Η βρετανική αστυνομία εξιχνίασε την κλοπή ενός διάσημου έργου τέχνης - Μιας χρυσής τουαλέτας αξίας 6 εκατ. ευρώ

Την κλοπή ενός διάσημου γλυπτού φαίνεται ότι έχει εξιχνιάσει η βρετανική αστυνομία. Πρόκειται για τη λεκάνη τουαλέτας του Maurizio Cattelan σε μασίφ χρυσό 18 καρατίων, αξίας 6 εκατ. ευρώ, η οποία είχε αφαιρεθεί από το παλάτι Μπλένχαϊμ στο Όξφορντσαϊρ της Βρετανίας το 2019.
Η βρετανική αστυνομία εξιχνίασε την κλοπή ενός διάσημου έργου τέχνης - Μιας χρυσής τουαλέτας αξίας 6 εκατ. ευρώ

Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά τη ληστεία ενός γλυπτού έργου τέχνης του Maurizio Cattelan που αναπαρίστανε μια χρυσή λεκάνη τουαλέτας από το παλάτι Μπλένχαϊμ στο Όξφορντσαϊρ της Βρετανίας, η αστυνομία φαίνεται ότι έχει προβεί σε μια «σημαντική ανακάλυψη» και θεωρεί ότι θα απαγγελθούν σύντομα κατηγορίες.

Διαβάστε ακόμα: Έρευνα - Ρολόγια πολυτελείας αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ φαίνεται να έχουν κλαπεί ή εξαφανιστεί το 2022

Τον Σεπτέμβριο του 2019, μια συμμορία επτά ατόμων εισέβαλε στο παλάτι Μπλένχαϊμ λίγο πριν από τις 5 το πρωί και αφαίρεσε την πλήρως λειτουργική λεκάνη τουαλέτας από μασίφ χρυσό η οποία ήταν εγκατεστημένη στο έδαφος. Η τουαλέτα επρόκειτο να είναι ένα από τα εκθέματα του Ιταλού καλλιτέχνη, ωστόσο κλάπηκε πριν τα εγκαίνια της έκθεσής του.

Οι κλέφτες όχι μόνο ξέφυγαν με τη λεκάνη των 89 κιλών, της οποίας η αξία υπολογίζεται στα 6 εκατ. ευρώ, αλλά προκάλεσαν επίσης «εκτεταμένη ζημιά στην υδραυλική εγκατάσταση» της τουαλέτας με την ξύλινη επένδυση, η οποία βρισκόταν δίπλα ακριβώς από το δωμάτιο όπου γεννήθηκε ο πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Ουίνστον Τσόρτσιλ.

Το 2021, ο Matthew Barber, αστυνομικός και επίτροπος εγκλήματος για την Κοιλάδα του Τάμεση, ανέφερε στο BBC ότι «η ανάκτηση της λεκάνης θα ήταν μια πρόκληση… Μια τόσο μεγάλη ποσότητα χρυσού, νομίζω ότι είναι πιθανό ότι κάποιος έχει ήδη καταφέρει να την ξεφορτωθεί με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο. Θα ήταν εξαιρετικό να μπορούσαμε να το ανακτήσουμε και να το επιστρέψουμε, αλλά προσωπικά, δεν είμαι πεπεισμένος ότι το γλυπτό εξακολουθεί να είναι στην ίδια μορφή που ήταν».

Ένας άντρας είχε συλληφθεί, εκείνη την εποχή, ως σχετιζόμενος με τη ληστεία και άλλοι έξι τα επόμενα χρόνια, σε κανέναν ωστόσο δεν απαγγέλθηκαν κατηγορίες. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Sun, η αστυνομία –η οποία συνέχισε να ερευνά την κλοπή- έχει τώρα στείλει φάκελο στην Εισαγγελία του Στέμματος με την πεποίθηση ότι η υπόθεση μπορεί τελικά να κλείσει. Όσο για το ίδιο το χρυσό γλυπτό, με τίτλο «Αμερική», οι αρχές διστάζουν να πουν αν θα επιστραφεί ποτέ.

Ο Charlie Hill της Scotland Yard, ο αείμνηστος ντετέκτιβ τέχνης που βοήθησε στην ανάκτηση του πίνακα «Η κραυγή» του Edvard Munch μετά την κλοπή του από το Εθνικό Μουσείο στο Όσλο, συμφώνησε τότε, υποθέτοντας ότι η τουαλέτα μπορεί να κόπηκε, στη συνέχεια να λιώθηκε και να έχει μετατραπεί σε διάφορα κοσμήματα.

Εικόνα
Επισκέπτες του Μουσείου Guggenheim στη Νέα Υόρκη περιμένουν έξω από την unisex τουαλέτα για να χρησιμοποιήσουν την ολόχρυση λεκάνη του Maurizio Cattelan (Πηγή: Getty Images)

Η χρυσή λεκάνη 18 καρατίων παρουσιάστηκε στο Μουσείο Guggenheim το 2016. Για σχεδόν έναν ολόκληρο χρόνο, οι επισκέπτες μπορούσαν να επισκεφτούν τον «γρίφο για την υπερβολή της ευημερίας» και ακόμη και να τον χρησιμοποιήσουν «στην ιδιωτικότητα μιας τουαλέτας του μουσείου για όλα τα φύλα».

Μάλιστα, είχε προσφερθεί κάποτε και στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αφότου το μουσείο είχε απορρίψει το αίτημά του να δανειστεί τον πίνακα «Τοπίο με χιόνι» του Βαν Γκογκ.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ