Guangxi China Resources Tower: Στην Κίνα το κτίριο με την ψηλότερη πισίνα στον κόσμο, 323 μέτρα πάνω από το έδαφος

Guangxi China Resources Tower: Στην Κίνα το κτίριο με την ψηλότερη πισίνα στον κόσμο, 323 μέτρα πάνω από το έδαφος

Στο πάνθεον των παγκόσμιων ρεκόρ, μία από τις χώρες που έχουν βαλθεί να ξεπερνούν τον εαυτό τους είναι η Κίνα. Η χώρα με τον μεγαλύτερο πληθυσμό στον πλανήτη μοιάζει να βρίσκεται σε έναν άτυπο συναγωνισμό με το Ντουμπάι αλλά και με τον ίδιο της τον εαυτό, καθώς μοιάζει να προσπαθεί μόνιμα να ξεπεράσει τα ρεκόρ που η ίδια κατέχει.

Διαβάστε ακόμα: Σαουδική Αραβία - Στα σχέδια ο ψηλότερος ουρανοξύστης στον κόσμο - Θα έχει ύψος 2 χιλιομέτρων

Μετά την κατασκευή γεφυρών με δυσθεώρητο ύψος, το ασιατικό έθνος μόλις πέτυχε άλλο ένα... υψηλό κατόρθωμα. Η ψηλότερη εξωτερική πισίνα στον κόσμο μόλις άνοιξε σε έναν ουρανοξύστη μεικτής χρήσης στο Νανίνγκ της Κίνας και βρίσκεται 323 μέτρα πάνω από το έδαφος.

Το Guangxi China Resources Tower είναι ένα κτίριο 403 μέτρων και 86 ορόφων, σχεδιασμένο από την αμερικανική εταιρεία Goettsch Partners. Η πισίνα στον 71ο όροφο καταρρίπτει το ρεκόρ που κατέχει η πισίνα υπερχείλισης του 57ου ορόφου στο ξενοδοχείο Marina Bay Sands στη Σινγκαπούρη, έργο του Ισραηλινού αρχιτέκτονα Μοσέ Σαφντί.

Εικόνα

Ο πύργος Guangxi China Resources Tower είναι το 18ο ψηλότερο κτίριο στην Κίνα και το 37ο ψηλότερο στον κόσμο. Η αρχιτεκτονική του εμπνεύστηκε από τις κρυστάλλινες μορφές των γύρω βουνών.

Η πολύπλευρη και κατακερματισμένη γεωμετρία της δομής παρέχει ένα πλήθος επιφανειών που αντανακλούν το μεταβαλλόμενο φως του τροπικού ουρανού. Ο χαρακτήρας του πύργου αλλάζει κατά τη διάρκεια της ημέρας και αντικατοπτρίζει τη διάθεση της πόλης.

Τα οριζόντια σκίαστρα εκτείνονται ομοιόμορφα σε όλα τα τζάμια της πρόσοψης, σκιάζοντας από το δάπεδο μέχρι την οροφή τους εσωτερικούς χώρους του κτιρίου.

Εικόνα

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στον ιστότοπο της εταιρείας Goettsch Partners (GP), αυτή η απλή ευκρίνεια της πρόσοψης έχει ως αποτέλεσμα μια συνεκτική αναγνωσιμότητα της γωνιακής της γεωμετρίας και δημιουργεί μια τολμηρή αντίθεση τόσο με την πλούσια βλάστηση της περιοχής όσο και με το περιβάλλον μείγμα αρχιτεκτονικών στυλ.

Εικόνα

Ο πύργος διαθέτει μια πολυλειτουργική ανάπτυξη 900.000 τετραγωνικών μέτρων, όπου φιλοξενούνται καταστήματα λιανικής, εμπορικά γραφεία, κατοικίες και το πολυτελές ξενοδοχείο Shangri-La Nanning 336 κλειδιών, το οποίο περιλαμβάνει και την πισίνα στη βεράντα του επιπέδου 71, προσφέροντας πανοραμική θέα 180 μοιρών στις λίμνες, τα πάρκα και τα βουνά της περιοχής.

Εικόνα

«Το κτίριο είναι σύμβολο αυξανόμενης ευημερίας για την πόλη», σημειώνει ο Τζέιμς Ζενγκ, διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της GP. «Θέτει ένα πρότυπο παγκόσμιας κλάσης για την ποιότητα που προορίζεται να αντέξει».

Να σημειωθεί, τέλος, ότι η Κίνα παρουσίασε πρόσφατα τα σχέδιά της για το Quzhou, το μεγαλύτερο ημιυπόγειο στάδιο στον κόσμο, το οποίο μπορεί να φιλοξενήσει 30.000 άτομα.