Ποδόσφαιρο: Έτσι οραματίζονται οι αρχιτέκτονες τα βρετανικά στάδια του μέλλοντος με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης

Αν εντυπωσιαστήκατε από τα γήπεδα ποδοσφαίρου στο Μουντιάλ του Κατάρ, πρέπει να δείτε πως οραματίζονται οι αρχιτέκτονες τα εμβληματικά γήπεδα του Λονδίνου. Με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, ο αρχιτέκτονας Πούρια Μπαμπαχάνι παρουσίασε μια σειρά εξωπραγματικών εικόνων για το πώς θα μπορούσαν να είναι τα βρετανικά στάδια στο μέλλον.
Ποδόσφαιρο: Έτσι οραματίζονται οι αρχιτέκτονες τα βρετανικά στάδια του μέλλοντος με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης

Στην εποχή της παντοκρατορίας της τεχνολογίας δεν χρειάζεται να διαθέτει κανείς το κληρονομικό χάρισμα για να προβλέψει το μέλλον. Το μόνο που απαιτείται είναι καλή γνώση ενός τομέα και η συνδρομή της τεχνητής νοημοσύνης.

Διαβάστε ακόμα: FIFA World Cup 2022 - Η Hublot εγκαινίασε το μεγαλύτερο χώρο στο metaverse - Ένα εικονικό στάδιο 90.000 θέσεων

Κάπως έτσι, ο αρχιτέκτονας Πούρια Μπαμπαχάνι έκανε το αδιανόητο πραγματικότητα: με τη βοήθεια της AI κι ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή απεικόνισε πώς θα μοιάζουν τα γήπεδα του Λονδίνου στο μέλλον.

Εικόνα

Οι εμβληματικές και παγκοσμίου φήμης αρένες όπως το Wembley και η Emirates, που φιλοξενούνται στην πρωτεύουσα της Βρετανίας, μεταμορφώθηκαν χάρη στην παρέμβαση του ψηφιακού… προφήτη. Οι εντυπωσιακές εικόνες του σχεδιαστή φαίνονται να ξεπήδησαν κατευθείαν από ταινία επιστημονικής φαντασίας του Τζέιμς Κάμερον.

Για τη δημιουργία τους χρησιμοποιήθηκε το Midjourney, το πρόγραμμα AI που μετατρέπει κείμενα σε εικόνες. Μιλώντας στον ιστότοπο Designboom, ο Μπαμπαχάνι περιέγραψε: «Τα εργαλεία σχεδίασης τεχνητής νοημοσύνης έχουν την ικανότητα να εξορθολογίζουν τη διαδικασία σχεδιασμού, επιτρέποντας στους αρχιτέκτονες να επικεντρωθούν στη σύλληψη και τη βελτίωση των ιδεών τους αντί να ξοδεύουν χρόνο σε χειροκίνητες εργασίες».

Εικόνα

«Αυτό μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει στην αναβίωση της οραματικής αρχιτεκτονικής, όπου οι σχεδιαστές είναι σε θέση να ενστερνιστούν πλήρως τις δημιουργικές τους δυνατότητες και να ωθήσουν τα όρια του δυνατού στο δομημένο περιβάλλον».

Ο αρχιτέκτονας με έδρα το Αμβούργο οραματίστηκε το Στάδιο Ποδοσφαίρου του Λονδίνου σε μια συναρπαστική γκάμα σχεδιαστικών δυνατοτήτων και αλλόκοτων σεναρίων, τοποθετημένο σε εκπληκτικά αστικά περιβάλλοντα.

A post shared by Pouria Babakhani (@pouriabbkh)

Ενώ μια εκδοχή εκπλήσσει με ένα οβάλ σχέδιο που διαθέτει ανοιχτή οροφή, μια άλλη τοποθετεί το στάδιο στην κορυφή ενός ουρανοξύστη, με μια γυάλινη οροφή να επικαλύπτει τη μεταλλική βάση σε σχήμα ιπτάμενου δίσκου.

Εικόνα

Έμπνευση για τον Μπαμπαχάνι αποτέλεσε ο σχεδιασμός του Σταδίου 974 στο Κατάρ για τις ανάγκες του Μουντιάλ, μια κατασκευή που ήταν ο πρώτος προσωρινός χώρος στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου της FIFA.

Το Στάδιο 974 κατασκευάστηκε από 974 ανακυκλωμένα κοντέινερ από ανοξείδωτο χάλυβα, τα οποία διαλύθηκαν με την ολοκλήρωση του τουρνουά, δίνοντας μια πρωτοπόρα ιδέα για το μέλλον του αθλητισμού και πώς η αρχιτεκτονική μπορεί να τον κάνει ακόμα πιο αξιοσημείωτο.

Εικόνα

Ένα από τα οκτώ θεαματικά γήπεδα της διοργάνωσης, το στάδιο ήταν δημιουργία της ισπανικής εταιρείας αρχιτεκτονικής Fenwick Iribarren, και επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από τα διάσημα τουβλάκια της LEGO, καθώς επινοήθηκε με βάση την ευκολία της αποδόμησης και της επανασυναρμολόγησης σε άλλες τοποθεσίες.

Αν, λοιπόν, τα στάδια του Κατάρ εντυπωσίασαν τον πλανήτη, δίνοντας μια διαφορετική προσέγγιση στην ανέγερση αθλητικών εγκαταστάσεων, το όραμα του Πούρια Μπαμπαχάνι σηκώνει τον πήχη ακόμη πιο ψηλά. Τώρα, το πότε οι εικόνες που παρουσίασε θα γίνουν πραγματικότητα, είναι κάτι που θα δούμε στο μέλλον.