Η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει την ιστορία - Πώς θα ήταν τα εμβληματικά κτίρια του κόσμου με άλλη αρχιτεκτονική

Πώς θα έμοιαζαν τα διασημότερα κτίρια του κόσμου αν είχαν κατασκευαστεί σε διαφορετική εποχή ή είχαν σχεδιαστεί από διαφορετικό αρχιτέκτονα; Η ομάδα της εταιρείας ακινήτων GetAgent δίνει την απάντηση χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη.
Η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει την ιστορία - Πώς θα ήταν τα εμβληματικά κτίρια του κόσμου με άλλη αρχιτεκτονική

Μια ομάδα ειδικών της εταιρείας GetAgent, έναν όμιλο ακινήτων με έδρα τη Βρετανία, αποκάλυψε πρόσφατα μια σειρά εικόνων με τα πιο εμβληματικά κτίρια του κόσμου, τα οποία έχουν επανασχεδιαστεί σε μια ποικιλία διαφορετικών αρχιτεκτονικών στυλ, χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη.

Διαβάστε ακόμα: Ποδόσφαιρο - Έτσι οραματίζονται οι αρχιτέκτονες τα βρετανικά στάδια του μέλλοντος με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης

Η σειρά περιλαμβάνει δεκαπέντε οπτικοποιήσεις που δημιουργήθηκαν χρησιμοποιώντας το εργαλείο AI Midjourney, ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης ικανό να δημιουργεί εικόνες με βάση ένα σύνολο παραμέτρων σχεδίασης. Το «πείραμα» της GetAgent προσφέρει μια μοναδική ματιά στο πώς θα μπορούσαν να μοιάζουν τα παγκοσμίως διάσημα κτίρια αν είχαν κατασκευαστεί σε διαφορετική εποχή ή είχαν σχεδιαστεί από διαφορετικό αρχιτέκτονα.

Μεταξύ των κτιρίων στα οποία έχει δοθεί νέα πνοή είναι η Όπερα του Σίδνεϊ, η οποία έχει επανασχεδιαστεί σε στυλ Tudor, και φυσικά ο Παρθενώνας, που έχει ανανεωθεί εμπνευσμένος από το Bauhaus. Η La Sagrada Familia, ένα από τα πιο διάσημα ορόσημα της Βαρκελώνης, έχει επίσης επανασχεδιαστεί σε σύγχρονο στιλ, ενώ στο Ταζ Μαχάλ έχει δοθεί μια γοτθική τροπή.

Εικόνα
Πώς θα ήταν ο Παρθενώνας αν είχε χτιστεί την εποχή του Bauhaus (Πηγή: GetAgent)

Στόχος της ομάδας της GetAgent ήταν να αμφισβητήσει τους συμβατικούς τρόπους με τους οποίους σκεφτόμαστε την αρχιτεκτονική και να διερευνήσει τις δυνατότητες που προκύπτουν όταν συνδυάζονται διαφορετικά στυλ και σχεδιαστικές προσεγγίσεις.

Εικόνα
Ο Λευκός Οίκος σε βικτωριανό στυλ (Πηγή: GetAgent)

Επανασχεδιάζοντας αυτά τα εμβληματικά κτίρια με νέους τρόπους, η ομάδα ελπίζει να εμπνεύσει μια ευρύτερη συζήτηση σχετικά με τον ρόλο της αρχιτεκτονικής στη διαμόρφωση του δομημένου μας περιβάλλοντος και να ενθαρρύνει μια πιο ευφάνταστη και πειραματική προσέγγιση στο σχεδιασμό.

Εικόνα
Η Μεγάλη Πυραμίδα στην Γκίζα με ρωμαϊκό χαρακτήρα (Πηγή: GetAgent)

Το αποτέλεσμα είναι σίγουρα μια σειρά ασυνήθιστων εικόνων που αν μη τι άλλο προκαλούν έκπληξη, προσφέροντας μια διαφορετική προσέγγιση στην πραγματικότητα, υπό τη λογική του «τι θα μπορούσε να ήταν, αν όλα ήταν διαφορετικά».

Εικόνα
Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ με βυζαντινή αρχιτεκτονική (Πηγή: GetAgent)

Ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που μπορεί να υποστηρίξουν ότι τέτοιες απεικονίσεις εμβληματικής αρχιτεκτονικής που δημιουργούνται από AI είναι καθαρά εικασιακές και δεν έχουν εφαρμογή στον πραγματικό κόσμο, το project της GetAgent είναι μια επίδειξη των δυνατοτήτων του υποβοηθούμενου σχεδιασμού στην αρχιτεκτονική. Πόσο μάλλον αν λάβουμε υπόψη ότι εργαλεία όπως το Midjourney γίνονται όλο και πιο εξελιγμένα και εν τέλει πιο φωτορεαλιστικά.

Εικόνα
Ο πύργος Burj Khalifa με μπαρόκ makeover (Πηγή: GetAgent)

Σύμφωνα με την εταιρεία, αυτή η μέθοδος προσφέρει στους αρχιτέκτονες και τους σχεδιαστές ένα νέο εργαλείο με το οποίο μπορούν να εξερευνήσουν ξανά όλες τις παραδοσιακές έννοιες στο design, ανοίγοντας νέες διαστάσεις στα αρχιτεκτονικά μοτίβα.