Megayacht «Nord»: Αφού γλίτωσε την κατάσχεση για 1 χρόνο το γιοτ του ολιγάρχη Μορντάσοφ επιστρέφει στη Ρωσία

Το ρωσικό megayacht «Nord» φαίνεται ότι έχει χαράξει ρότα επιστροφής στην πατρίδα του αφού απέφυγε την κατάσχεση για πάνω από ένα χρόνο. Το πολυτελές σκάφος μήκους 142 μέτρων, που ανήκει στον Ρώσο ολιγάρχη Αλεξέι Μορντάσοφ, ήταν εξαφανισμένο για περίπου οκτώ μήνες.
Megayacht «Nord»: Αφού γλίτωσε την κατάσχεση για 1 χρόνο το γιοτ του ολιγάρχη Μορντάσοφ επιστρέφει στη Ρωσία

Αφού απέφυγε την κατάσχεση για περισσότερο από ένα χρόνο, το άπιαστο ρωσικό megayacht «Nord» επιστρέφει στην πατρίδα του. Σύμφωνα με το Bloomberg, το πολυτελές πλοίο των 500 εκατ. δολαρίων, που ανήκει στον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Αλεξέι Μορντάσοφ, άλλαξε προορισμό νωρίς το πρωί της Δευτέρας 26 Ιουνίου και κατευθύνεται προς το Βλαδιβοστόκ της Ρωσίας. Το 142 μέτρων σκάφος ήταν εξαφανισμένο για σχεδόν οκτώ μήνες, πριν εκπέμψει ένα σήμα κοντά στην Ινδονησία, στις 12 Ιουνίου.

Διαβάστε ακόμα: World Superyacht Awards 2023 - Αυτά είναι τα καλύτερα γιοτ στον κόσμο σύμφωνα με τα φετινά «Όσκαρ της ναυτιλίας»

Κατασκευασμένο από τη ναυπηγική εταιρεία Lürssen το 2021, το «Nord» διαθέτει 20 πολυτελείς καμπίνες, δύο ελικοδρόμια, πισίνα, γυμναστήριο και καταδυτικό κέντρο. Το μεγαθήριο ανήκει στον Αλεξέι Μορντάσοφ, έκτο πλουσιότερο άνθρωπο στη Ρωσία και μεγαλύτερο μέτοχο της χαλυβουργίας Severstal. Ο ολιγάρχης είναι στενός φίλος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, και εμφανίστηκε μαζί του στο ετήσιο οικονομικό φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη στις αρχές του μήνα.

Από τη στιγμή που ο Πούτιν ξεκίνησε τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι συνεργάτες του και οι περιουσίες τους έγιναν στόχος των κυρώσεων που επέβαλαν από κοινού Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ. Έκτοτε, πάνω από δώδεκα άλλα πλοία έχουν κατασχεθεί από τις αρχές διάφορων κρατών, συμπεριλαμβανομένων σούπερ γιοτ όπως το «Tango», του Βίκτορ Βέξελμπεργκ, αξίας 90 εκατ. δολαρίων, και το «Amadea», του Σουλεϊμάν Κερίμοβ, αξίας 325 εκατ. δολαρίων. Μέχρι τα τέλη του περασμένου έτους, το σύνολο των κατασχεθέντων γιοτ είχε φτάσει σε αξία τα 2 δισ. δολάρια.

Εικόνα

Παρόλα αυτά, το «Nord» του Μορντάσοφ κατάφερε, όπως φαίνεται, να ξεφύγει τη σύλληψη. Τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, το σκάφος εμφανίστηκε στο Χονγκ Κονγκ, πριν αποπλεύσει για το Κέιπ Τάουν. Μόλις έγινε γνωστή η εμφάνισή του στη Νότια Αφρική, το πλοίο απενεργοποίησε τον αναμεταδότη του.

Εικόνα

Τον Νοέμβριο, το «Nord» εντοπίστηκε ξανά να ταξιδεύει ανάμεσα σε δύο νησιά στις Μαλδίβες, και πλέον εικάζεται ότι προφανώς επιστρέφει στην πατρίδα του. Πάντως, εκπρόσωπος του Μορντάσοφ αρνήθηκε να σχολιάσει στο Bloomberg τις κινήσεις του γιοτ.

Εικόνα

Ο Ρώσος ολιγάρχης, στον οποίον έχουν επιβληθεί κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν έμεινε αλώβητος από τις κατασχέσεις γιοτ, αν και έκανε ό,τι μπορούσε για να τις αποφύγει. Τον Μάρτιο του περασμένου έτους, το «Lady M», ένα μικρότερο σούπερ γιοτ ιδιοκτησίας του, καταλήφθηκε από την ιταλική αστυνομία.

Το «Nord» έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να ξεφύγει από την ίδια μοίρα. Ωστόσο, από τη στιγμή που στο στίγμα του superyacht είναι και πάλι εμφανές, θα πρέπει απλώς να περιμένουμε για να δούμε αν θα καταφέρει να συνεχίσει το «κρυφτό» με τις αρχές, για να καταλήξει στα ασφαλή νερά της Ρωσίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ