Zoox: Το αυτόνομο robotaxi της Amazon βγαίνει νόμιμα για πρώτη φορά σε ανοιχτούς δρόμους

Η Zoox, θυγατρική εταιρεία της Amazon, πραγματοποίησε την πρώτη διαδρομή του ηλεκτρικού ρομποτικού ταξί της στους δρόμους της Καλιφόρνια. Το όχημα αυτόνομης οδήγησης είναι το μόνο ρομποταξί που κυκλοφορεί νόμιμα στους δημόσιους δρόμους μέχρι σήμερα. 
Zoox: Το αυτόνομο robotaxi της Amazon βγαίνει νόμιμα για πρώτη φορά σε ανοιχτούς δρόμους

Μεγάλες στιγμές για τη Zoox και το ομώνυμο ηλεκτρικό όχημά της. Το αυτόνομης οδήγησης ρομποτικό ταξί που κατασκευάζει η θυγατρική της Amazon, κινήθηκε κανονικά για πρώτη φορά στους ανοιχτούς δρόμους της Καλιφόρνια πριν από λίγες ημέρες.

Διαβάστε ακόμα: Kibbο ATV - Το ηλεκτρικό παντός εδάφους όχημα της CAKE σχεδιάστηκε για να κάνει βιώσιμες τις αγροτικές δουλειές

Η Zoox πραγματοποίησε την πρώτη διαδρομή του ηλεκτρικού ρομποτικού ταξί της για να μεταφέρει υπαλλήλους στο Foster City, χωρίς παραδοσιακούς ελέγχους οδήγησης. Στο δοκιμαστικό βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα, το Zoox φαίνεται ότι ανιχνεύει την οδική κυκλοφορία και τα εμπόδια, ενώ μπορεί να κινηθεί με ευκολία από λωρίδα σε λωρίδα.

Όπως αναφέρει η Zoox, το όχημα αυτόνομης οδήγησης είναι το μόνο ειδικά κατασκευασμένο ρομποτικό ταξί που επιτρέπεται να κυκλοφορεί στους δημόσιους δρόμους της Καλιφόρνια μέχρι σήμερα. Η Zoox θα εφαρμόσει την υπηρεσία μεταφοράς εργαζομένων στο Foster City της Καλιφόρνια, μετά την ολοκλήρωση της ιστορικής πρώτης λειτουργίας της. Η υπηρεσία μεταφοράς εργαζομένων θα είναι προς το παρόν διαθέσιμη μόνο σε εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης της Zoox.

Εικόνα

Το αυτόνομο ρομποτικό ταξί θα μεταφέρει έως και τέσσερα άτομα τη φορά σε μια δημόσια διαδρομή μεταξύ των δύο κύριων κτιρίων που βρίσκονται τα γραφεία της Zoox. Ενώ έχει τη δυνατότητα να κινείται με τελική ταχύτητα 120 χλμ./ώρα, κατά τη δοκιμαστική διαδρομή και λόγω του ορίου ταχύτητας ταξίδεψε με ταχύτητα 56 χλμ./ώρα. Το όχημα αναγνωρίζει χωρίς δυσκολία αριστερές και δεξιές στροφές, διασταυρώσεις, σήματα κυκλοφορίας, ποδήλατα, πεζούς, αυτοκίνητα και άλλους οδικούς παράγοντες.

Εικόνα

Με το σλόγκαν «κατασκευασμένο για αναβάτες, όχι οδηγούς» η Zoom προτάσσει τις πλήρως ηλεκτρικές και αυτόνομες δυνατότητες του οχήματος. Το ευρύχωρο τετραθέσιο ρομποταξί προσφέρει σε κάθε επιβάτη την ίδια άνεση, χώρο και τεχνολογία στα καθίσματα, ώστε να μην χρειάζεται κανείς να στριμώχνεται. Επίσης, δεν υπάρχει χώρος για οδηγό κανενός είδους.

Εικόνα

Tα καθίσματα είναι εξοπλισμένα με ασύρματη φόρτιση για smartphones και θήκες για ποτήρια καφέ. Πάνω από τους επιβάτες, η ηλιοροφή αφήνει το φυσικό φως να μπει και προσφέρει στους αναβάτες θέα στον ουρανό καθώς το ρομποταξί τους οδηγεί μόνο του στον προορισμό τους.

Εικόνα

Βάσει σχεδιασμού, το Zoox δεν έχει εμπρός ή πίσω μέρος, έτσι ώστε να μπορεί να κινηθεί σε οποιαδήποτε κατεύθυνση ανάλογα με τις ανάγκες, κάνοντας τις παραλαβές και τις αποστολές απρόσκοπτες.

Το εσωτερικό λογισμικό και τα εξαρτήματα που έχει χρησιμοποιήσει στην κατασκευή της η Zoox έχουν ως κοινό παρανομαστή την ενίσχυση των αυτόνομων ιδιοτήτων του οχήματος. Το robotaxi χρησιμοποιεί αρχιτεκτονική αισθητήρων με κάμερες, lidar και ραντάρ για να ελέγξει το περιβάλλον του.

Εικόνα

Η ομάδα σχεδιασμού έχει τοποθετήσει τους αισθητήρες με τρόπο που να επικαλύπτονται, έτσι ώστε το όχημα να έχει δυνατότητα ανίχνευσης 360 μοιρών. Το Zoox μπορεί επίσης να δει έως και 150 μέτρα μακριά από όλες τις κατευθύνσεις και τις γωνίες, εντοπίζοντας έτσι τι υπάρχει στο δρόμο του, πριν καν το πλησιάσει.

Εικόνα

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το νέο αυτόνομο ρομποταξί της Amazon μπορείτε να επισκεφθείτε τον ιστότοπο της Zoox.