Ουκρανία: Συστήματα ασφαλείας υψηλής τεχνολογίας εγκαθιστά η κυβέρνηση για να διατηρήσει τα έργα του Banksy

Ειδικά συστήματα ασφαλείας στα έργα τέχνης του Banksy που έχουν εμφανιστεί σε διάφορες περιοχές του Κιέβου εγκατέστησε η κυβέρνηση της Ουκρανίας. Οι ειδικές κατασκευές έχουν στόχο να προστατεύσουν τα γκράφιτι από τις φθορές αλλά και την κλοπή.
Ουκρανία: Συστήματα ασφαλείας υψηλής τεχνολογίας εγκαθιστά η κυβέρνηση για να διατηρήσει τα έργα του Banksy

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας μόλις εγκατέστησε συστήματα ασφαλείας από ειδικό γυαλί «ανθεκτικό σε κρούση» πάνω από αρκετά έργα τέχνης του Βρετανού καλλιτέχνη Banksy, τα οποία άρχισαν να εμφανίζονται για πρώτη φορά σε κτίρια στη χώρα το φθινόπωρο του 2022.

Διαβάστε ακόμα: Banksy - Η τοιχογραφία του σε ιστορικό κτίριο του Λος Άντζελες διπλασίασε την τιμή πώλησης του ακινήτου

Τα γκράφιτι, οι οποίοι έχουν ήδη βανδαλιστεί σε ορισμένα σημεία, παρακολουθούνται επίσης από ασύρματες κάμερες ασφαλείας που ειδοποιούν τις αρχές όταν κάποιος προσπαθεί να αλλοιώσει ή να κλέψει τους πίνακες, σύμφωνα με μια νέα αναφορά της Washington Post.

Οι πίνακες άρχισαν να εμφανίζονται στα τέλη του περασμένου έτους και θεωρήθηκαν ως σχολιασμός της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία ξεκίνησε ακριβώς πριν από έναν χρόνο, στα τέλη Φεβρουαρίου 2022.

Εικόνα

Καθώς τα έργα τέχνης του Banksy πωλούνται αντί εκατομμυρίων σε όλο τον κόσμο (το πιο ακριβό κομμάτι κοστίζει πάνω από 25 εκατ. δολάρια) είναι ευνόητο ότι όπου εμφανίζονται γίνονται αμέσως στόχος κλοπής.

Ο Όλεγκ Τορκούνοφ, κυβερνητικός αξιωματούχος στην περιοχή, ανέφερε ότι «τα έργα του Banksy στη χώρα ήταν μια υπενθύμιση ότι το φως πρέπει να νικήσει το σκοτάδι. Τώρα είναι σημαντικό να αντιμετωπίσουμε πιθανές απόπειρες βανδαλισμού, που έχουμε ήδη δει πρόσφατα. Και είμαστε ευγνώμονες στους συνεργάτες μας, μηχανικούς ασφαλείας, που μπόρεσαν να βρουν την πιο επιτυχημένη λύση σε δύσκολες συνθήκες και να την εφαρμόσουν».

Εικόνα

Σύμφωνα με ανακοίνωση της τοπικής κυβέρνησης στο Κίεβο, τα συστήματα ασφαλείας εγκαταστάθηκαν από την ευρωπαϊκή εταιρεία Ajax Systems. Η εταιρεία έχει περικλείσει πλήρως τα έργα, εγκαθιστώντας αισθητήρες για τη μέτρηση της θερμοκρασίας και της υγρασίας.

«Για την ανάπτυξη ενός τέτοιου συστήματος προστασίας χρειάστηκαν 21 αισθητήρες και πέντε κέντρα ασφαλείας. Οι αισθητήρες είναι ανεξάρτητοι από σταθερή παροχή ρεύματος και η κύρια μονάδα μπορεί να βρίσκεται σε απομακρυσμένο δωμάτιο: ο διανομέας διατηρεί επαφή με τους αισθητήρες σε απόσταση έως και 1.700 μέτρων και σε περίπτωση συναγερμού ειδοποιεί την εταιρεία ασφαλείας σε λιγότερο από 0,15 δευτερόλεπτα», αναφέρει ανακοίνωση της κυβέρνησης.

Εικόνα

Τα συστήματα ασφαλείας της Ajax είναι εγκατεστημένα σε έργα τέχνης του Banksy στις περιοχές Μποροντιάνκα, Ιρπέν και Γκόρενκα, αν και δεν έχει αποσαφηνιστεί τόσο το χρονικό διάστημα που θα παραμείνουν εκεί, όσο και το κόστος που επιβαρύνει την τοπική κυβέρνηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ