Emily Fisher Landau: Γιατί Christie's και Sotheby's πασχίζουν πάση θυσία να αποκτήσουν τη συλλογή έργων τέχνης της;

Μήλο της Έριδας μεταξύ Christie's και Sotheby's αποτελεί η συλλογή 1.500 έργων τέχνης της αείμνηστης Emily Fisher Landau. Η συλλογή αποτιμάται μεταξύ 375 και 500 εκατ. δολαρίων και περιλαμβάνει έργα διάσημων καλλιτεχνών της σύγχρονης Τέχνης όπως οι Picasso, Mark Rothko και Andy Warhol.
Emily Fisher Landau: Γιατί Christie's και Sotheby's πασχίζουν πάση θυσία να αποκτήσουν τη συλλογή έργων τέχνης της;

Οι οίκοι Christie's και Sotheby's είναι αδιαμφισβήτητα οι δύο κυρίαρχοι στο σύμπαν των δημοπρασιών. Όπως είναι φυσικό, ο μεταξύ τους ανταγωνισμός τους έχει οδηγήσει συχνά σε σκληρές μάχες, ειδικά όταν εμφανίζονται στο προσκήνιο εξαιρετικές ιδιωτικές συλλογές έργων τέχνης που ψάχνουν δημοπράτη.

Διαβάστε ακόμα: Salvator Mundi (Ντα Βίντσι) - 450 εκατ. δολάρια για τον ακριβότερο πίνακα του κόσμου

Μια τέτοια περίπτωση είναι η συλλογή της Emily Fisher Landau. Η συλλογή αποτιμάται μεταξύ 375 και 500 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις εμπόρων τέχνης που επικαλείται ο ιστότοπος ARTnews. Πρωταγωνιστής της συλλογής είναι η «Femme à la montre» του Πικάσο, ένας πίνακας ύψους σχεδόν 1,5 μέτρου από το 1932, που πολλοί θεωρούν ότι ήταν μια κομβική χρονιά στην πρακτική του Ισπανού ζωγράφου.

Το 1932 ο Ισπανός καλλιτέχνης ζωγράφισε επίσης το «Nu au plateau de sculpteur», το οποίο πουλήθηκε για 106 εκατ. δολάρια από τον οίκο Christie’s στη Νέα Υόρκη το 2010, τιμή που αποτέλεσε ρεκόρ τότε για έργο που είχε πουληθεί σε δημοπρασία.

Με αυτά τα δεδομένα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι το «Femme à la montre» θα μπορούσε να ξεπεράσει το τρέχον ρεκόρ για τους πίνακες του Πικάσο, το οποίο μέχρι στιγμής κατέχει ο πίνακας «Les Femmes d'Alger» (Έκδοση «O») που πουλήθηκε από τον οίκο Christie's της Νέας Υόρκης το 2015 για 179 εκατ. δολάρια.

Εκ των πραγμάτων, Sotheby's και Christie's έχουν ήδη μπει σε κούρσα διεκδίκησης της πολύτιμης κληρονομιάς, καθώς πέρα από τη βαρύνουσα σημασία της οι δύο οίκοι έχουν βρεθεί αντιμέτωποι και με τη σημαντική ύφεση στην αγορά έργων τέχνης. Σύμφωνα, μάλιστα, με το Artnet, οι δύο οίκοι σημείωσαν φέτος πτώση 51% στις συνολικές πωλήσεις από έτος σε έτος.

Η συλλογή Fisher Landau θα μπορούσε να τα αλλάξει δραματικά την εικόνα για τον οίκο που θα αποκτήσει το δικαίωμα εκμετάλλευσής της. Αποτελεί μία από τις κορυφαίες συλλογές σύγχρονης τέχνης στις ΗΠΑ και περιλαμβάνει έργα διάσημων καλλιτεχνών όπως ο Mark Rothko, η Georgia O'Keeffe, ο Cy Twombly και ο Andy Warhol, ο οποίος ζωγράφισε το πορτρέτο της Fisher Landau σε μεταξοτυπία.

Η Fisher Landau άρχισε να συλλέγει έργα τέχνης στις αρχές της δεκαετίας του 1970, μετά από την κλοπή της συλλογής κοσμημάτων της, γεγονός που της απέφερε μια γενναιόδωρη αποζημίωση από τον οίκο ασφάλισης Lloyd. «Αποφάσισα ότι δεν ήθελα πια τα κοσμήματα. Είχα τώρα χρήματα για μια συλλογή, χάρη στον ασφαλιστικό διακανονισμό», ανέφερε η ιδία, προσθέτοντας: «Αυτό που πραγματικά ήθελα να αγοράσω ήταν πίνακες ζωγραφικής, οπότε πιθανώς η κλοπή ήταν ένα από τα καλύτερα πράγματα που μου συνέβησαν ποτέ».

Η συλλέκτρια συγκέντρωσε περίπου 1.500 έργα. Επιλογές από τη συλλογή της παρουσιάστηκαν πέρυσι στο Μουσείο Norton στο Palm Beach, όπου η ίδια διέθετε ένα σπίτι. Ο Πικάσο, ο οποίος είχε δανειστεί στο Μουσείο Τέχνης Perez του Μαϊάμι το 2018, ήταν το κεντρικό έκθεμα.

Το 1991 η συλλέκτρια ίδρυσε το Fisher Landau Center for Art σε ένα πρώην εργοστάσιο αλεξίπτωτων 2.300 τετραγωνικών μέτρων στο Long Island City στο Queens, το οποίο χρησίμευσε ως σπίτι για τη συλλογή της και ως ανοιχτό μουσείο για το κοινό. Το κέντρο έκλεισε τον Νοέμβριο του 2017.

Η Fisher Landau δώρισε 367 έργα στο Whitney Museum το 2010, όπου για χρόνια ήταν επίτροπος. Η δωρεά της εκτιμήθηκε μεταξύ 50 και 75 εκατ. δολαρίων και περιλαμβάνει σημαντικά ονόματα της αμερικανικής τέχνης, όπως οι Jasper Johns, William Eggleston και Ruscha.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ