Roman Abramovich: Το megayacht Eclipse των 590 εκατ. δολαρίων που δεν κατάφεραν να κατασχέσουν οι Ευρωπαίοι

Παρά τον πόλεμο στην Ουρανία, τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωση στους Ρώσους ολιγάρχες και την απόφαση για την πώληση της Chelsea FC, ο Roman Abramovich συνεχίζει να χαίρεται τον πλούτο του. Πετράδι του στέμματός του το megayacht Eclipse, αξίας 590 εκατ. δολαρίων, εξοπλισμένο με σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας, ασπίδα παρακολούθησης, ένα σκάφος διαφυγής, ένα υποβρύχιο και τρία ελικόπτερα.
 Roman Abramovich: Το megayacht Eclipse των 590 εκατ. δολαρίων που δεν κατάφεραν να κατασχέσουν οι Ευρωπαίοι

Για να καταλάβεi κανείς πόσο πλούσιος είναι πραγματικά ο Roman Abramovich, αρκεί να ρίξει μια ματιά στα πανάκριβα «παιχνίδια» του. Ο Ρώσος ολιγάρχης διαθέτει μια εξωπραγματική συλλογή ιδιωτικών jet και πολυτελών yacht, που δεν ανταγωνίζονται πολλοί δισεκατομμυριούχοι στον πλανήτη.

Διαβάστε ακόμα: Vladimir Putin - Το superyacht των 100 εκατ. δολαρίων που ο Ρώσος πρόεδρος θέλει να κρατήσει κρυφό

Ο πρώην πρόεδρος της Chelsea FC διαθέτει ένα ιδιωτικό τζετ 80 εκατ. δολαρίων με χρυσή διακόσμηση, αίθουσα δεξιώσεων, αντιπυραυλικό σύστημα και πολλά άλλα. Είναι επίσης ιδιοκτήτης του megayacht Solaris, αξίας 610 εκατ. δολαρίων, το οποίο επιδεικνύει επίσης ασφάλεια τελευταίας τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένου ενός συστήματος ανίχνευσης πυραύλων ελεγχόμενο από ραντάρ, αλεξίσφαιρων παραθύρων και ειδικής θωράκισης.

Εικόνα
Το megayacht Eclipse είναι το καμάρι του Roman Abramovich (Πηγή: Shutterstock)

Εκείνο όμως που ξεχωρίζει στον πολυτελή «στόλο» του Abramovich είναι το σχεδόν 170 μέτρα megayacht Eclipse, το 5ο μεγαλύτερο yacht στον κόσμο, γνωστό για την απαράμιλλη κομψότητα, τα καλύτερα χαρακτηριστικά στην κατηγορία του και τον στιβαρό σχεδιασμό του.

Στα 9 καταστρώματα του Eclipse

Δεν θα ήταν υπερβολή να γράψουμε ότι το Eclipse είναι τόσο μεγάλο και εντυπωσιακό που επισκιάζει ακόμη και τους -λίγους ομολογουμένως- ανταγωνιστές του. Ο σχεδιασμός του σκάφους από τον Terry Disdale διήρκεσε τεσσεράμισι χρόνια, με μόνες απαιτήσεις από τον ιδιοκτήτη, τους χώρους προσγείωσης των ελικοπτέρων, τα μεγάλα παράθυρα και μια τεράστια πισίνα.

Εικόνα

Ο σχολαστικός σχεδιαστής ανέπτυξε το Eclipse με βάση τη χρήση του ελικοπτέρου. Το πολυτελές μηχανοκίνητο γιοτ μπορεί εύκολα να φιλοξενήσει τρία ελικόπτερα, δύο στα ελικοδρόμιά του και ένα τρίτο στο υπόστεγο που βρίσκεται κάτω από το μπροστινό κατάστρωμα, όπου βρίσκεται και το κύριο ελικοδρόμιο.

Εικόνα

Το χαρακτηριστικό αριστούργημα πλωτής αρχιτεκτονικής, αξίας άνω των 590 εκατ. δολαρίων, χωρίζεται συνολικά σε εννέα εκτεταμένα καταστρώματα. Στο επίπεδο οκτώ στεγάζεται η πισίνα και ο χώρος ηλιοθεραπείας. Ο χώρος της πισίνας μπορεί να μείνει ανοιχτός στα πλάγια ή να κλείσει με γυάλινα πάνελ, ενώ ο πυθμένας της ανασηκώνεται στο ίδιο επίπεδο με το κατάστρωμα για να μεταβληθεί σε πίστα χορού.

Εικόνα

Το Eclipse διαθέτει επίσης ένα γυμναστήριο 77 τετραγωνικών μέτρων, beach club, τζακούζι στο κατάστρωμα, σαλόνι ομορφιάς, γκαράζ για ένα μικρό υποβρύχιο και τα tender, ενώ στο επίπεδο 7, οι επισκέπτες θα βρουν ένα αίθριο για να απολαύσουν την πανοραμική θέα.

Εικόνα

Το σαλόνι και η κύρια τραπεζαρία, βρίσκονται στο έκτο επίπεδο. Η κεντρική είσοδος του πελώριου σκάφους βρίσκεται στον τέταρτο όροφο, ενώ τα χαμηλότερα επίπεδα φιλοξενούν πολυτελείς καμπίνες, τη σουίτα του ιδιοκτήτη και τους χώρους του πληρώματος. Εκτός από το μηχανοστάσιο και τους αποθηκευτικούς χώρους, το επίπεδο 1 περιλαμβάνει επίσης μια μικρή ντίσκο.

Εικόνα

Για να διατηρήσει το υπέροχο yacht τη λειτουργικότητά του και να προσφέρει την άνεση και τη φροντίδα που απαιτούν οι φιλοξενούμενοι στις 18 καμπίνες του, ένα πλήρωμα 70 ατόμων βρίσκεται μονίμως επί ποδός, ικανό να εξυπηρετήσει 30 άτομα.

Εικόνα

Οι εσωτερικοί χώροι είναι η επιτομή της κομψότητας, αποτέλεσμα μιας ριζικής ανακαίνισης που πραγματοποιήθηκε στους χώρους το 2015. Μάλιστα, προκειμένου να διαφοροποιηθεί η αισθητική των εννέα καταστρωμάτων, ανατέθηκε σε διαφορετικούς καλλιτέχνες να δημιουργήσουν μοναδικά έργα, δίνοντας αφενός σε κάθε λόμπι τη δική του προσωπικότητα, αποφεύγοντας αφετέρου τη σύγχυση μεταξύ των επιπέδων.

Εικόνα

Το Eclipse τροφοδοτείται από ένα πετρελαιο-ηλεκτρικό, διπλό σύστημα πρόωσης με τέσσερις κινητήρες ντίζελ MTU 20V 1163 TB93 marine, που αποδίδουν ταχύτητα πλεύσης 22 κόμβων με μέγιστη ταχύτητα 25 κόμβων. Η χωρητικότητα των δεξαμενών καυσίμων του τεράστιο Eclipse φτάνει τα 1.000.000 λίτρα ενώ εκείνη στις δεξαμενές γλυκού νερού τα 150.000 λίτρα.

Συστήματα ασφαλείας υψηλής τεχνολογίας

Κατασκευασμένο από το παγκοσμίου φήμης γερμανικό ναυπηγείο Blohm & Voss, το 2009, το Eclipse είναι ένα από τα πιο προηγμένα τεχνολογικά πλοία όλων των εποχών. Το σκάφος διαθέτει ένα σύστημα anti-paparazzi που ανιχνεύει τη χρήση ψηφιακών καμερών που εστιάζουν επάνω του. Χρησιμοποιώντας λέιζερ, το σύστημα ανιχνεύει ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές και διακόπτει μια πιθανή εικόνα με υπέρυθρη ακτινοβολία, κάνοντας την εικόνα δυσδιάκριτη.

Εικόνα

Σύμφωνα με τον Guardian, αυτό που κάνει το σύστημα του Eclipse μοναδικό είναι ότι μπορεί να ανιχνεύσει οποιαδήποτε ψηφιακή κάμερα, είτε χρησιμοποιεί φλας είτε όχι, ακόμη και πριν από την πρώτη λήψη. Ωστόσο η «ασπίδα» του Abramovich δεν μπορεί να ανιχνεύσει την παρουσία μιας παλιομοδίτικης αναλογικής κάμερας.

H άνοδος του Roman Abramovich

Ο 55χρονος Roman Arkadyevich Abramovich είναι Ρώσος επιχειρηματίας με καθαρή περιουσία 13,3 δισ. δολάρια. Εκτός από την ποδοσφαιρική ομάδα της Chelsea FC του Ηνωμένου Βασιλείου, ο δισεκατομμυριούχος κατέχει μερίδια στον κολοσσό χάλυβα Evraz. Ο άνθρωπος που είναι έμπιστος του πρώην προέδρου της Ρωσίας Boris Yeltsin και του νυν Ρώσου ηγέτη Vladimir Putin ξεκίνησε ως πλανόδιος έμπορος και στη συνέχεια μηχανικός σε ένα τοπικό εργοστάσιο.

Εικόνα
Abramovich και Putin σε φιλανθρωπικό συνέδριο στο Σότσι, το 2016 (Πηγή: Getty Images)

Το 1988 ήταν ιδιοκτήτης μιας εταιρείας που κατασκεύαζε κούκλες. Ο πλούτος του εκτοξεύτηκε λίγα χρόνια αργότερα, με τη δημιουργία ενός ομίλου που περιλάμβανε από εταιρείες πετρελαίου μέχρι χοιροτροφικές μονάδες. Ο Abramovich έχει επίσης εμπλακεί στο εμπόριο ξυλείας, ζάχαρης, τροφίμων και άλλων προϊόντων, και άκμασε πραγματικά τα χρόνια που ακολούθησαν την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, αποκτώντας ρωσικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία με ελάχιστο αντίτιμο.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ