Breitling Navitimer Cosmonaute: Το πρώτο ελβετικό ρολόι στο διάστημα έχει διάδοχο 60 χρόνια μετά

Στην 60ή επέτειο του ταξιδιού του με το διαστημόπλοιο Aurora 7, το μυθικό ρολόι Navitimer Cosmonaute της Breitling πρόκειται να «απογειωθεί» για άλλη μια φορά. Aποτίοντας φόρο τιμής στην ιστορική αυτή αποστολή, η ελβετική ωρολογοποιία παρουσίασε το αυθεντικό μοντέλο αλλά και τον σύγχρονο διάδοχό του. 
Breitling Navitimer Cosmonaute: Το πρώτο ελβετικό ρολόι στο διάστημα έχει διάδοχο 60 χρόνια μετά

Με αφορμή την επέτειο των 60 χρόνων από τότε που το θρυλικό ρολόι Navitimer Cosmonaute της Breitling ταξίδεψε στο διάστημα με το διαστημόπλοιο Aurora 7, η ελβετική ωρολογοποιία παρουσίασε για πρώτη φόρα δημόσια το αυθεντικό Cosmonaute από το 1962 και αποκάλυψε την απίστευτη ιστορία του ρολογιού.

Διαβάστε ακόμα: Διαστημικός τουρισμός - Το πρώτο πολυτελές ξενοδοχείο στο διάστημα ανοίγει το 2025

Στη δεκαετία του 1960, το Navitimer της Breitling ήταν αδιαμφισβήτητα το ρολόι για κάθε πιλότο αεροπλάνου. Τότε ήταν όμως που η προσοχή του κόσμου άρχισε να στρέφεται πέρα από τα αεροπορικά ταξίδια: στην εξερεύνηση του διαστήματος.

Εικόνα

Το γεγονός αυτό σήμαινε πως ένα διαφορετικό είδος ανταγωνισμού βρισκόταν αθόρυβα σε εξέλιξη. Αυτή τη φορά, μεταξύ των ωρολογοποιών που συναγωνίζονταν ποιο ρολόι θα φορεθεί πρώτο στους καρπούς των αστροναυτών.

Η τεχνογνωσία της Breitling στα ρολόγια αεροσκαφών εκτόξευσε τη μάρκα στην κορυφή. Στις 24 Μαΐου 1962, η Breitling διεκδίκησε επίσημα τον τίτλο του πρώτου ελβετικού ρολογιού χειρός στο διάστημα, καθώς ο αστροναύτης Scott Carpenter περιστράφηκε γύρω από τη Γη τρεις φορές φορώντας το Navitimer Cosmonaute κατά τη διάρκεια της αποστολής Mercury-Atlas 7.

Το ρολόι δημιουργήθηκε έπειτα από αίτημα του Carpenter για μια παραλλαγή του εμβληματικού Navitimer που είχε στον καρπό του όταν ήταν πιλότος, αλλά με ένα καντράν 24 ωρών για να ξεχωρίζει τη μέρα από τη νύχτα στο διάστημα.

Εικόνα
Το Navitimer Cosmonaute της Breitling του 1962, το πρώτο ελβετικό ρολόι που ταξίδεψε στο διάστημα (Πηγή: Breitling)

Σήμερα, στην 60ή επέτειο αυτής της αποστολής, η Breitling όχι μόνο αποκάλυψε το πρωτότυπο ρολόι Navitimer Cosmonaute του Carpenter, αλλά και παρουσίασε ένα σύγχρονο ρολόι αφιερωμένο σε αυτό. Η ειδική έκδοση είναι περιορισμένη σε 362 αριθμημένα κομμάτια ως φόρος τιμής στις περιστροφές του διαστημικού σκάφους γύρω από την γη και τη χρονιά που η αποστολή έγραψε ιστορία.

Εικόνα
Ο αστροναύτης Scott  Carpenter, ο οποίος φορώντας το πρώτο Navitimer Cosmonaute της Breitling στον καρπό του έκανε τρεις φορές το γύρο της Γης με τη διαστημική αποστολή Mercury-Atlas 7 το 1962 (Πηγή: Breitling)

Ο Georges Kern, CEO της Breitling, ανέφερε: «Όταν παρουσιάσαμε το επανασχεδιασμένο Navitimer νωρίτερα φέτος, μια ερώτηση στα χείλη όλων ήταν: “Τι γίνεται με το Cosmonaute;”. Σήμερα, είμαι ενθουσιασμένος που κάνουμε επιτέλους δύο αποκαλύψεις: την πρώτη προβολή του αυθεντικού ρολογιού που ο Scott Carpenter φόρεσε στο διάστημα και ένα ρολόι περιορισμένης έκδοσης για την 60η επέτειο από εκείνο το ταξίδι που δημιούργησε ιστορία».

Cosmonaute: Ένα αληθινό Navitimer

Το Cosmonaute έχει όλα τα χαρακτηριστικά της θρυλικής συλλογής Navitimer της Breitling: το κυκλικό slide rule για την εκτέλεση μαθηματικών υπολογισμών, το λογότυπο της λέσχης ιδιοκτήτων αεροσκαφών και πιλότων και τα τρία subdials του χρονογράφου.

Εικόνα

Αυτό που ξεχωρίζει το Cosmonaute από την υπόλοιπη οικογένειά του είναι η ικανότητά του να δείχνει 24ωρη ώρα. Το Breitling Manufacture Caliber B02 σχεδιάστηκε ειδικά για αυτό τον σκοπό. Με την πρώτη ματιά, το νέο Cosmonaute είναι μια πιστή αναπαραγωγή του πρωτοτύπου, που έγινε διαχρονικό με το ολόμαυρο καντράν και το μαύρο λουράκι αλιγάτορα ή το bracelet από ανοξείδωτο ατσάλι επτά σειρών.

Εικόνα

Σε μια πιο προσεκτική επιθεώρηση ωστόσο, το ρολόι 41 χιλ. με τις κομψές αναλογίες είναι γεμάτο με νέα χαρακτηριστικά. Το ένα είναι η πλατινένια του στεφάνη, μια κορυφαία πινελιά που κάνει αυτή την αριθμημένη έκδοση ακόμα πιο συλλεκτική.

Ένα άλλο είναι η ανοιχτή κάσα στο πίσω μέρος με κρύσταλλο από ζαφείρι που παρέχει ένα παράθυρο στην κίνηση B02 και την ειδική εγχάραξη που σηματοδοτεί την περίσταση: οι λέξεις «Carpenter», «Aurora 7» και «3 orbits around the Earth», μαζί με το όνομα της αρχικής ομάδας των επτά αστροναυτών που επιλέχθηκαν για τις πρώτες διαστημικές πτήσεις της NASA με το Mercury 7 κοσμούν την γέφυρα του μηχανισμού.

Εικόνα

Ως ένας ακόμα φόρος τιμής, η κάσα του είναι χαραγμένη με την ημερομηνία της αποστολής του Carpenter, τις φράσεις «ONE OF 362» και «First Swiss wristwatch in Space».

Με τιμή στα 10,200 ευρώ μπορείτε να προμηθευτείτε το νέο Navitimer Cosmonaute από το online store της Breitling.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ