P.O.D.: Μια «δομή επιβίωσης» που λειτουργεί ως πλωτό καταφύγιο, τροχόσπιτο, ακόμη και διαστημικό ρόβερ

Μια κινητή δομή πολλαπλών χρήσεων με το όνομα P.O.D. παρουσίασε η εταιρεία Dreadnort Boats. Η κατασκευή μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καταφύγιο σε περίπτωση φυσικών καταστροφών, ως κινητό γραφείο, ως αποθήκη τροφίμων, ως τροχόσπιτο και ως πλωτό σπίτι.
P.O.D.: Μια «δομή επιβίωσης» που λειτουργεί ως πλωτό καταφύγιο, τροχόσπιτο, ακόμη και διαστημικό ρόβερ

Η τελευταία δημιουργία της Dreadnort Boats δεν είναι κάποιο γιοτ ή άλλου τύπου σκάφος όπως υποδηλώνει το όνομα της εταιρείας. Για την ακρίβεια, δεν προορίζεται αποκλειστικά για το νερό. Η φίρμα με έδρα τη Νέα Ζηλανδία παρουσίασε πρόσφατα μια αναβαθμισμένη έκδοση για τις κινητές δομές επιβίωσης που κατασκευάζει, με το όνομα P.O.D.. Η τρίτη επανάληψη του concept είναι σίγουρα η πιο ευέλικτη μέχρι τώρα, καθώς μπορεί πλέον να λειτουργήσει τόσο ως ρυμουλκούμενο τροχόσπιτο όσο και ως σκάφος.

Διαβάστε ακόμα: Zoox - Το αυτόνομο robotaxi της Amazon βγαίνει νόμιμα για πρώτη φορά σε ανοιχτούς δρόμους

Σύμφωνα με τον ιστότοπο HiConsumption, το έναυσμα για το P.O.D. ήταν ο σεισμός και το τσουνάμι του Tōhoku που έπληξαν την Ιαπωνία το 2011. Έχοντας στο μυαλό τις καταστροφικές τους συνέπειες, η Dreadnort ξεκίνησε να σχεδιάζει τη δομή επιβίωσης πολλαπλών χρήσεων P.O.D., η οποία αποτελεί συντομογραφία του «Point of Difference».

Η ιδέα έχει εξελιχθεί αρκετά στις τρεις ξεχωριστές επαναλήψεις της, αλλά δύο στοιχεία διατηρήθηκαν από την αρχή: το εντυπωσιακό πολυεδρικό εξωτερικό σχήμα και η έμφαση στη ευελιξία διαμόρφωσης.

Εικόνα

Ο γεωμετρικός σχεδιασμός του P.O.D. το καθιστά ένα από τα πιο φουτουριστικά τροχόσπιτα που θα δείτε ποτέ, αλλά το κύριο πλεονέκτημά του είναι η λειτουργικότητά του. Η Dreadnort ισχυρίζεται ότι η κατασκευή μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καταφύγιο για την αντιμετώπιση καταστροφών, ως κινητό γραφείο, ως αποθήκη τροφίμων, ως μονάδα glamping, ως τροχόσπιτο και ως πλωτό σπίτι. Υποστηρίζει επίσης ότι μπορεί να λειτουργήσει και ως διαπλανητικό ρόβερ, αλλά η αίσθησή μας είναι ότι το παρατραβάει.

Εικόνα

Η ευελιξία του οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην φαρδιά κάτοψή του (7x3 μέτρα). Οι ψηφιακές αποδόσεις στον ιστότοπο της εταιρείας δείχνουν ένα εσωτερικό χώρο περίπου 10 τετραγωνικών μέτρων που είναι εξοπλισμένος με τα πάντα: από μικρές κουζίνες και τραπεζαρίες που μπορούν να μετατραπούν σε κρεβάτια, μέχρι μπάνιο με ξεχωριστό ντους. Μια μεγαλύτερη έκδοση, με διαστάσεις 9x επί 4,5 μέτρα, είναι επίσης στα σκαριά.

Εικόνα

Η δομή «κάθεται» σε ένα σετ ρυθμιζόμενων ποδιών που το κρατούν σε απόσταση 10 εκατοστών από το έδαφος. Η εικονική απόδοση της τρίτης έκδοσης της δομής δείχνει ότι είναι εξοπλισμένη με ένα σετ τροχών και έναν κοτσαδόρο, ενώ, σύμφωνα με την εταιρεία, ένα «πλήρως νόμιμο» μοντέλο είναι καθ' οδόν.

Εικόνα

Μια μπαταρία 200 Ah και δύο σετ ηλιακών συλλεκτών 150 W υπόσχονται να κρατήσουν τη δομή και όλες τις συσκευές της σε λειτουργία ακόμα κι αν είστε εκτός δικτύου.

Το P.O.D. μπορεί να εξακολουθεί να είναι concept, αλλά η Dreadnort σχεδιάζει να βάλει τη δομή στην παραγωγή εντός μηνών. Η τιμολόγηση ξεκινά από 98.000 $ NZD (ή περίπου 56.000 ευρώ), αν και αναμένεται ότι οι «αμφίβιες» εκδόσεις θα αρκετά ακριβότερες.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Dreadnort Boats μέσω της ιστοσελίδας της.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ