Banksy: Μπορείτε τώρα να αγοράσετε μετοχές για μια τοιχογραφία του καλλιτέχνη αξίας 7 εκατ. ευρώ

Μετοχές της τοιχογραφίας του Banksy με τίτλο «Μάσκαρα για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου» διατίθενται τώρα στο κοινό αντί 140 ευρώ η μία. Η αξία του έργου εκτιμάται σε 7 εκατ. ευρώ περίπου και αφαιρέθηκε από τοίχο ακινήτου στη βρετανική πόλη Margate.
Banksy: Μπορείτε τώρα να αγοράσετε μετοχές για μια τοιχογραφία του καλλιτέχνη αξίας 7 εκατ. ευρώ

Η δημόσια τοιχογραφία που ζωγράφισε ο Banksy με θέμα την ενδοοικογενειακή βία, με τίτλο «Μάσκαρα για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου», διατίθεται πίσω στο κοινό με 120 λίρες (140 ευρώ περίπου) ανά μετοχή. Η γκαλερί Red Eight με έδρα το Λονδίνο, μεσολαβεί στη συμφωνία μεταξύ του ιδιοκτήτη του ακινήτου στη βρετανική πόλη Margate όπου ζωγραφίστηκε το έργο τέχνης και της Showpiece, μιας πλατφόρμας κλασματικής ιδιοκτησίας.

Διαβάστε ακόμα: Emily Fisher Landau - Γιατί Christie's και Sotheby's πασχίζουν πάση θυσία να αποκτήσουν τη συλλογή έργων τέχνης της;

Βάσει αξιολόγησης της γκαλερί Bankrobber, η τοιχογραφία έχει εκτιμώμενη αξία 6 εκατ. λιρών (7 εκατ ευρώ περίπου). Η κλασματική πώλησή της πραγματοποιείται σήμερα, 22 Αυγούστου, με συνολικά 27.000 μετοχές.

Η τοιχογραφία απεικονίζει μια νοικοκυρά σε στιλ της δεκαετίας του 1950 με πρησμένο, μαύρο μάτι, μελανιασμένο μάγουλο, πρησμένο κάτω χείλος και χτυπημένο δόντι. Φοράει ένα φωτεινό μπλε φόρεμα, μια ποδιά και κίτρινα γάντια από λάτεξ και απλώνει τα χέρια της προς τα έξω.

Εικόνα

Αρχικά παρουσιάστηκε να στέκεται δίπλα σε έναν ανοιχτό καταψύκτη και μια αναποδογυρισμένη πλαστική καρέκλα γκαζόν. Η γυναίκα φαίνεται σαν να έχει πετάξει εκεί έναν καταχρηστικό άντρα-σύντροφο. Μόνο τα μπατζάκια, οι μαύρες κάλτσες και τα μαύρα παπούτσια του άντρα φαίνονται να εξέχουν από τη συσκευή.

Η τοιχογραφία αφαιρέθηκε δύο φορές από το Margate, πρώτα από αξιωματούχους του περιφερειακού συμβουλίου και στη συνέχεια από εργάτες, αφού ο ιδιοκτήτης του ακινήτου όπου ζωγραφίστηκε η τοιχογραφία κάλεσε γκαλερί του Λονδίνου για βοήθεια.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Red Eight Galleries, Julian Usher, δήλωσε στο ITV News ότι η εγκατάσταση του πλεξιγκλάς και η αφαίρεση του καταψύκτη έγιναν για λόγους ασφαλείας, επικαλούμενος το υψηλό κόστος των φρουρών για την προστασία του όλο το εικοσιτετράωρο.

Ενώ ο Banksy επιβεβαίωσε μέσω Instagram την αυθεντικότητα του έργου, ο Usher ανέφερε ότι η τοιχογραφία δεν είχε επικυρωθεί από το στούντιο Pest Control του καλλιτέχνη. «Η έλλειψη ελέγχου ταυτότητας σημαίνει ότι δεν μπορούμε να το μεταφέρουμε σε έναν οίκο δημοπρασιών», είπε στην Art Newspaper.

Ιστορικά, ο Banksy και η εταιρεία Pest Control δεν επιδοκιμάζουν την πώληση οποιουδήποτε έργου αφαιρείται από το αρχικό του πλαίσιο, με λίγες μόνο εξαιρέσεις. Ακόμη και χωρίς αυτή τη σφραγίδα έγκρισης, η τοιχογραφία «Crowbar girl» πωλήθηκε για περίπου 2,4 εκατ. δολάρια σε έναν ιδιώτη αγοραστή αφού αφαιρέθηκε από τον τοίχο ενός καταστήματος ηλεκτρικών τον Νοέμβριο του 2021.

Αυτήν τη στιγμή, η τοιχογραφία εκτίθεται στο λούνα παρκ Dreamland Margate, με τη σύμφωνη γνώμη του ιδιοκτήτη. Ο Usher ανέφερε στην Art Newspaper ότι χρειάστηκαν δύο μήνες για την ανεύρεση ειδικών που θα μπορούσαν να αφαιρέσουν σωστά το έργο από το κτίριο, κάτι που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Απριλίου, με συνολικό κόστος σχεδόν 195.000 λίρες (229.000 ευρώ περίπου). Το πλάνο είναι η «Μάσκαρα για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου» να παραμείνει για τουλάχιστον 24 μήνες στο Dreamland Margate, όπου βρίσκεται σε προσωρινή έκθεση από τον Ιούνιο.

Ορισμένα από τα έσοδα από τις πωλήσεις των κλασματικών μεριδίων ιδιοκτησίας θα διατεθούν για την ίδια την αιτία που απεικονίζεται στην τοιχογραφία. Η πλατφόρμα Showpiece συμφώνησε να δωρίσει μερικά από τα έσοδα στη φιλανθρωπική οργάνωση Refuge για την ενδοοικογενειακή βία στο Ηνωμένο Βασιλείο.

Ο ιδιοκτήτης της τοιχογραφίας έχει υποσχεθεί επίσης ένα εξαψήφιο ποσό στο Oasis, μια φιλανθρωπική οργάνωση στο Margate που υποστηρίζει οικογένειες που θέλουν να υποστηριχθούν και να διαφύγουν της ενδοοικογενειακής κακοποίησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ