Pierre Cardin: Στα δικαστήρια οι κληρονόμοι του αείμνηστου σχεδιαστή για τον έλεγχο του διάσημου οίκου μόδας

Πόλεμος έχει ξεσπάσει ανάμεσα στους κληρονόμους του αείμνηστου σχεδιαστή μόδας Pierre Cardin για τον έλεγχο της περιουσίας του. Ενώ η μία πλευρά θέλει να διατηρήσει τον όμιλο Cardin, η άλλη ελπίζει να πουλήσει την εταιρεία για αρκετά εκατομμύρια ευρώ.
Pierre Cardin: Στα δικαστήρια οι κληρονόμοι του αείμνηστου σχεδιαστή για τον έλεγχο του διάσημου οίκου μόδας

Όπως συμβαίνει στις αυτοκρατορίες, έτσι και στους φημισμένους οίκους μόδας, η διαδοχή, μετά την αποχώρηση ή το θάνατο του ιδρυτή τους, μόνο βελούδινη δεν είναι. Η περίπτωση του οίκου Pierre Cardin, είναι μία ακόμη απόδειξη του πόσο εύκολα μπορεί να καταρρεύσει ένας μνημειώδης κολοσσός, όταν ο ιδρυτής του φεύγει από το προσκήνιο.

Διαβάστε ακόμα: Balmain - Θύμα ληστείας ο οίκος μόδας - Κλάπηκαν 50 ρούχα της συλλογής του λίγο πριν την Εβδομάδα Μοδας στο Παρίσι

Ο Γάλλος σχεδιαστής μόδας, ο οποίος πέθανε το 2020, φαίνεται πως δεν κατάφερε να αφήσει σαφείς εντολές για το τι θα συνέβαινε με την περιουσία του όταν εκείνος θα έφευγε από τη ζωή. Κατά συνέπεια, 22 από τα μέλη της οικογένειάς του παλεύουν τώρα μεταξύ τους για ποιος θα αποκτήσει τον έλεγχο της εταιρείας και –κυρίως- ποια θα είναι η μοίρα του.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, η μάχη αυτή τη στιγμή διεξάγεται στα δικαστήρια όπου εξετάζονται κατηγορίες για κακοποίηση ηλικιωμένων, πλαστογραφία, κλοπή και πολλά άλλα. «Είναι λυπηρό το ότι ένας τόσο ιστορικός οίκος φτάνει σε αυτό το σημείο», δήλωσε στους Times ο Louis Cardin-Edwards, ανιψιός του Cardin. «Τόσο άκομψο».

Στη μια γωνία βρίσκεται ο Rodrigo Basilicati-Cardin, ο εγγονός ενός από τους μεγαλύτερους αδελφούς του ιδρυτή. Εργάστηκε για την Cardin για περισσότερα από 20 χρόνια και σήμερα είναι ο γενικός διευθυντής της εταιρείας χαρτοφυλακίου Pierre Cardin Evolution και καλλιτεχνικός διευθυντής της επωνυμίας Pierre Cardin. Ο Basilicati-Cardin ισχυρίζεται ότι είναι ο νόμιμος κληρονόμος, θέλει να διατηρήσει την εταιρεία και να παραμείνει επικεφαλής της επιχείρησης, με την υποστήριξη του αδελφού και της αδελφής του.

Από την άλλη πλευρά βρίσκονται 19 ξαδέρφια από το οικογενειακό δέντρο Cardin, οι οποίοι θέλουν να πουλήσουν την εταιρεία. Τέσσερις από αυτούς έχουν μηνύσει τον Basilicati-Cardin για διάφορα εγκλήματα, τα οποία ο ίδιος έχει αρνηθεί. Όπως, μάλιστα, σημειώνουν οι New York Times, σχετική έρευνα έχει ξεκινήσει νωρίτερα φέτος από την εισαγγελία του Παρισιού.

Στο επίκεντρο της διαμάχης βρίσκεται μια διαθήκη, την οποία ο Basilicati-Cardin ισχυρίζεται ότι βρήκε μετά το θάνατο του διάσημου σχεδιαστή, στην οποία αναφέρεται ότι ο Basilicati-Cardin θα πρέπει να είναι ο μοναδικός κληρονόμος. Ενώ η διαθήκη έχει ημερομηνία και μονογραφή, είναι ανυπόγραφη και δεν καταχωρήθηκε ποτέ στις γαλλικές αρχές.

Η αντίπαλη πλευρά, μέσω μήνυσης, υποστηρίζει ότι το γεγονός αυτό την καθιστά άκυρη, κάτι το οποίο επικυρώθηκε με δικαστική απόφαση τον προηγούμενο Μάρτιο. Ωστόσο, ο Basilicati-Cardin άσκησε έφεση κατά της απόφασης και το εφετείο του Παρισιού αναμένεται να εκδώσει απόφαση μέχρι το τέλος του έτους.

«Υπάρχουν δύο δυνατότητες επίλυσης», ανέφερε στους Times ο Jean-Louis Rivière, δικηγόρος των τεσσάρων αδελφών από τη μεριά των 19 αντιδίκων. «Η διαθήκη Basilicati-Cardin ακυρώνεται και οι πελάτες μου και τα ξαδέρφια τους νομιμοποιούνται ως κληρονόμοι, ή επιβεβαιώνεται και ο Basilicati παίρνει τον έλεγχο των πάντων».

Υπό αυτές τις συνθήκες, κάθε πιθανότητα πώλησης της εταιρείας φαίνεται να απομακρύνεται, όπως και κάθε ενδεχόμενο συμβιβασμού μεταξύ των κληρονόμων. Πάντως, σύμφωνα με τον Rivière, κάποιες μεγάλες εταιρείες δεν φαίνεται να αποθαρρύνονται. Όπως ο ίδιος αποκάλυψε, μόλις πέρυσι υπήρξε προσφορά 800 εκατ. ευρώ για την εξαγορά του ομίλου.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ