Στην Κίνα χτίζουν ένα τεράστιο μουσείο επιστημονικής φαντασίας - Θα έχει έκταση 59.000 τετραγωνικά μέτρα

Το Μουσείο Επιστημονικής Φαντασίας χτίζεται αυτή τη στιγμή στην πόλη Τσενγκντού στην Κίνα από το διάσημο αρχιτεκτονικό γραφείο Zaha Hadid Archtects. Η φουτουριστική κατασκευή θα καταλαμβάνει έκταση 59.000 τετραγωνικών μέτρων και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.
Στην Κίνα χτίζουν ένα τεράστιο μουσείο επιστημονικής φαντασίας - Θα έχει έκταση 59.000 τετραγωνικά μέτρα

Όπως οι γέφυρες της Κίνας έχουν γίνει σημείο αναφοράς για τους εθισμένους στην αδρεναλίνη, έτσι και τα εξαιρετικά μουσεία της αποτελούν πόλο έλξης για τους απανταχού πολιτιστικούς περιηγητές. Μια νέα τέτοια κατασκευή έρχεται να προστεθεί στο χαρτοφυλάκιο της χώρας, έχοντας ωστόσο λίγο διαφορετικό προσανατολισμό από όλα τα υπόλοιπα μουσεία.

Διαβάστε ακόμα: Guangxi China Resources Tower - Στην Κίνα το κτίριο με την ψηλότερη πισίνα στον κόσμο, 323 μέτρα πάνω από το έδαφος

Το Μουσείο Επιστημονικής Φαντασίας που χτίζεται αυτή τη στιγμή στην πόλη Τσενγκντού από το διάσημο αρχιτεκτονικό γραφείο Zaha Hadid Archtects δεν θα είναι μόνο ένα πολιτιστικό διαμάντι, αλλά και ένα μοναδικό παράδειγμα μοντέρνας αρχιτεκτονικής.

Εικόνα

Το νέο μουσείο διαμορφώνεται στη λίμνη Τζινγκρόνγκ, στη Νέα Πόλη Επιστήμης & Καινοτομίας της συνοικίας Πίντου στην Τσενγκντού. Ο συγκλονιστικός πολιτιστικός προορισμός αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και να ανοίξει τις πόρτες του στο κοινό. Ο χώρος θα φιλοξενήσει το 81ο ετήσιο Παγκόσμιο Συνέδριο Επιστημονικής Φαντασίας (Worldcon) και τα λογοτεχνικά βραβεία επιστημονικής φαντασίας Hugo 2023.

Εικόνα

Η τοποθεσία που επιλέχθηκε για το νέο μουσείο δεν είναι τυχαία. Η πόλη Τσενγκντού αποτελεί κόμβο για τους συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας στην Κίνα, καθιστώντας την τον ιδανικό προορισμό για τους φανατικούς του είδους.

Το πολυεπίπεδο κτίριο του μουσείου θα διαθέτει σταθμούς του μετρό απευθείας στην καρδιά του, ενώ σχεδιάστηκε να περιβάλλεται από ένα σύμπλεγμα πεζόδρομων που θα οδηγούν στο κέντρο της πόλης και με τη σειρά τους θα συνδέονται με ένα πλήθος εσωτερικών και εξωτερικών πλατειών.

Εικόνα

Το μουσείο, έκτασης 59.000 τ.μ., θα λειτουργεί ως εκθεσιακό κέντρο, θα φιλοξενεί συνέδρια, εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις και μια εντυπωσιακή γκαλερί. Θα διαθέτει επίσης ένα επιβλητικό κεντρικό αίθριο με φυσικό φωτισμό και υπέροχη θέα στο όρος Ξιλίνγκ.

Εικόνα

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Zaha Hadid Archtects χρησιμοποίησε ανάλυση ψηφιακών μοντέλων που λαμβάνει υπόψη τη σύνθεση, τις συνθήκες του χώρου, την έκθεση στον ήλιο και τη δομή.

Το οικοδόμημα σχεδιάστηκε φυσικά με γνώμονα τη βιωσιμότητα. Θα τροφοδοτείται ενεργειακά από φωτοβολταϊκά που έχουν ενσωματωθεί στο θόλο του, ενώ θα διαθέτει σύστημα φυσικού υβριδικού αερισμού.

Εικόνα

«Οι ρέουσες μορφές της οροφής απλώνονται από ένα κεντρικό σημείο στο εσωτερικό. Μιμούνται ένα διαστελλόμενο νεφέλωμα με ένα αστέρι στο κέντρο του διαχέει ενεργειακά πεδία στις πολλές διαφορετικές ζώνες του. Οι επισκέπτες θα νιώθουν ότι καθοδηγούνται μέσα σε μια πύλη που συνδυάζει την πραγματικότητα με τη φαντασία», ανέφερε εκπρόσωπος του Zaha Hadid Architects στον ιστότοπο Decor Design.

Εικόνα

Για περισσότερες πληροφορίς και τεχνικά χαρακτηριστικά του νέου Μουσείο Επιστημονικής Φαντασίας στην πόλη Τσενγκντού, μπορείτε να επισκεφθείτε τον ιστότοπο του Zaha Hadid Archtects.