Έρευνα της Oxfam σε 125 δισεκατομμυριούχους - Ένας μόνο ρυπαίνει τον πλανήτη όσο 1 εκατομμύριο άνθρωποι

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα της βρετανικής Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Oxfam, ένας μόνο δισεκατομμυριούχος εκπέμπει περισσότερα αέρια θερμοκηπίου από 1.000.000 μέσους ανθρώπους. Η αποκάλυψη έρχεται μετά από λεπτομερή ανάλυση 125 μόνο περιπτώσεων και τις επενδύσεις τους σε ρυπογόνες βιομηχανίες όπως τα ορυκτά καύσιμα και το τσιμέντο. 
Έρευνα της Oxfam σε 125 δισεκατομμυριούχους - Ένας μόνο ρυπαίνει τον πλανήτη όσο 1 εκατομμύριο άνθρωποι

Δεν χωρεί αμφιβολία πως ένας δισεκατομμυριούχος έχει και κάνει τα πάντα σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι ένας μέσος άνθρωπος. Αυτό δυστυχώς ισχύει και για τις επιβλαβείς για το περιβάλλον εκπομπές ρύπων.

Διαβάστε ακόμα: Μπερνάρ Αρνό - Ο CEO της LVMH πούλησε το ιδιωτικό τζετ του για να μην τον παρακολουθούν οι ακτιβιστές του Twitter

Σύμφωνα με νέα έρευνα της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Oxfam, που εδρεύει στη Οξφόρδη της Βρετανίας, ένας δισεκατομμυριούχος απελευθερώνει στην ατμόσφαιρα ένα εκατομμύριο φορές περισσότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από το μέσο άνθρωπο.

Η αποκάλυψη έρχεται μετά από λεπτομερή ανάλυση 125 μόνο περιπτώσεων από το κλαμπ των δισεκατομμυριούχων του κόσμου και τις επενδύσεις τους σε ρυπογόνες βιομηχανίες όπως τα ορυκτά καύσιμα και το τσιμέντο.

Σύμφωνα με την έρευνα της Oxfam, οι 125 δισεκατομμυριούχοι εκπέμπουν συλλογικά 393 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα κάθε χρόνο, ποσότητα που είναι χωρίς υπερβολή ένα εκατομμύριο φορές μεγαλύτερη από εκείνους που ανήκουν στο κατώτατο 90% του πληθυσμού του πλανήτη.

«Αυτοί οι λίγοι δισεκατομμυριούχοι μαζί έχουν “επενδυτικές εκπομπές” που ισοδυναμούν με τα αποτυπώματα άνθρακα ολόκληρων χωρών όπως η Γαλλία, η Αίγυπτος ή η Αργεντινή», ανέφερε η Ναφκότε Ντάμπι, υπεύθυνη για τα θέματα κλιματικής αλλαγής στην Oxfam.

«Η κύρια και αυξανόμενη ευθύνη των πλούσιων για τις συνολικές εκπομπές σπάνια συζητείται ή εξετάζεται στη χάραξη πολιτικής για το κλίμα. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Αυτοί οι δισεκατομμυριούχοι επενδυτές στην κορυφή της εταιρικής πυραμίδας έχουν τεράστια ευθύνη για την καταστροφή του κλίματος. Έχουν διαφύγει την ευθύνη για πάρα πολύ καιρό» συμπλήρωσε εμφατικά η Ντάμπι.

«Οι εκπομπές που δημιουργούνται από τον τρόπο ζωής των δισεκατομμυριούχων -λόγω της συχνής χρήσης ιδιωτικών τζετ και γιοτ- είναι χιλιάδες φορές περισσότερες από εκείνες που δημιουργεί ένας μέσος άνθρωπος, κάτι που είναι εντελώς απαράδεκτο», τονίζει h Ντάμπι. «Αλλά αν δούμε τις εκπομπές από τις επενδύσεις τους, τότε οι εκπομπές άνθρακα είναι πάνω από ένα εκατομμύριο φορές υψηλότερες».

Πέρα από την καταγραφή του προβλήματος, η μελέτη της Oxfam προτείνει λύσεις όπως οι συνειδητές επενδύσεις εκ μέρους των δισεκατομμυριούχων σε ένα ταμείο με πιο ουσιαστικά περιβαλλοντικά και κοινωνικά πρότυπα, κάτι που θα συμψηφίζει την ένταση των εκπομπών τους.

«Ποτέ άλλοτε οι επιλογές των δισεκατομμυριούχων και οι επενδύσεις τους δεν ήταν τόσο σημαντικές. Δεν είναι πλέον απλώς μια προσωπική απόφαση. Επηρεάζει τον κόσμο συνολικά και διαμορφώνει το μέλλον της οικονομίας μας» αναφέρεται στην έρευνα.

«Οι υπερπλούσιοι πρέπει να φορολογηθούν και να απομακρυνθούν από ρυπογόνες επενδύσεις που καταστρέφουν τον πλανήτη. Οι κυβερνήσεις πρέπει επίσης να θεσπίσουν αυστηρούς κανονισμούς και πολιτικές, οι οποίες να υποχρεώνουν τις εταιρείες να είναι πιο υπεύθυνες και διαφανείς όσον αφορά την υποβολή εκθέσεων και τη ριζική μείωση των εκπομπών τους», κατέληξε η Ντάμπι.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ