Ο Μέγας Αλέξανδρος, ο Δαρείος και η Μάχη στην Ισσό ζωντανεύουν σ' ένα σκάκι 1,9 εκατ. δολαρίων

Εμπνευσμένο από την αρχαία μάχη στην Ισσό, μεταξύ Μεγάλου Αλεξάνδρου και Δαρείου, αυτό το μοναδικό σετ σκακιού χρειάστηκε 10 χρόνια για να κατασκευαστεί. Με κομμάτια χρυσού 14 καρατίων και ημιπολύτιμους λίθους και πιόνια με μηχανική κίνηση πωλείται από την αντικερί M.S. Rau για 1,9 εκατ. δολάρια.
Ο Μέγας Αλέξανδρος, ο Δαρείος και η Μάχη στην Ισσό ζωντανεύουν σ' ένα σκάκι 1,9 εκατ. δολαρίων

Έχουμε δει κι έχουμε δει πολυτελή σετ σκακιού να ψάχνουν μια περίοπτη θέση στο σαλόνι κάποιου πολυτελούς ακινήτου, τέτοιο όμως έργο τέχνης δεν έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία. Το πολυτελές αυτό σετ, με θέμα τη Μάχη της Ισσού, το οποίο διατίθεται από τον οίκο πώλησης αντικών M.S. Rau, πήρε 10 χρόνια να κατασκευαστεί σχολαστικά στο χέρι και είναι ένα αντικείμενο υψηλής τέχνης και εξαιρετικής λεπτομέρειας.

Διαβάστε ακόμα: Monopoly Luxury Edition - H πολυτελής έκδοση της Monopoly είναι ένα επιτραπέζιο «κόσμημα», αξίας 285 ευρώ

Ο θρύλος λέει, ότι ο γεμολόγος Ruven Perelman έφτιαξε αυτό το μοναδικό αντικείμενο το 1992 για την προίκα της κόρης του, και χρειάστηκε 14.000 ώρες για να το ολοκληρώσει.

Εικόνα

Όπως μαρτυρά η ονομασία του, το σετ βασίζεται στην αρχαία Μάχη της Ισσού που έλαβε χώρα στην Ανατολία το 333 π.Χ. μεταξύ των στρατευμάτων του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Πέρση βασιλιά Δαρείου. Γύρω από το ταμπλό, υπάρχουν μίνι γλυπτά τοξοτών, ιππέων, αρμάτων και ελεφάντων που απεικονίζουν σκηνές μάχης.

Εικόνα

Ο Μέγας Αλέξανδρος και ο Δαρείος είναι οι αντίπαλοι βασιλιάδες - πιόνια, ενώ η θεά Αθηνά και ο Πέρσης θεός του πολέμου είναι οι αντίστοιχες βασίλισσες. Για τους αξιωματικούς, ο Perelman σχεδίασε πολεμικά πλοία. Μετέτρεψε επίσης τους πύργους σε κίονες ναών της αρχαίας Ελλάδας και της Περσέπολης. Υπάρχουν ακόμη και ιππείς και πεζοί στο σετ αντί για απλούς στρατιώτες.

Εικόνα

Το σετ είναι κατασκευασμένο από πολύτιμα υλικά. Τα κομμάτια χρυσού 14 καρατίων είναι διακοσμημένα με ημιπολύτιμες πέτρες και σμάλτο σε έντονα χρώματα, ενώ το ταμπλό αποτελείται από ροζ ροδονίτη και πράσινα τετράγωνα μαλαχίτη ενώ τα πλαϊνά μέρη είναι από καθαρό ασήμι.

Εικόνα

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, κάθε πιόνι διαθέτει μηχανική κίνηση. Με ένα απλό γύρισμα της βάσης, οι ήρωες της μάχης ζωντανεύουν. Οι κινήσεις περιλαμβάνουν την κίνηση των κουπιών ενός πλοίου, τον Μέγα Αλέξανδρο που κατεβάζει το ξίφος του, τοξότες που σηκώνουν τα τόξα τους, ακόμη και άλογα που τινάζουν τη χαίτη τους.

Σύμφωνα με τον οίκο M.S. Rau, το σετ σκακιού δόθηκε «με βαριά καρδιά» στο κατάστημα της Νέας Ορλεάνης από την κόρη του Perelman. «Είναι σε εκπληκτική κατάσταση», σχολίασε ο Bill Rau στο Robb Report. «Αυτή τη στιγμή το έχουμε σε ειδικά κατασκευασμένη γυάλινη προθήκη».

Το εκπληκτικό σετ σκακιού πωλείται στην τιμή του 1,9 εκατ. δολάριων και μπορείτε να το δείτε στην αντίστοιχη ιστοσελίδα του οίκου M.S. Rau.