Banksy: Η τοιχογραφία του σε ιστορικό κτίριο του Λος Άντζελες διπλασίασε την τιμή πώλησης του ακινήτου

Mια τοιχογραφία του Banksy ανέβασε την αξία ενός ιστορικού ακινήτου στο Λος Άντζελες στα 30 εκατ. δολάρια. Το διάσημο έργο τέχνης διπλασίασε την αξία του art nouveau κτιρίου που βγαίνει σε δημοπρασία τον Οκτώβριο.
Banksy: Η τοιχογραφία του σε ιστορικό κτίριο του Λος Άντζελες διπλασίασε την τιμή πώλησης του ακινήτου

Ένα ιστορικό ακίνητο στο κέντρο του Λος Άντζελες, το οποίο χρησίμευσε κάποτε ως κενός καμβάς για τον Banksy βγαίνει σε δημοπρασία. Tο επταώροφο κτίριο που βρίσκεται στη συνοικία μόδας της πόλης, κοσμείται με ένα έργο τέχνης του Βρετανού καλλιτέχνη γκράφιτι με τίτλο «Girl on a Swing» ή απλά, «Swing Girl».

Διαβάστε ακόμα: Σε τιμή ρεκόρ πουλήθηκε το έργο του Banksy «Το Κορίτσι με το Μπαλόνι»

Οι σημερινοί ιδιοκτήτες του κτιρίου 908-910 S Broadway, Tarina Tarantino και Alfonso Campos, εκτιμούν ότι η αξία του είναι περίπου 16 εκατ. δολάρια. Ωστόσο, στο ποσό αυτό δεν συνυπολογίζεται η προστιθέμενη αξία του έργου τέχνης, η οποία αναμένεται να αυξήσει τη ζήτηση και να διπλασιάσει την τιμή.

Εικόνα
Ο Banksy λέγεται ότι ολοκλήρωσε το έργο στον τοίχο του κτιρίου το 2010 (Πηγή: Getty Images)

Tarantino και Campos φέρεται να διέθεσαν 4 εκατ. δολάρια για να αγοράσουν το ακίνητο το 2007. Κατά τη διάρκεια μιας δεκαετίας, οι δυο τους ξόδεψαν 1,8 εκατ. δολάρια για την ανακαίνιση του αρχικού κτιρίου, το οποίο χτίστηκε το 1914 και εμφανίστηκε μάλιστα στη μεγάλη οθόνη κατά τη διάρκεια της εποχής του βουβού κινηματογράφου.

Οι ιδιοκτήτες κατέληξαν να κηρύξουν πτώχευση τον Απρίλιο, γι' αυτό και το art nouveau ακίνητο δημοπρατείται. «Δεν πρόκειται για μια τυπική πώληση ακινήτου», δήλωσε ο Campos στους New York Times. «Κατανοούμε την εγγενή αξία που προσθέτει το Banksy στο κτίριο».

Εικόνα
To art nouveau κτίριο αποτελεί ορόσημο για το Λος Άντζελες και αποτέλεσε φυσικό σκηνικό για πολλές ταινίες της εποχής του βωβού κινηματογράφου (Πηγή: Hilco Real Estate)

Ο καλλιτέχνης λέγεται ότι ολοκλήρωσε το έργο το 2010 ενώ βρισκόταν στην πόλη για την πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ του, «Exit Through the Gift Shop». Η τοιχογραφία απεικονίζει ένα στένσιλ μιας νεαρής κοπέλας σε κούνια που κρέμεται από το γράμμα «Α» της λέξης «Parking».

Εικόνα
Οι ιδιοκτήτες διαβεβαιώνουν ότι τo έργο του Banksy «Girl on a swing» δεν θα διαχωριστεί ποτέ από την πρόσοψη του κτιρίου (Πηγή: Getty Images)

Λόγω του δημόσιου χαρακτήρα της τοιχογραφίας, είναι δύσκολο να εκτιμηθεί το κομμάτι χωρίς να ληφθεί υπόψη ολόκληρη η δομή. Για όσους αναρωτιούνται αν το έργο θα διαχωριστεί από την πρόσοψη και θα μεταπωληθεί, όπως συνέβη στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι ιδιοκτήτες διαβεβαιώνουν ότι δεν πρόκειται να γίνει κάτι τέτοιο.

Εικόνα
Ο 1ος όροφος του ακινήτου διατίθεται για καταστήματα (Πηγή: Hilco Real Estate)

«Δεν θα το αγγίξαμε ποτέ γιατί ο καλλιτέχνης δεν ήθελε να πουληθεί με αυτόν τον τρόπο. Κάθε φορά που τα κτίρια έχουν ένα Banksy πάνω τους, αυτός ο Banksy είναι πολύ πιο πολύτιμος στο κτίριο παρά σαν ένα κομμάτι τούβλο», δήλωσε στους New York Times η επικεφαλής του Private Client Group των Sotheby's, Holly Dunlap.

Εικόνα
Το εσωτερικό στο ρετιρέ του κτιρίου (Πηγή: Hilco Real Estate)

«Αυτή η πώληση παρουσιάζει μια άνευ προηγουμένου ευκαιρία να αποκτήσετε μια πολύτιμη τοιχογραφία του Banksy, ένα μοναδικό κομμάτι της ιστορίας του Χόλιγουντ και μια εικόνα του πολιτισμού του Λος Άντζελες που περιέχεται σε ένα όμορφα ανακαινισμένο ορόσημο Art Nouveau», ανέφερε σε Δελτίο Τύπου ο Jeff Azuse, ανώτερος αντιπρόεδρος της Hilco Real Estate. εκπροσωπώντας τον πωλητή.

Εικόνα
Άποψη του lobby (Πηγή: Hilco Real Estate)

Η δημοπρασία του κτιρίου 908-910 S Broadway αναμένεται τον Οκτώβριο. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ακίνητο μπορείτε να επισκεφθείτε την αντίστοιχη ιστοσελίδα του μεσιτικού γραφείου Hilco Real Estate.