Urban Tech District: Στο Ντουμπάι χτίζεται η μεγαλύτερη τεχνολογική αστική περιοχή στον κόσμο

Σε έκταση 140.000 τετραγωνικών μέτρων, το Ντουμπάι χτίζει τη μεγαλύτερη τεχνολογική αστική περιοχή στον κόσμο. Με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα, η Urban Tech District είναι ένα ζωντανό εργαστήριο που θα διαθέτει υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις εκπαίδευσης και κατάρτισης.
Urban Tech District: Στο Ντουμπάι χτίζεται η μεγαλύτερη τεχνολογική αστική περιοχή στον κόσμο

Μπορεί να αποκαλείται η «πόλη του χρυσού», αλλά δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι το Ντουμπάι πρέπει να μετονομαστεί σε «πόλη των θαυμάτων». Με τις πιο εξωφρενικές κατασκευές να ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια, μπορούμε άνετα να μιλάμε για την περιοχή με τη μεγαλύτερη αρχιτεκτονική δραστηριότητα αυτήν τη στιγμή στον πλανήτη.

Διαβάστε ακόμα: Moon Resort Dubai - Το mega resort στο σχήμα της Σελήνης που θα κοστίσει στο Ντουμπάι 5 δισ. δολάρια

Φουσκώνοντας την εποποιία των κτιριακών θαυμάτων, ένα ακόμη έργο ήρθε να προστεθεί στη λίστα των μεγαλεπήβολων project: η Urban Tech District. Πνευματικό τέκνο της αρχιτεκτονικής εταιρείας URB, πρόκειται για τη μεγαλύτερη στον κόσμο αστική τεχνολογική περιοχή μηδενικών εκπομπών άνθρακα που θα διαμορφωθεί κοντά στο Al Jaddaf Creekside στο Ντουμπάι.

«Η αύξηση του πληθυσμού, η αστικοποίηση και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής αυξάνουν την ανάγκη οι πόλεις να είναι ανθεκτικές, βιώσιμες και έξυπνες. Επομένως, η δημιουργία τέτοιων πόλεων δεν αποτελεί πλέον επιλογή, έχει γίνει ανάγκη. Αυτό απαιτεί κατασκευαστές με εμπειρία στο σχεδιασμό και την παροχή βιώσιμων κοινοτήτων», αναφέρει η URB στον ιστότοπό της.

Η μεγαλύτερη αστική τεχνολογική περιοχή στον κόσμο θα απλωθεί σε μια τεράστια έκταση 140.000 τετραγωνικών μέτρων, και θα διαθέτει κάτω από τη στέγη της εγκαταστάσεις για συνέδρια, έρευνα, σεμινάρια και επώαση επιχειρήσεων.

Η νέα κατασκευή θα περιλαμβάνει επίσης πολλές εμπορικές και εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις, καθιστώντας την κύριο σταθμό για τους κορυφαίους επιχειρηματίες.

Εικόνα

Η αστική γεωργία, τα ηλιακά αγροκτήματα, τα χαρακτηριστικά παθητικού σχεδιασμού και οι αισθητήρες φωτός και θερμοκρασίας στην περιοχή μηδενικών ρύπων ενισχύουν τις προσπάθειες για μείωση του αποτυπώματος άνθρακα. Το εργατικό δυναμικό χαμηλών εκπομπών άνθρακα της URB θα περιλαμβάνει 4.000 θέσεις εργασίας στην πράσινη καινοτομία, την εκπαίδευση και την κατάρτιση.

Ο ιστότοπος Design Boom μοιράστηκε τις απόψεις του Baharash Bagherian, διευθύνοντος συμβούλου της URB: «Το Ντουμπάι βρίσκεται στην καλύτερη θέση να ηγηθεί του μετασχηματισμού Urban Tech από οποιαδήποτε άλλη πόλη στον κόσμο. Η Urban Tech District θα είναι ένας νέος παγκόσμιος τεχνολογικός κόμβος για την αστική καινοτομία. Η Urban Tech θα βρίσκεται στον πυρήνα όλων των μελλοντικών πόλεων».

«Η παγκόσμια αγορά αστικής τεχνολογίας εκτιμάται σε 158 δις. δολάρια, και αναμένεται να αναπτυχθεί ραγδαία την επόμενη δεκαετία», συνεχίζει ο Bagherian. «Οι εξελίξεις στην τεχνολογία αιχμής επιδιώκουν να δώσουν λύσεις στις προκλήσεις που δημιουργεί η αστικοποίηση σε διάφορους τομείς, όπως η παραγωγή τροφίμων μηδενικών μιλίων, η επισιτιστική ασφάλεια, η προσιτή και κλιμακούμενη ανανεώσιμη ενέργεια, η χαμηλή ενεργειακή απαίτηση συλλογής νερού, η διαχείριση αποβλήτων και οι λύσεις για την ενέργεια. Αυτές είναι μόνο μερικές από τις πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πόλεις μας».

Το έργο εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει έως το 2024 και θα ολοκληρωθεί σε δύο φάσεις έως το 2030.