Midleton Very Rare Silent Distillery Chapter Four: Ένα νέο ιρλανδικό ουίσκι 50.000 ευρώ από το αποστακτήριο του Jameson

Το νέο Midleton Very Rare Silent Distillery Chapter Four είναι ένα ιρλανδικό ουίσκι 48 ετών που βγήκε από το αποστακτήριο του δημοφιλούς ιρλανδικού ουίσκι, του Jameson. Καθένα από τα 119 μπουκάλια του που θα κυκλοφορήσουν αυτόν το μήνα, κοστίζει 50.000 ευρώ.
Midleton Very Rare Silent Distillery Chapter Four: Ένα νέο ιρλανδικό ουίσκι 50.000 ευρώ από το αποστακτήριο του Jameson

Τα περισσότερα διάσημα ιρλανδικά ουίσκι, όπως τα Tullamore DEW, Powers ή Jameson, είναι ετικέτες με τιμή προσιτή στο ευρύ κοινό. Από αυτή την κατηγορία, ωστόσο, δεν λείπουν και κάποια υπερπολυτελή, λιγότερο γνωστά αποστάγματα, που ανταγωνίζονται σε ποιότητα –και τιμή- βαριά ονόματα της πιο διαφημισμένης σκωτσέζικης βιομηχανίας. Το νέο Midleton Very Rare Silent Distillery Chapter Four, που κυκλοφορεί αυτόν τον μήνα, είναι ένα τέτοιο παράδειγμα.

Διαβάστε ακόμα: Macallan - Δύο νέα υπερπαλαιωμένα single malt μόλις βγήκαν από το διάσημο σκωτσέζικο αποστακτήριο

Το Midleton είναι το αποστακτήριο που διευθύνεται από την Irish Distillers, εταιρεία που είναι υπεύθυνη για την παρασκευή του πιο δημοφιλούς ιρλανδικού ουίσκι στον κόσμο, του Jameson, καθώς και άλλων γνωστών ετικετών όπως οι Redbreast, Powers και Green Spot.

Εκεί παράγεται επίσης η σειρά Midleton Very Rare, ένα blend από ιρλανδικά ουίσκι που κυκλοφορεί ως ετήσιο vintage, μαζί με μερικά ειδικά limited edition μπουκάλια. Πριν από μερικούς μήνες, το αποστακτήριο σε συνεργασία με την The Pinnacle Vintage, παρουσίασε ένα μόνο μπουκάλι με τιμή 130.000 δολάρια, το οποίο πουλήθηκε σε δύο μόλις δευτερόλεπτα μετά την καταχώρησή του στο online shop.

Εικόνα

Η συλλογή Silent Distillery αποτελείται από ουίσκι που αποστάζoνται στο Old Midleton Distillery, το οποίο αντικαταστάθηκε το 1975 από τις εγκαταστάσεις που λειτουργούν σήμερα. Το μεγαλύτερο μέρος του ουίσκι που είχε παραχθεί στο παλιό αποστακτήριο έχει χαθεί προ πολλού, ωστόσο, όσα βαρέλια έχουν απομείνει, τροφοδοτούν με περιεχόμενο αυτή τη σειρά high-end ουίσκι.

Όπως υποδηλώνει το όνομά του, το νέο Midleton Very Rare Silent Distillery Chapter Four αποτελεί την τέταρτη κυκλοφορία από τις έξι προγραμματισμένες, η τελευταία από τις οποίες θα κυκλοφορήσει το 2025 και θα αφορά σε ένα απόσταγμα ηλικίας 50 ετών για να σηματοδοτήσει την 200ή επέτειο του Old Midleton.

Το Chapter One ήταν ένα single malt με τύρφη 45 ετών (σχετικά ασυνήθιστο για το ιρλανδικό ουίσκι), το Chapter Two ένα ουίσκι single pot 46 ετών και το Chapter Three ήταν ένα επίσης ουίσκι single pot 47 ετών.

Το νέο Chapter Four είναι ένα χαρμάνι 48 ετών δύο ειδών ουίσκι που παλαιώθηκαν ξεχωριστά σε βαρέλια μπέρμπον. Τα ουίσκι αποστάχθηκαν και τοποθετήθηκαν σε διαφορετικά βαρέλια το 1973 υπό την καθοδήγηση του τότε master distiller Max Crockett, και σχεδόν έναν αιώνα αργότερα, τα δύο ξεχωριστά είδη «παντρεύτηκαν» στο ίδιο βαρέλι για 48 ημέρες. Ο «γάμος» απέδωσε μόλις 119 μπουκάλια με αλκοολικό βαθμό 53,9%.

«Η διαδικασία του “γάμου” για το Chapter Four είναι μια αληθινή απόδειξη της επιστήμης και της τέχνης της παρασκευής ουίσκι», δήλωσε ο master distiller Kevin O'Gorman. «Είναι μια ευαίσθητη διαδικασία που επιτρέπει στα διαφορετικά στοιχεία να συγχωνεύονται και να αναμειγνύονται με την πάροδο του χρόνου, με αποτέλεσμα ένα πραγματικά εξαιρετικό και περίπλοκο ουίσκι. Αυτό το περιορισμένης έκδοσης ουίσκι παρουσιάζει τόσο την αριστεία του Midleton Very Rare όσο και την ιστορία και την κληρονομιά της συλλογής Silent Distillery. Το Chapter Four ήταν σαν να διατηρείς ένα κομμάτι της ιστορίας σε ένα μπουκάλι».

Εικόνα

Όπως θα περίμενε κανείς από ένα ουίσκι με τιμή 50.000 ευρώ ανά φιάλη, η συσκευασία του είναι εξίσου πολυτελής. Το μπουκάλι φιλοξενείται σε ένα ειδικά σχεδιασμένο «ντουλάπι» που δημιουργήθηκε από τον Ιρλανδό τεχνίτη John Galvin. Καθένα είναι διακοσμημένο με σαγρέ δέρμα, ασήμι και βελανιδιά από παλιά ιρλανδικά βαρέλια ουίσκι. Το ίδιο το μπουκάλι είναι μια κρυστάλλινη καράφα από την House of Waterford.

Εικόνα

Το Chapter Four θα είναι διαθέσιμο αυτόν τον μήνα σε επιλεγμένες κάβες ανά τον κόσμο. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην αντίστοιχη ιστοσελίδα του Midleton Distillery.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ