Ρόμαν Αμπράμοβιτς: Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να κατασχέσουν δύο ιδιωτικά του τζετ, αξίας 400 εκατ. δολαρίων

Ο Roman Abramovich θα μπορούσε σύντομα να χάσει αεροσκάφη αξίας 400 εκατ. δολαρίων. Στο πλαίσιο των διεθνών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, οι ΗΠΑ αποφάσισαν την κατάσχεση ενός Boeing 787 Dreamliner και ενός Gulfstream G650 ER, ιδιοκτησίας του Ρώσου ολιγάρχη.
Ρόμαν Αμπράμοβιτς: Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να κατασχέσουν δύο ιδιωτικά του τζετ, αξίας 400 εκατ. δολαρίων

Δικαστήριο των ΗΠΑ εξέδωσε τη Δευτέρα 6 Ιουνίου εντάλματα για την κατάσχεση δύο εκ των ιδιωτικών jet του Ρώσου ολιγάρχη Roman Abramovich, στο πλαίσιο των διεθνών κυρώσεων που εισήχθησαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Διαβάστε ακόμα: Ο Αμπράμοβιτς πουλάει την ιπτάμενη βίλα του, ένα υπερπολυτελές Boeing 767

Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα, η απόφαση αφορά σε ένα Boeing 787 Dreamliner, 350 εκατ., και ένα Gulfstream G650 ER, 60 εκατ. δολαρίων. Αξιωματούχος του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ δήλωσε στο Reuters ότι τα αεροσκάφη δεν είναι υπό περιορισμό στις ΗΠΑ, ωστόσο αρνήθηκε να αποκαλύψει εάν η αμερικανική κυβέρνηση γνωρίζει τις τοποθεσίες τους όπου τώρα βρίσκονται.

Ωστόσο, σύμφωνα με το αμερικανικό Υπουργείο Εμπορίου, το Gulfstream πέταξε από την Κωνσταντινούπολη στη Μόσχα στις 12 Μαρτίου, στη συνέχεια αναχώρησε την επόμενη μέρα για το Τελ Αβίβ και ταξίδεψε από την Κωνσταντινούπολη στη Μόσχα ξανά στις 15 Μαρτίου. Εν τω μεταξύ, το Dreamliner, ταξίδεψε από το Ντουμπάι στη Μόσχα στις 4 Μαρτίου.

Τα εντάλματα κατάσχεσης εκδόθηκαν από ομοσπονδιακό δικαστή στη Νέα Υόρκη, καθώς οι πρόσφατες πτήσεις παραβίασαν τους ελέγχους εξαγωγών των ΗΠΑ που είχαν επιβληθεί στην αρχή του πολέμου τον Φεβρουάριο. Το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ υπέβαλε επίσης σχετικές διοικητικές κατηγορίες εναντίον του Abramovich.

Εικόνα
Boeing 787 Dreamliner (Πηγή: Boeing)

Δεδομένου ότι τα αεροπλάνα κατασκευάστηκαν στις ΗΠΑ και οι πτήσεις πραγματοποιήθηκαν μετά την επιβολή περιορισμών στις εξαγωγές, ο Ρώσος υπήκοος θα χρειαζόταν άδεια από το Υπουργείο Εμπορίου για να τα πετάξει στη Ρωσία. Το Reuters αναφέρει ότι κάτι τέτοιο δεν έγινε, ωστόσο αξιωματούχος της διοίκησης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η πολιτική του τμήματος είναι να αρνείται τέτοια αιτήματα.

«Οι Ρώσοι ολιγάρχες όπως ο Abramovich δεν θα επιτρέπεται να παραβιάζουν τους κανονισμούς για τις εξαγωγές των ΗΠΑ χωρίς συνέπειες», δήλωσε ο αξιωματούχος του εμπορίου Jon Sonderman.

Εικόνα
Gulfstream G650 ER (Πηγή: Gulfstream​​​​​​)

Ο διάσημος επιχειρηματίας και σύμμαχος του Vladimir Putin, στον οποίο έχουν ήδη επιβληθεί κυρώσεις από τη Βρετανία, την ΕΕ και τον Καναδά τον περασμένο Μάρτιο, φαίνεται ότι θα συνεχίσει να αιμορραγεί οικονομικά.

Μέχρι σήμερα, ο 55χρονος ολιγάρχης αναγκάστηκε να πουλήσει τη λονδρέζικη ποδοσφαιρική ομάδα, Τσέλσι, της οποίας ήταν ιδιοκτήτης, 12 γαλλικές περιουσίες του βρίσκονται υπό κατάσχεση, ενώ τα δύο πολύτιμα σούπερ γιοτ του «Eclipse» και «Solaris» βρίσκονται στη Μεσόγειο για να αποφύγουν τις κυρώσεις.

Το νησιωτικό έθνος Τζέρσεϊ, μέρος των Νήσων της Μάγχης, έχει επίσης παγώσει τα περιουσιακά του στοιχεία, αξίας 7 δις. δολαρίων. Μέχρι τώρα ωστόσο, ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος δεν έχει τιμωρηθεί προσωπικά από τις ΗΠΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ