Romanée-Conti του 1945: Το θρυλικό μπουκάλι πουλήθηκε για 558.000 δολάρια

«Ο Θεός έφτιαξε μόνο το νερό. O άνθρωπος έφτιαξε το κρασί» έλεγε ο Βίκτορ Ουγκό. Οι τιμές για τα καλύτερα κρασιά παγκοσμίως αγγίζουν δυσθεώρητα ύψη.
Romanée-Conti του 1945: Το θρυλικό μπουκάλι πουλήθηκε για 558.000 δολάρια

Το κρασί με τις απολαυστικές γεύσεις του, τα δελεαστικά αρώματά του και την αξιοσημείωτη ικανότητά του να φέρνει κοντά ή να... κάνει ευέξαπτους τους ανθρώπους, κατέχει ξεχωριστή θέση στις καρδιές τους ανά τους αιώνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα ακριβότερα παπούτσια στον κόσμο: Με τακούνι... μετεωρίτη και τιμή 20 εκατ. δολάρια

Συνόδευε την ανθρωπότητα από τα πρώτα της βήματα, είτε σε μικρές οικογενειακές στιγμές είτε σε μεγάλες γιορτές, ενώ έδινε πάντα το «παρών» στα γεύματα, ανεξάρτητα από την περίσταση. Ένα καλό κρασί ωριμάζει με το πέρασμα του χρόνου, όπως είναι γνωστό σε όλους από τη λαϊκή ρήση, αναπτύσσοντας μια ιδιαίτερα πλούσια γεύση που απολαμβάνουν οι γευσιγνώστες και οι γνήσιοι λάτρεις των παλαιωμένων ποτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Gurkha Royal Courtesan Cigar: 1,24 εκατ. ευρώ για ένα και μόνο πούρο

Αυτό το σημαντικό χαρακτηριστικό των κρασιών είναι που οδηγεί στις εξωπραγματικές τιμές τους, καθώς επενδυτές και συλλέκτες από όλο τον κόσμο είναι διατεθειμένοι να ξοδέψουν υπέρογκα ποσά για να πάρουν στην κατοχή τους, μερικά από τις σπανιότερες φιάλες και μπουκάλια που έχουν παραχθεί ποτέ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Από χαβιάρι με 113.600 δολάρια το κιλό έως τρούφες - Τα 10 πιο πολυτελή φαγητά

«Το κρασί δυναμώνει την ελπίδα» άλλωστε, σύμφωνα με τον Αριστοτέλη. Τα συλλεκτικά, ακριβά κρασιά διατηρούν την αξία τους ακόμη και σε περιόδους οικονομικής ύφεσης, με το κόστος για ορισμένα από αυτά να ξεπερνά... κάθε φαντασία όπως αποτυπώνεται και στην παρακάτω λίστα:

9) Vosne-Romanée Cros Parantoux 1999

Εικόνα

«Τέκνο» του διάσημου Γάλλου οινοποιού Ανρί Ζαγέρ, το Vosne-Romanée Cros Parantoux του 1999 πουλήθηκε για 136.955 δολάρια σε μια δημοπρασία του οίκου Christie's στο Χονγκ Κονγκ. Διαθέτει έντονη γεύση και πλούσιο «σώμα», ενώ οι νότες ώριμων κόκκινων φρούτων, μεταλλικών στοιχείων και μπαχαρικών, αφήνουν μια διακριτική επίγευση στα χείλη.

8) Chateau Lafite Rothschild 1787

Εικόνα

Το μπουκάλι του Chateau Lafite Rothschild 1787 θεωρούνταν ότι ανήκει στον Tόμας Τζέφερσον καθώς είχε χαραγμένα τα αρχικά «Th. J» στην συσκευασία του, αν και δεν διέθετε ετικέτα. Ανακαλύφθηκε περίπου 200 χρόνια αργότερα σε ένα κελάρι στο Παρίσι και δημοπρατήθηκε στον οίκο Christie's του Λονδίνου το 1985, για 156.450 δολάρια.

7) Penfolds 2004 Block 42 Cabernet Sauvignon

Εικόνα

Για κάθε μπουκάλι της εξαιρετικά limited edition του Penfolds 2004 Block 42 Cabernet Sauvignon της Αυστραλίας, ο αγοραστής καλείται να καταβάλλει 168.000 δολάρια. Οι φυάλες του Cabernet Sauvignon διατίθενται σε γυάλινο μπουκάλι που ανοίγει μόνο με το «σπάσιμο» του μυτερού «πάτου» που διαθέτει. Για να βεβαιωθείτε ότι έχει ανοίξει σωστά, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να απευθυνθείτε σε ένα έμπειρο οινοποιό ή wine expert.

6) Chateau Margaux 1787

Εικόνα

Το μπουκάλι του Chateau Margaux 1787 είχε επίσης χαραγμένα τα αρχικά του τρίτου προέδρου των ΗΠΑ, Τόμας Τζέφερσον, με τον έμπορο κρασιού Γουίλιαμ Σοκόλιν να αποτιμά την αξία του στα 500.000 δολάρια. Δυστυχώς, κατά τη διάρκεια ενός πάρτι προς τιμήν των ιδιοκτητών του κρασιού, το μπουκάλι του έπεσε στο έδαφος και έσπασε εντελώς, από έναν απρόσεκτο σερβιτόρο. Για καλή τύχη του Σοκόλιν, βέβαια, το κρασί είχε ασφαλιστεί για 225.000 δολάρια, με την αρμόδια εταιρία να πληρώνει τελικά το καθόλου ευκαταφρόνητο αντίτιμο.

5) Chateau Lafite 1869

Εικόνα

Τρία μπουκάλια αυτού του σπάνιου vintage κρασιού, Chateau Lafite 1869, πουλήθηκαν για 230.000 δολάρια το καθένα σε δημοπρασία του Sotheby's στο Χονγκ Κονγκ το 2010. Αρχικά, οι εκτιμήσεις προέβλεπαν ότι τα μπουκάλια θα πουληθούν για 8.000 δολάρια έκαστο, αλλά προς μεγάλη έκπληξη των δημοπρατών, η ζήτηση ήταν τεράστια, με την κούρσα των προσφορών να παίρνει «φωτιά». Και τα τρία μπουκάλια του υπερπολυτελούς οίνου αγόρασε ένα άτομο από την Ασία που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

4) Cheval Blanc 1947

Εικόνα

Το Cheval Blanc 1947 θεωρείται από πολλούς ως το καλύτερο «παιδί» που παρασκευάστηκε ποτέ στη Μπορντώ της Γαλλίας. Το 2010, πουλήθηκε σε ιδιώτη συλλέκτη σε δημοπρασία Christie's στη Γενεύη για 304.375 δολάρια. Χαρακτηρίζεται από την πυκνή δομή του, ως αποτέλεσμα των εξαιρετικών καιρικών συνθηκών για τα αμπέλια που επικρατούσαν το 1947. Διαθέτει μια κομψή γεύση δαμάσκηνου και βατόμουρου, ενώ οι αρωματικές νότες από βανίλια και οι γήινοι τόνοι του, το κάνουν ιδιαιτέρως απολαυστικό.

3) Jeroboam of Chateau Mouton-Rothschild 1945

Εικόνα

Το Jeroboam of Chateau Mouton-Rothschild 1945 είναι ένα από τα πιο διάσημα κρασιά που παρασκευάζονται στους αμπελώνες του Ναθάνιελ Ρότσιλντ. Το vintage κρασί του 1945 θεωρείται από τα καλύτερα που παράγονται τα τελευταία 100 χρόνια. Η ετικέτα αυτού του μπουκαλιού περιέχει ένα «V», το οποίο αντιπροσωπεύει τη νίκη των συμμαχικών δυνάμεων στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το κρασί έχει κομψό άρωμα βατόμουρου και βελανιδιάς με πλούσιες νότες από μέντα, βανίλια και μπαχαρικά και τιμή 310.700 δολάρια το μπουκάλι.

2) Screaming Eagle Cabernet Sauvignon 1992

Εικόνα

Το κομψό Screaming Eagle Cabernet Sauvignon 1992 πουλήθηκε για 500.000 δολάρια το 2000 σε μια φιλανθρωπική δημοπρασία στην Καλιφόρνια. Με σχεδόν μαύρο χρώμα και απαλή γεύση βατόμουρου, διακατέχεται από νότες βελανιδιάς, βανίλιας και μέντας. Εμφιαλώνεται αφιλτράριστο και παλαιώνεται σε εξαιρετικής ποιότητας δρύινα βαρέλια.

1) Domaine de la Romanée-Conti Grand Cru 1945

Εικόνα

Το Domaine de la Romanée - Conti 1945 από τους αμπελώνες στο Cote de Nuits, είναι το ακριβότερο μπουκάλι κρασί που πουλήθηκε ποτέ. Το 2018 αποκτήθηκε από έναν Ασιάτη συλλέκτη για την τιμή - ρεκόρ των 558.000 δολαρίων σε μια δημοπρασία της Sotheby's στη Νέα Υόρκη. Υπάρχουν μόνο 600 μπουκάλια από τον τρύγο του 1945 και πλέον έχουν απομείνει ελάχιστα. Η τελική τιμή του Romanée-Conti – συμπεριλαμβανομένων φόρων και προμήθειας – ήταν 17 φορές πάνω από την εκτιμώμενη τιμή εκκίνησης του οίκου που ήταν 32.000 δολάρια. Το Romanée-Conti θεωρείται το καλύτερο κρασί της Βουργουνδίας, ίσως το πιο εκπληκτικό στον κόσμο, ενώ πλέον παράγονται μόνο μερικές χιλιάδες φιάλες.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ