Diriyah Project: Το νέο Ντουμπάι σχεδιάζεται δίπλα στο Ριάντ και θα κοστίσει 63 δισ. δολάρια

Σε έναν φιλόδοξο τουριστικό προορισμό θα μετατραπεί η ιστορική πόλη της Ντιρίγια στο Ριάντ, με χιλιάδες σπίτια, εστιατόρια και πολυτελή ξενοδοχεία.
Diriyah Project: Το νέο Ντουμπάι σχεδιάζεται δίπλα στο Ριάντ και θα κοστίσει 63 δισ. δολάρια

Σε έναν φιλόδοξο τουριστικό προορισμό θα μετατραπεί η ιστορική πόλη της Ντιρίγια στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, με χιλιάδες σπίτια, εστιατόρια και πολυτελή ξενοδοχεία.

Το έργο, συνολικής δαπάνης ύψους 63 δισ. δολαρίων αναμένεται να μεταμορφώσει τη Ντιρίγια, ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO βορειοδυτικά του Ριάντ καθώς περιλαμβάνει τη δημιουργία δεκάδων πολυτελών ξενοδοχείων και χιλιάδων κατοικιών.

Διαβάστε ακόμα - Diriyah Project: Το νέο «φαραωνικό» έργο του διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας είναι μια πόλη 300 χρόνων κουλτούρας

Ήδη, η Αρχή Ανάπτυξης της Ντιρίγια ξόδεψε 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι για την κατασκευή υποδομών, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος, Τζέρι Ινζερίλο.

«Πρόκειται να γίνει η μεγαλύτερη πόλη πολιτιστικής κληρονομιάς φιλική προς τους πεζούς», είπε ο Ινζερίλο, προσθέτοντας ότι το πρώτο ξενοδοχείο πρόκειται να ανοίξει φέτος. Η χρηματοδότηση μέχρι στιγμής έχει προέλθει από την κυβέρνηση και τους ξένους επενδυτές, τόνισε δηλώνοντας πως ο ίδιος θα επενδύσει 10 δισεκατομμύρια δολάρια το 2024.

30.000 σπίτια, 100 εστιατόρια και 42 ξενοδοχεία...

Η ανάπτυξη του έργου θα περιλαμβάνει έως και 30.000 σπίτια, 42 ξενοδοχεία, 9 μουσεία, 100 εστιατόρια και ένα γήπεδο γκολφ.

Αυτό το mega project αποτελεί προτεραιότητα για τον βασιλιά Σαλμάν και για τον γιο του, τον διάδοχο του θρόνου Μοχάμεντ, καθώς επιθυμούν να γίνουν η «Μέκκα» του τουρισμού στην περιοχή.

Το βασίλειο του Ριάντ, το οποίο στοχεύει να προσελκύσει 70 εκατομμύρια διεθνείς τουρίστες ετησίως μέχρι το 2030, ξοδεύει δισεκατομμύρια δολάρια σε νέα θέρετρα ενώ έχει ήδη δημιουργήσει μια νέα αεροπορική εταιρεία.

Σε 4 χρόνια έτοιμες οι πολυτελείς βίλες

Αλλά, τα φιλόδοξα σχέδια δεν σταματούν εδώ. Το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων επιβλέπει την The Diriyah Co., την οποία σχεδιάζει να εισαγάγει στο χρηματιστήριο της χώρας μέχρι το 2027. Ήδη αναμένεται η εταιρία να δημιουργήσει έσοδα 100 εκατομμυρίων δολαρίων το επόμενο έτος, ενώ σχεδιάζεται με προσοχή η πώληση μετοχών.

Να σημειωθεί πως η αρχή της Ντιρίγια σκοπεύει να ολοκληρώσει τα περισσότερα από τα 86 κύρια περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων ξενοδοχείων, μουσείων και κέντρων παραστατικών τεχνών έως το 2030. Τα χιλιάδες σπίτια που ήδη έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον των επενδυτών, θα ολοκληρωθούν ως το 2027 ενώ οι περισσότερες υπερπολυτελείς βίλες θα πωληθούν στους επενδυτές πριν ολοκληρωθούν.

Εικόνα

Το νέο οικονομικό «θαύμα» είναι εδώ

Το τεράστια σημασίας έργο, έχει προσελκύσει εκατοντάδες εταιρίες από όλο τον κόσμο που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην κατασκευή. Οι υπεύθυνοι ωστόσο δεν φαίνεται να αγχώνονται ιδιαίτερα. «Είμαστε στην ώρα μας, έχουμε προϋπολογισμό και προχωράμε πολύ γρήγορα τώρα», ανέφεραν χαρακτηριστικά αφήνοντας τα πετροδόλλαρα να δημιουργήσουν ένα νέο οικονομικό θαύμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ