Dead End: Η πρώτη γκαλερί με έργα τέχνης δημιουργημένα από τεχνητή νοημοσύνη μόλις άνοιξε στο Άμστερνταμ

Κάθε έργο τέχνης στην γκαλερί Dead End έχει δημιουργηθεί αποκλειστικά με χρήση τεχνητής νοημοσύνης. Η εκτιμώμενη τιμή που ζητά ο επιμελητής της για καθένα από αυτά θα μπορούσε να κυμαίνεται μεταξύ 3.000 και 10.000 ευρώ.
 Dead End: Η πρώτη γκαλερί με έργα τέχνης δημιουργημένα από τεχνητή νοημοσύνη μόλις άνοιξε στο Άμστερνταμ

Είτε σας τρομάζει είτε σας εκπλήσσει, είναι γεγονός πως η τεχνητή νοημοσύνη ήρθε για να μείνει. Το ChatGPT και άλλα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης γράφουν πλέον τα email μας, ετοιμάζουν τις αναρτήσεις μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δημιουργούν μια παράξενη, αλλά ενδιαφέρουσα τέχνη.

Διαβάστε ακόμη: Ιστορικό αρχοντικό 400 ετών φέρεται να αγόρασε ο Μπόρις Τζόνσον για 4,3 εκατ. ευρώ

Μάλιστα, πρόσφατα άνοιξε στο Άμστερνταμ η πρώτη γκαλερί τέχνης στον κόσμο, στην οποία τα έργα που εκτίθενται έχουν δημιουργηθεί αποκλειστικά με χρήση AI. Η γκαλερί Dead End Gallery, που βρίσκεται κοντά στην κεντρική γειτονιά De Wallen του Άμστερνταμ, παρουσιάζει τις ευρηματικές δημιουργίες μηχανών και αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης, από ψηφιακούς πίνακες μέχρι διαδραστικές εγκαταστάσεις.

Μιλώντας στο euronews για τη μοναδική έκθεση, ο Constant Brinkman από τη Dead End Gallery δήλωσε πως: «Είμαστε η πρώτη γκαλερί στον κόσμο που εκθέτει έργα τέχνης που έχουν δημιουργηθεί από τεχνητή νοημοσύνη».

Εξήγησε μάλιστα ότι στο πρώτο βήμα για τη δημιουργία της έκθεσης οι προγραμματιστές ανέθεσαν σε ένα λογισμικό να δημιουργήσει κάποιους φανταστικούς καλλιτέχνες. Στη συνέχεια, αυτοί οι τεχνητοί καλλιτέχνες άρχισαν να δημιουργούν τα έργα τους. Ενώ κάθε έργο που παράγουν είναι μοναδικό, τα έργα δεν είναι αψεγάδιαστα και έχουν κάποια προβλήματα. Σε ορισμένα έργα εμφανίζονται άνθρωποι με έξι δάχτυλα, για παράδειγμα. Όμως, ο Brinkman λέει ότι οι δημιουργοί της τεχνητής νοημοσύνης γίνονται καλύτεροι με την εμπειρία, οπότε η τέχνη τους θα βελτιωθεί τις επόμενες εβδομάδες.

Όσοι θέλουν να αγοράσουν τώρα κάποιο από τα κομμάτια ίσως πρέπει να το ξανασκεφτούν. Κι αυτό γιατί η εκτιμώμενη τιμή που ζητά ο επιμελητής, θα μπορούσε να κυμαίνεται μεταξύ 3.000 και 10.000 ευρώ.

A post shared by Dead End AI Gallery Amsterdam (@deadendaigallery)

Μέχρι στιγμής, η αντίδραση του κοινού στην τέχνης της τεχνητής νοημοσύνης είναι ανάμεικτη. Κάποιοι εντυπωσιάζονται από το τι μπορεί να καταφέρει η τεχνητή νοημοσύνη, ενώ άλλοι δεν πιστεύουν ότι τα έργα αυτά δεν αντικατοπτρίζουν πραγματική τέχνη και πως το AI παραβιάζει τα πνευματικά δικαιώματα χρησιμοποιώντας τμήματα ενός ήδη υπάρχοντος έργου.