Patek Philippe Ref. 96 Quantieme Lune: Σε δημοπρασία το σπάνιο ρολόι του τελευταίου αυτοκράτορα της Κίνας

Ένα σπάνιο ρολόι Patek Philippe Ref. 96 Quantieme Lune που ανήκε στον τελευταίο αυτοκράτορα της Κίνας, Aisin-Gioro Puyi βγαίνει σύντομα προς πώληση. Πρόκειται για ένα από τα οκτώ ίδια μοντέλα που υπάρχουν και αυτή τη στιγμή εκτίθεται στο Χονγκ Κονγκ.
Patek Philippe Ref. 96 Quantieme Lune: Σε δημοπρασία το σπάνιο ρολόι του τελευταίου αυτοκράτορα της Κίνας

Η ιστορία του τελευταίου αυτοκράτορα της Κίνας ίσως είναι γνωστή στους περισσότερους λόγω της ομώνυμης αριστουργηματικής ταινίας που σκηνοθέτησε το 1987 ο Μπερνάρντο Μπερτολούτσι. Τι σχέση μπορεί να έχει, όμως, με τα ακριβά ρολόγια;

Διαβάστε ακόμα: Τιτανικός - Το ρολόι τσέπης του ταχυδρομικού υπαλλήλου του πλοίου πουλήθηκε σε δημοπρασία για 98.000 λίρες

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Αν και πέθανε πριν από περισσότερα από 50 χρόνια, η ζωή του αυτοκράτορα Aisin-Gioro Puyi είναι συναρπαστική και απόλυτα τεκμηριωμένη.

Έχοντας γίνει ο ενδέκατος αυτοκράτορας της δυναστείας Qing και ο τελευταίος αυτοκράτορας της Κίνας, ο Puyi πήρε το θρόνο σε ηλικία δύο ετών και βασίλεψε μέχρι τα έξι του όταν ξεκίνησε η Επανάσταση Xinhai, με αποτέλεσμα το τέλος της αυτοκρατορικής εποχής και την ίδρυση της Δημοκρατίας της Κίνας.

Εικόνα

Ο Puyi διατήρησε τον τίτλο του ως αυτοκράτορας και μετέπειτα, ως ηγέτης του ιαπωνικού κράτους-μαριονέτας της Μαντζουρίας. Και όπως φαίνεται, μακριά από τις υπόλοιπες υποχρεώσεις του, ο μονάρχης είχε το γούστο, τη γνώση και την έφεση που απαιτεί μια συλλογή σπάνιων ρολογιών.

Απόδειξη του παραπάνω είναι το ρολόι που εκτίθεται τώρα από τον οίκο Phillips: ένα εξαιρετικά σπάνιο Patek Philippe Ref. 96 Quantieme Lune, ένα από τα οκτώ μοντέλα που υπάρχουν.

Εκτός από το υπέροχο καντράν με τους τρεις δείκτες, το ρολόι διαθέτει επίσης λειτουργία τριπλού ημερολογίου (ή πλήρους ημερολογίου) και ενδείξεις των φάσεων της σελήνης. Από τα οκτώ Ref. 96 μοντέλα, μόνο τρία τέτοια παραδείγματα κατασκευάστηκαν με αυτήν ακριβώς τη διαμόρφωση καντράν, η οποία είναι γνωστή ως «αραβική ρουλέτα».

Εικόνα

Το ρολόι παρουσιάζει σημαντική φθορά, ειδικά το ταλαιπωρημένο καντράν, ωστόσο το γεγονός αυτό δεν επηρεάζει τη βαρύτητά του, ακόμη και χωρίς να συνυπολογίσουμε τη σύνδεσή του με τον τελευταίο αυτοκράτορα.

Η Patek ήταν η εταιρεία που το 1925 δημιούργησε το πρώτο ρολόι διαρκούς ημερολογίου (το οποίο είναι ελαφρώς διαφορετικό από εκείνα με το πλήρες ημερολόγιο), αν και η σειριακή παραγωγή μοντέλων ξεκίνησε επίσημα το 1941. Έτσι, όταν το Ref. 96 έκανε το ντεμπούτο του κάποια στιγμή πριν από τη δεκαετία του '20 ή του '30, ήταν ένα από τα πρώτα ημερολογιακά ρολόγια χειρός της ελβετικής ωρολογοποιίας και απίστευτα περίπλοκο, σε σχέση με τα υπόλοιπα μοντέλα της εποχής.

Τα αρχεία δείχνουν ότι ο Puyi απέκτησε το πλατινένιο ρολόι 30 χιλιοστών το 1937, πριν το χαρίσει στον μεταφραστή και φίλος του Georgy Permyakov, ενώ ήταν φυλακισμένος από τους Σοβιετικούς κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Permyakov πέθανε το 2005 και το ρολόι παρέμεινε στην οικογένειά του μέχρι το 2019.

Να σημειωθεί ότι άλλα κομμάτια Ref. 96 έχουν πωληθεί σε τιμές που κυμαίνονται από 500.000 έως περίπου 1 εκατ. δολάρια. Ωστόσο, τα ρολόγια δεν ανήκαν ποτέ σε πρόσωπα ιστορικής σημασίας, όπως συμβαίνει με το Ref. 96 του Puyi.

Το συγκεκριμένο Patek Philippe, μαζί με τη χάρτινη βεντάλια του αυτοκράτορα, ένα χειρόγραφο σημειωματάριό του, πίνακες ακουαρέλας και το αντίγραφο των «Ανάλεκτων» του Κομφούκιου, εκτίθενται στο Χονγκ Κονγκ από τις 18 έως τις 31 Μαρτίου. Θα ακολουθήσει διεθνής περιοδεία καθώς και δημοπρασία σε ημερομηνία που δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί.

Εικόνα

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ρολόι Patek Philippe Ref. 96 Quantieme Lune του τελευταίου αυτοκράτορα της Κίνας Aisin-Gioro Puyi μπορείτε να επισκεφθείτε την αντίστοιχη ιστοσελίδα του ολικου δημοπρασιών Phillips.