Άστεγοι δισεκατομμυριούχοι: Πώς θα ήταν Γκέιτς, Μπέζος και Μπάφετ αν ζούσαν κάτω από τα όρια της φτώχειας

Ο ψηφιακός καλλιτέχνης Sahid Κ δημιούργησε μια σειρά πορτρέτων που ξεπερνούν κάθε φαντασία. Οι εικόνες παρουσιάζουν διάσημους δισεκατομμυριούχους ως άστεγους, ντυμένους με κουρέλια να ζουν στο δρόμο. 
Άστεγοι δισεκατομμυριούχοι: Πώς θα ήταν Γκέιτς, Μπέζος και Μπάφετ αν ζούσαν κάτω από τα όρια της φτώχειας

Πώς θα ήταν οι δισεκατομμυριούχοι χωρίς τα… δισεκατομμύρια τους; Ένας καλλιτέχνης κατάφερε με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης να «γδύσει» τους Έλον Μασκ, Μπιλ Γκέιτς, Τζεφ Μπέζος και άλλα μέλη της παγκόσμιας οικονομικής ελίτ από τις περιουσίες τους και να τους απεικονίσει να ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.

Διαβάστε ακόμα: Μπιλ Γκειτς - Έκλεισε ολόκληρο εστιατόριο με τρία Michelin στη Βαρκελώνη, πήρε ένα αναψυκτικό και έφυγε

Ο ψηφιακός καλλιτέχνης Sahid Κ δημιούργησε μια σειρά πορτρέτων που ξεπερνούν κάθε φαντασία. Οι εικόνες παρουσιάζουν τους διάσημους δισεκατομμυριούχους ως άστεγους, ντυμένους με κουρέλια να ζουν στο δρόμο.

Το αποτέλεσμα της ψηφιακής επεξεργασίας των εικόνων είναι συγκλονιστικό, αν και μερικές αποδόσεις θα μπορούσαν να ήταν λίγο καλύτερες. Κάποιοι από τους δισεκατομμυριούχους, όπως ο Μπιλ Γκέιτς, είναι σχεδόν αγνώριστοι, πιθανότατα επειδή ούτε και η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπόρεσε να συλλάβει πώς ο συνιδρυτής της Microsoft θα μπορούσε ποτέ να καταντήσει μια υποσιτισμένη εκδοχή του εαυτού του.

Εικόνα

Αν δεν υπήρχαν τα γνωστά γυαλιά και τα χαρακτηριστικά μπλε μάτια του Γκέιτς, θα ήταν δύσκολο να μαντέψει κανείς ποιος απεικονίζεται στη φωτογραφία. Ας δούμε όμως κάθε δημιουργία του Sahid K σε σχέση την πραγματικότητα.

Τζακ Μα

23,1 δισ. δολάρια
67η θέση στη λίστα δισεκατομμυριούχων του Forbes

Εικόνα

Είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς τον συνιδρυτή του Ομίλου Alibaba, κάτοχο του superyacht «Zen» και ιδιοκτήτη ενός αμπελώνα στη Γαλλία, ως έναν βρώμικο και δυστυχή άνθρωπο με βλέμμα γεμάτο απελπισία. Ένας από τους πλουσιότερους μεγιστάνες της Κίνας, ο Μα εξαφανίστηκε εντελώς από τη δημοσιότητα από τον Οκτώβριο του 2020 έως τις αρχές του 2021 και συνεχίζει να κρατά μυστική την τοποθεσία που βρίσκεται. Αυτό πάντως που μπορούμε να πούμε με σιγουριά είναι πως ο Τζακ Μα ξεκάθαρα δεν βρίσκεται εκεί που πιστεύει ο Sahid K: σε κάποια γωνιά ενός δρόμου.

Γκαοτάμ Αντάνι

50 δισ. δολάρια
25η θέση στη λίστα δισεκατομμυριούχων του Forbes

Εικόνα

Ο Ινδός πολυδισεκατομμυριούχος είχε κάποτε υποσκελίσει ακόμη και τον Γουόρεν Μπάφετ στη λίστα των υπερ-πλουσίων. Μάλιστα, το Σεπτέμβριο του 2022, ο επιχειρηματίας ξεπέρασε για λίγο τον ιδρυτή της Amazon, Τζεφ Μπέζος, και έγινε ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο. Έκτοτε, η περιουσία του μειώθηκε σε λιγότερο από 50 δισεκατομμύρια δολάρια, προσγειώνοντάς τον χαμηλότερα στην κατάταξη. Ο καλλιτέχνης απεικονίζει τον Αντάνι με μια απορημένη έκφραση, πιθανώς να προσπαθεί να καταλάβει τι πήγε στραβά.

Μαρκ Ζούκερμπεργκ

61,2 δισ. δολάρια
16η θέση στη λίστα δισεκατομμυριούχων του Forbes

Εικόνα

Δεν είναι μυστικό ότι ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ και η σύζυγός του, Πρισίλα Τσαν, δεσμεύτηκαν να δωρίσουν κατά τη διάρκεια της ζωής τους το 99% της αξίας των μετοχών τους στο Facebook. Η εικονογράφηση του Sahid Κ ίσως υπονοεί ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Meta τα έδωσε όλα μονομιάς, μια κίνηση που φαίνεται ότι τον οδήγησε στο κατώφλι της ακραίας φτώχειας. Από την έκφρασή του φανταζόμαστε ότι μετάνιωσε πικρά τη γενναιοδωρία του.

Μουκές Αμπάνι

83,5 δισ. δολάρια
8η θέση στη λίστα δισεκατομμυριούχων του Forbes

Εικόνα

Ως πρόεδρος της Reliance Industries, με δραστηριότητες στα πετροχημικά, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, τις τηλεπικοινωνίες και το λιανικό εμπόριο, ο Ινδός μεγιστάνας τα είχε όλα. Ο άνθρωπος που το 2018 προσκάλεσε πάνω από 10.000 επιφανείς προσωπικότητες στον γάμο της κόρης του Isha, κάθεται τώρα με σταυρωμένα χέρια μην μπορώντας να πιστέψει πώς από τα αμύθητα πλούτη βρέθηκε να ψάχνει να βρει φαγητό στα σκουπίδια.

Γουόρεν Μπάφετ

106 δισ. δολάρια
5η θέση στη λίστα δισεκατομμυριούχων του Forbes

Εικόνα

Ο Μάντης της Όμαχα, το έμβλημα του παγκόσμιου πλούτου και ιδιοκτήτης της Berkshire Hathaway, η οποία κατέχει δεκάδες εταιρείες, μοιάζει στη φωτογραφία με βετεράνο των άπορων. Τα απεριποίητα μαλλιά, η κουκούλα, το ρυτιδιασμένο πρόσωπο και η εμφανής απάθεια στην έκφρασή του τον κάνουν να μοιάζει πολύ διαφορετικός από τον παιχνιδιάρη φιλάνθρωπο που είναι στην πραγματικότητα. Σύμφωνα με τον καλλιτέχνη, ο Γουόρεν Μπάφετ δεν φρόντισε έγκαιρα να κρατήσει μέρος των φιλανθρωπικών κεφαλαίων για τη δική του περίπτωση.

Μπερνάρ Αρνό

201,8 δισ. δολάρια
1η θέση στη λίστα δισεκατομμυριούχων του Forbes

Εικόνα

Ο Sahid K κατάφερε το αδιανόητο: να ρίξει στα έγκατα της φτώχειας τον πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο: τον Μπερνάρ Αρνό, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της LVMH. Η φωτογραφία προκαλεί ανάμεικτα συναισθήματα, καθώς δεν ξέρει κανείς αν πρέπει να κλάψει ή να γελάσει βλέποντας ως κουρελή τον ιδιοκτήτη μιας αυτοκρατορίας περίπου 70 πολυτελών εμπορικών σημάτων, συμπεριλαμβανομένων των Louis Vuitton και Sephora. Συγνώμη Μπερνάρ. Η τέχνη είναι ανελέητη…