Oceaniums: Τα πλωτά στάδια που θα ταξιδεύουν τις αθλητικές διοργανώσεις στους ίδιους τους οπαδούς

Τα «Oceaniums» τα πλωτά στάδια της εταιρείας Vincent Callebaut Architectures, δίνουν μια νέα οπτική για τις διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις. Πλέον δεν θα είναι οι οπαδοί που θα πηγαίνουν στα γήπεδα, αλλά τα γήπεδα θα πηγαίνουν στους οπαδούς.
Oceaniums: Τα πλωτά στάδια που θα ταξιδεύουν τις αθλητικές διοργανώσεις στους ίδιους τους οπαδούς

Αντί να χτίζουμε συνεχώς νέα γήπεδα για τις ανάγκες κάθε νέου Μουντιάλ ή άλλων διεθνών αθλητικών διοργανώσεων όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες, η γαλλική αρχιτεκτονική εταιρεία Vincent Callebaut Architectures προτείνει κάτι εντελώς ανατρεπτικό: την κατασκευή σταδίων για πολιτιστικούς και αθλητικούς σκοπούς τα οποία δεν θα βρίσκονται στη στεριά αλλά στη θάλασσα.

Διαβάστε ακόμα: Ποδόσφαιρο - Έτσι οραματίζονται οι αρχιτέκτονες τα βρετανικά στάδια του μέλλοντος με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης

Με το όνομα «Oceaniums» οι πλωτοί κόμβοι θα είναι κάτι μεταξύ πλοίου και σταδίου. Οι φουτουριστικές κατασκευές είναι σχεδιασμένες να πλοηγούνται χρησιμοποιώντας ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η ηλιακή ακτινοβολία, η ένταση των ανέμων και τα ωκεάνια ρεύματα.

Εικόνα

Σύμφωνα με αυτό το «νομαδικό» όραμα, δεν θα είναι οι οπαδοί που θα αναγκάζονται να πηγαίνουν σε απαρχαιωμένα γήπεδα, αλλά τα βιώσιμα και οικολογικά γήπεδα θα είναι εκείνα που θα πηγαίνουν στους οπαδούς.

Τα «Oceaniums» θα κατασκευάζονταν εξ ολοκλήρου από φυσικά και ανακυκλωμένα υλικά όπως μασίφ ξύλο, ανακυκλωμένο αλουμίνιο, φύκια και πλαστικά απόβλητα. Τα απόβλητα θα ανακυκλώνονται παράγοντας νέα δομικά υλικά για τρισδιάστατους εκτυπωτές που θα λειτουργούν με τη συνδρομή επεξεργαστών τεχνητής νοημοσύνης.

Εικόνα

Σύμφωνα με την εταιρεία, «οι οργανικές γεωμετρίες και η αρχιτεκτονική αυτών των πλωτών σταδίων είναι εμπνευσμένες από τον βιομορφισμό, οι βελτιστοποιημένες δομές τους από τη βιονική και ο κύκλος ζωής του οικοσυστήματός τους από τη βιομιμικότητα».

Εικόνα

Με πιο απλά λόγια, τα «Oceaniums» θα μοιάζουν με κοραλλιογενείς υφάλους στη διαδικασία ασβεστοποίησης, με σκελετούς κητωδών που φιλτράρουν το θαλασσινό νερό ή με βιοφωταυγείς οργανισμούς, και θα αποτελούν καταφύγια βιοποικιλότητας αφιερωμένα στην άνθηση της θαλάσσιας χλωρίδας και πανίδας.

Εικόνα

Φιλοδοξία της Vincent Callebaut Architectures είναι να μετατρέψει τους περιορισμούς της εποχής μας σε μια ευκαιρία εφεύρεσης μιας νέας οικολογίας του αθλητισμού η οποία θα βασίζεται στην κυκλική οικονομία.

Η νέα κατασκευαστική φιλοσοφία, την οποία η εταιρεία ευαγγελίζεται, στοχεύει να είναι αναγεννητική, όπου τίποτα δεν χάνεται, τίποτα δεν δημιουργείται και όλα ανακυκλώνονται. Μια «ενάρετη» οικονομία όπου τα απόβλητα και η ρύπανση μετατρέπονται σε πόρους.

Εικόνα

Η εταιρεία υποστηρίζει πως η σταδιακή εγκατάλειψη των ορυκτών καυσίμων προς αποκλειστικό όφελος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα τονώσει την ανάπτυξη τεχνολογιών ωκεάνιας ενέργειας και παλιρροιακής ισχύος, καθώς και την επιστημονική έρευνα γύρω από τη θαλάσσια ζωή και αειφορία.

Εικόνα

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα «Oceaniums» αλλά και τα υπόλοιπα φουτουριστικά έργα της εταιρείας μπορείτε να επισκεφθείτε τον ιστότοπο της Vincent Callebaut Architectures.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ