι οι μεγαλύτερες συνέπειες για τους αγοραστές βρίσκονται μπροστά.

Εικόνα

Mόνο η κορυφή του παγόβουνου

Οι γονείς καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη και να πληρώσουν πολύ ακριβότερα για τα σοκολατένια αυγά, αλλά αυτό είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, καθώς ακόμη «βλέπουμε» το αποτέλεσμα της περσινής σοδιάς, χωρίς να έχουν αποτυπωθεί ακόμη οι φετινές αυξήσεις, όπως έγραψε προ ημερών το insider.gr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο πιο τσιγκούνης εκατομμυριούχος: Μοιάζει με άστεγο - Ψάχνει φαγητό στα σκουπίδια

Οι υψηλότερες τιμές στα καταστήματα αντικατοπτρίζουν τις αυξήσεις του κακάο το 2023. Από τότε, το ράλι έχει ξεφύγει τελείως και η τιμή του κακάο έχει υπερδιπλασιαστεί φέτος, καθιστώντας το ως το πιο «καυτό» προϊόν στον κόσμο. Ήδη, οι καταναλωτές στο Ηνωμένο Βασίλειο πληρώνουν περισσότερα για τη σοκολάτα και μερικές φορές παίρνουν λιγότερη ποσότητα αναλογικά με τα χρήματά τους, σε ένα φαινόμενο που έγινε γνωστό ως «shrinkflation».

Εικόνα

Υπενθυμίζεται ότι ο όρος shrinkflation προέρχεται από τις λέξεις shrink (συρρικνώνω) και inflation (πληθωρισμός) και περιγράφει την τακτική των εταιρειών να μειώνουν σχεδόν «βουβά» τις συσκευασίες και τις ποσότητες των προϊόντων τους, διατηρώντας την ίδια τιμή πώλησής τους, προκειμένου να διαχειριστούν τα αυξημένα κόστη παραγωγής στη σκιά του επίμονου πληθωρισμού.