Νέα έρευνα: Το χρήμα φέρνει τελικά την ευτυχία - Με ετήσιο εισόδημα 500.000 ευρώ θα χαμογελάτε μόνιμα

Μια νέα μελέτη που επανεξετάζει τη σχέση μεταξύ εισοδήματος και ικανοποίησης, έρχεται να διαπιστώσει ότι τα χρήματα τελικά φέρνουν την ευτυχία. Ισχυρίζεται μάλιστα ότι η απόλυτη ευτυχία έρχεται όταν το ετήσιο εισόδημα φτάνει τα 500.000 δολάρια.
Νέα έρευνα: Το χρήμα φέρνει τελικά την ευτυχία - Με ετήσιο εισόδημα 500.000 ευρώ θα χαμογελάτε μόνιμα

Παρά την κοινή πεποίθηση που θέλει τον πλούτο να μην εξασφαλίζει την ευτυχία, μια νέα έρευνα έρχεται να αποδείξει πως, τελικά, όσο περισσότερα χρήματα βγάζει κανείς τόσο πιο ευτυχισμένος μπορεί να είναι. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα προηγούμενης έκθεσης στις ΗΠΑ, η ευτυχία έδειχνε τα πρώτα της σημάδια όταν το ετήσιο εισόδημα ξεπερνούσε το ποσό των 75.000 δολαρίων (71.000 ευρώ περίπου). Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, μια νέα μελέτη έρχεται να διαπιστώσει ότι το όριο αυτό μπορεί στην πραγματικότητα να είναι πιο κοντά στα 500.000 δολάρια (474.000 ευρώ περίπου).

Διαβάστε ακόμα: Έκθεση Παγκόσμιας Ευτυχίας - Αυτές είναι οι 20 πιο ευτυχισμένες χώρες στον κόσμο σύμφωνα με τον ΟΗΕ

Σε εργασία που δημοσιεύτηκε την 1η Μαρτίου στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, μια ομάδα ερευνητών ισχυρίζεται ότι η ευτυχία αυξάνεται σταθερά παράλληλα με το εισόδημα και μάλιστα επιταχύνεται ραγδαία όταν ο μισθός ξεπερνά τα 100.000 δολάρια (94.750 ευρώ) το χρόνο.

Για να καταλήξουν στο παραπάνω συμπέρασμα, οι συγγραφείς της έρευνας συνεργάστηκαν με 33.391 άτομα που ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, με αμοιβές έως και 500.000 δολάρια (δεν υπήρχαν οριστικά δεδομένα πέρα από αυτό το ποσό).

Οι λεπτομέρειες της μελέτης, φέρνουν στο φως μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία. Για παράδειγμα, το πιο ευτυχισμένο 30% του πληθυσμού βλέπει την ευτυχία του να επιταχύνεται όταν αρχίζουν να κερδίζουν περισσότερα από 100.000 δολάρια το χρόνο. Η διαπίστωση αυτή επιβεβαιώνεται και από το αντίθετο άκρο του φάσματος: το πιο δυστυχισμένο 20% των ανθρώπων αρχίζει να νιώθει ευτυχισμένο όταν το εισόδημά του φτάνει γύρω στο ίδιο όριο των 100.000 δολαρίων, με την ικανοποίησή τους να αυξάνεται ανάλογα με την αύξηση των απολαβών τους.

«Για τους πολύ φτωχούς ανθρώπους, τα χρήματα σαφώς βοηθούν πολύ», αναφέρει στο New Scientist ο Μάθιου Κίλινγκσγουορθ, ένας εκ των ερευνητών. «Ωστόσο, αν κάποιος με ένα αξιοπρεπές εισόδημα εξακολουθεί να νιώθει δυστυχής, η πηγή της δυστυχίας του μάλλον δεν είναι κάτι που μπορούν να διορθώσουν τα χρήματα».

Ενώ, ωστόσο, η κεντρική ιδέα των νέων ευρημάτων είναι ότι η ευτυχία επηρεάζεται από το εισόδημα, οι ερευνητές σημειώνουν επίσης ότι η συνδρομή των χρημάτων στην αύξηση της ευτυχίας δεν υπερτερεί σε σύγκριση με την ικανοποίηση που μπορεί να λάβουν οι άνθρωποι από άλλα προνόμια, όπως οι ημέρες άδειας από την εργασία. «Μια περίπου τετραπλάσια αύξηση στο εισόδημα ισοδυναμεί περίπου με την ικανοποίηση ενός Σαββατοκύριακου», αναφέρει η έρευνα.

Υπό αυτό το πρίσμα, ίσως θα πρέπει να το δούμε αισιόδοξα. Καθώς οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε φτάσει ακόμη το όριο των 500.000 δολαρίων, έχουμε κάτι να περιμένουμε. Όσοι, από την άλλη, το έχουν ξεπεράσει χωρίς να νιώθουν ευτυχισμένοι, μάλλον πρέπει να αναζητήσουν αλλού την ευτυχία τους.