Χάος στο «Kaos»: Οικολόγοι ακτιβιστές έκαναν «καινούργιο» το 300 εκατ. δολαρίων γιοτ της κληρονόμου των Walmart

Το superyacht «Kaos» της κληρονόμου των πολυκαταστημάτων Walmart, Νάνσι Γουόλτον, βανδάλισαν ακτιβιστές στην Ισπανία Αφού ψέκασαν το σκάφος με μπογιά, φωτογραφήθηκαν κρατώντας μια επιγραφή που ανέφερε «Εσείς καταναλώνετε, οι άλλοι υποφέρουν».
Χάος στο «Kaos»: Οικολόγοι ακτιβιστές έκαναν «καινούργιο» το 300 εκατ. δολαρίων γιοτ της κληρονόμου των Walmart

Το γιοτ «Kaos» της δισεκατομμυριούχου κληρονόμου των Walmart, Νάνσι Γουόλτον Λόρι, αξίας 300 εκατ. δολαρίων, έγινε πρόσφατα στόχος ακτιβιστών για την κλιματική αλλαγή. Οι δύο οικολόγοι μετέτρεψαν το πρώην βασιλικό πλοίο σε άτεχνο πίνακα ζωγραφικής, καθώς ψέκασαν το εξωτερικό του με πολλά κιλά κόκκινης και μαύρης μπογιάς.

Διαβάστε ακόμα: Megayacht «Nord» - Αφού γλίτωσε την κατάσχεση για 1 χρόνο το γιοτ του ολιγάρχη Μορντάσοφ επιστρέφει στη Ρωσία

Οι ακτιβιστές, μέλη της οργάνωσης Futuro Vegetal «επιτέθηκαν» στο σκάφος μήκους 110 μέτρων ενώ βρισκόταν αγκυροβολημένο στην Ίμπιζα, την Κυριακή 16 Ιουλίου. Χρησιμοποιώντας κατάλληλα τροποποιημένους πυροσβεστήρες, οι δύο οικο-κομάντο εκτόξευσαν αρκετές ποσότητες χρώματος στα τοιχώματα του πλοίου ενώ στη συνέχεια πόζαραν κρατώντας μια επιγραφή που ανέφερε: «Εσείς καταναλώνετε, οι άλλοι υποφέρουν».

Άντρες του λιμενικού και το πλήρωμα του «Kaos» έσπευσαν να σώσουν το υπερπολυτελές σκάφος και οι υπεύθυνοι για την καταστροφή συνελήφθησαν. Η ομάδα, ωστόσο, ανάρτησε φωτογραφίες και βίντεο της δράσης στα social media δηλώνοντας: «Ο μόνος λόγος που συνεχίζουμε να διατηρούμε ένα οικονομικό σύστημα που μας οδηγεί σε οικολογική κοινωνική κατάρρευση είναι για να συντηρούνται τα προνόμια αυτής της μικρής προνομιούχου τάξης».

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που οι οικολόγοι ακτιβιστές σαμποτάρουν τα πλωτά παλάτια των πλουσίων. Τον Μάιο, το πλοίο των 100 εκατ. δολαρίων ενός Σαουδάραβα δισεκατομμυριούχου υπέστη παρόμοια επίθεση με ρίψη σκουπιδιών και κόκκινης μπογιάς.

Η γοητεία του γιοτ «Kaos»

Το πλωτό ανάκτορο είχε αρχικά παραγγελθεί από έναν γνώστη των megayacht: τον τότε Εμίρη του Κατάρ, σεΐχη Khalifa bin Hamad bin Abdullah bin Jassim bin Mohammed Al Thani. Λαμβάνοντας υπόψη τη «βασιλική» παραγγελία, ο σχεδιαστής Sam Sorgiovanni φρόντισε να χρησιμοποιήσει αφθονία υλικών για τη διακόσμησή του, όπως περίτεχνα γλυπτά και φωτιστικά Crystal Caviar, μεταξωτά χαλιά, ιρανικό λευκό όνυχα και πέτρα Golden Spider.

Εικόνα

Το σκάφος ολοκληρώθηκε το 2017 και ονομάστηκε «Jubilee», κάνοντας πάταγο, καθώς αποτελούσε το μεγαλύτερο γιοτ της κατασκευάστριας εταιρείας, Oceanco, ένας τίτλος που τώρα ανήκει στο σκαρί «Koru» του συνιδρυτή της Amazon, Τζεφ Μπέζος.

Εικόνα

Τα καταστρώματα κατανέμονται σε τέσσερα επίπεδα, ενώ το ανώτερο έχει αντικατασταθεί από μια μεγαλόπρεπη σουίτα ιδιοκτήτη. Οι υπόλοιπες ανέσεις είναι άξιες μιας πλούσιας κληρονόμου. Εκτός από ελικοδρόμιο, το «Kaos» έχει να επιδείξει ένα ενυδρείο, κινηματογράφο 12 ατόμων, εγκαταστάσεις σπα και ένα μπαρ με μηχανήματα καπνού και πλήρη εξοπλισμό για DJ.

Εικόνα

Το Kaos Yacht φιλοξενεί 31 επισκέπτες σε 16 άνετες καμπίνες. Υπάρχει ακόμη και ξεχωριστό γυμναστήριο για το πλήρωμα του πλοίου και ένα μικρό νοσοκομείο για ιατρική φροντίδα εν πλω.

Το εξαιρετικό σκάφος φέρει επίσης ένα μικρό στόλο πλωτών και άλλων οχημάτων, όπως βάρκες διάσωσης, φουσκωτά και άλλα συναρπαστικά εργαλεία. Τροφοδοτείται από δύο κινητήρες ντίζελ MTU που προσφέρουν τελική ταχύτητα 18,5 κόμβων.

Ποια είναι η οργάνωση Futuro Vegetal

Το Futuro Vegetal είναι ένα μη βίαιο κίνημα πολιτικής ανυπακοής που πολεμά τους μεγαλόσχημους και τα παιχνίδια τους, υπέρ της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής. Ο βανδαλισμός του γιοτ της Νάνσι Γουόλτον, όπως και ενός ιδιωτικού τζετ που ήταν σταθμευμένο στο αεροδρόμιο της Ίμπιζα πριν από λίγες ημέρες, ήταν μέρος της εκστρατείας της οργάνωσης με τίτλο «Jets and Yachts, the party is over».

Σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα μέλη της Futuro Vegetal ανέφεραν: «Οι υπερπλούσιοι ζουν από τα βάσανα των άλλων. Είναι οι άνθρωποι που βρίσκονται στην κορυφή της κοινωνικής πυραμίδας που θέτουν όλη τη ζωή στον πλανήτη στην υπηρεσία τους, αναγκάζοντάς μας να εργαστούμε για να συντηρήσουμε το σύστημά τους, εκμεταλλευόμενοι ζώα και καταστρέφοντας την περιοχή ανεξάρτητα από το πόσο πόνο και θάνατο συνεπάγεται».

Για τον βανδαλισμό του τζετ, η ισπανική αστυνομία συνέλαβε τέσσερις ακτιβιστές, οι οποίοι κρατήθηκαν για εννέα ώρες πριν αφεθούν ελεύθεροι. Όσον αφορά το περιστατικό στο superyacht «Kaos», η Futuro Vegatal ισχυρίζεται ότι τα δύο μέλη της που συμμετείχαν στη δράση μεταφέρθηκαν στο δικαστήριο την Κυριακή 16 Ιουλίου και αναμένεται να αφεθούν ελεύθεροι.

Σύμφωνα τέλος με τα όσα αναφέρει η οργάνωση, τα χρώματα με τα οποία ψεκάστηκε το «Kaos» είναι βιοδιασπώμενη τέμπερα και όχι κλασικό χρώμα το οποίο αφενός είναι αντιοικολογικό αλλά και θα κόστιζε μια μικρή περιουσία για να αφαιρεθεί. Αν μη τι άλλο, μπορεί το γόητρο της Νάνσι Γουόλτον να πληγώθηκε, αλλά όπως φαίνεται δεν θα πληγωθεί τελικά και η τσέπη της.