«Pegasus»: Το γιοτ που σχεδίασε ο Τζόζεφ Φοράκης θα θα μπορούσε να γίνει το πρώτο 3-D printed σκάφος στον κόσμο

Το 88μετρο «αόρατο» concept yacht που σχεδίασε ο ελληνικής καταγωγής Τζοζεφ Φοράκης θα μπορούσε να γίνει το πρώτο 3-D printed σκάφος στον κόσμο. Η τεχνολογία υπόσχεται να κάνει τη διαδικασία κατασκευής ταχύτερη, ευκολότερη και πιο φιλική προς το περιβάλλον.
«Pegasus»: Το γιοτ που σχεδίασε ο Τζόζεφ Φοράκης θα θα μπορούσε να γίνει το πρώτο 3-D printed σκάφος στον κόσμο

Ο ελληνικής καταγωγής Τζόζεφ Φοράκης είναι βραβευμένος σχεδιαστής με design studio στο Μιλάνο και τη Νέα Υόρκη. Με αναγνωρισμένες δουλειές πάνω σε διάφορους τομείς –από έπιπλα και φωτιστικά μέχρι wearables και μεταφορικά μέσα- ο Φοράκης παρουσίασε πρόσφατα ένα concept yacht που θα μπορούσε να κατασκευαστεί από μέρη εκτυπωμένα σε 3-D εκτυπωτή.

Διαβάστε ακόμα: Plectrum - Το νέο concept yacht της Lazzarini Design Studio κινείται πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας

Όπως αναφέρει στον ιστότοπό του ο Νεοϋορκέζος σχεδιαστής, εμπνεύστηκε το 88μετρο σκάφος με το όνομα «Pegasus», σε μια παραλία στα Κουφονήσια. Η ιδέα ήταν να δημιουργήσει ένα πλοίο όσο το δυνατόν πιο κοντά στη θάλασσα και τη φύση, που να μοιάζει σαν να είναι φτιαγμένο από σύννεφα που επιπλέουν πάνω από την ίσαλο γραμμή –ένα σκαρί που να γίνεται ουσιαστικά αόρατο.

Εικόνα

Το concept της «αορατότητας» οδήγησε τον Φοράκη να αναπτύξει ένα γιοτ μηδενικών εκπομπών που να είναι αόρατο τόσο στο σχεδιασμό όσο και στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του.

Το πλοίο διαθέτει χαμηλό, γραμμικό κύτος, με ένα τρίπτυχο μεταλλικό φινίρισμα που το καμουφλάρει αντικατοπτρίζοντας το περιβάλλον. Τα ανακλαστικά ηλιακά πάνελ ουσιαστικά καθρεφτίζουν τα σύννεφα, «θολώνοντας» τη γραμμή μεταξύ του ουρανού και της θάλασσας.

Εικόνα

Τα πάνελ εξασφαλίζουν επίσης ότι το «Pegasus» μπορεί να ταξιδεύει απεριόριστα και χωρίς ρυπογόνες εκπομπές. Η παραγόμενη ηλιακή ενέργεια χρησιμοποιείται για τη μετατροπή του θαλασσινού νερού σε υδρογόνο.

Οι κυψέλες καυσίμου μετατρέπουν στη συνέχεια το υδρογόνο σε ηλεκτρική ενέργεια που αποθηκεύεται στις τράπεζες μπαταριών ιόντων λιθίου. Η καθαρή, πράσινη ισχύς μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί για την τροφοδοσία των κινητήρων και των ανέσεων του σκάφους. Σύμφωνα με τον Φοράκη, το Pegasus θα παράγει μηδενικές εκπομπές και θα έχει ουσιαστικά άπειρη εμβέλεια.

Εικόνα

Το οικολογικό ήθος του σχεδιαστή επεκτείνεται ακόμη και στην κατασκευή. Ο Φοράκης υποστηρίζει ότι το πλαίσιο που ενσωματώνει τόσο το κύτος όσο και την υπερκατασκευή θα μπορούσε να δημιουργηθεί χρησιμοποιώντας ρομποτική τρισδιάστατη εκτύπωση.

Το αποτέλεσμα είναι ένα εξαιρετικά ανθεκτικό και ελαφρύ σώμα που μπορεί να κινείται χρησιμοποιώντας λιγότερη ενέργεια, υλικά, απόβλητα, χώρο και χρόνο σε σύγκριση με μια συμβατική κατασκευή.

Εικόνα

Το εσωτερικό είναι φυσικά εξίσου φουτουριστικό. Το κεντρικό στοιχείο είναι το πολυεπίπεδο «Tree of Life», το οποίο εκτείνεται κάθετα και στα τέσσερα καταστρώματα. Η ζωντανή ωδή στη μητέρα φύση περιλαμβάνει και έναν υδροπονικό κήπο οποίος αφενός παρέχει φρέσκο φαγητό αλλά προσφέρει και καθαρισμό του αέρα.

Εικόνα

Δίπλα στις ρίζες του δέντρου στο κάτω κατάστρωμα, υπάρχει μια αντανακλαστική πισίνα αλλά και κήπος ζεν για διαλογισμό. Μια γλυπτική σπειροειδής σκάλα συνδέει όλα τα καταστρώματα, ενώ το τελευταίο, που σχεδιάστηκε αποκλειστικά για τον ιδιοκτήτη, προσφέρει μια εκτεταμένη κύρια σουίτα με προσανατολισμό προς την πλώρη και μια μεγάλη ιδιωτική βεράντα.

Εικόνα

Όλοι οι χώροι στα υπόλοιπα καταστρώματα διαθέτουν μεγάλα οριζόντια παράθυρα τόσο στη μεριά της πρύμνης όσο και της πλώρης τα οποία αναδιπλώνονται πλήρως ενοποιώντας εσωτερικό και εξωτερικό.

Στην πλώρη υπάρχει επίσης μια ικανοποιητική πισίνα ενώ το ανοιχτό beach club της πρύμνης διαθέτει επίσης αναδιπλούμενες πλατφόρμες που δημιουργούν περισσότερο χώρο χαλάρωσης δίπλα στη θάλασσα.

Εικόνα

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με «Pegasus» αλλά και τον δημιουργό του μπορείτε να επισκεφθείτε τον ιστότοπο του Τζόζεφ Φοράκη.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ