Mark Zuckerberg: Θέλει προμήθεια 50% για τα αντικείμενα που θα πωλούνται στο Metaverse

Ο ιδρυτής του Facebook, Mark Zuckerberg, ανακοίνωσε ότι η Meta θα επιτρέπει στους χρήστες να πουλούν εικονικά αντικείμενα στο Μetaverse. Ωστόσο, απ' ό,τι φαίνεται η εταιρεία θα παρακρατά έως και το 50% των χρημάτων που κερδίζονται από αντικείμενα όπως αξεσουάρ μόδας ή εικονική ιδιοκτησία.
Mark Zuckerberg: Θέλει προμήθεια 50% για τα αντικείμενα που θα πωλούνται στο Metaverse

Τη Δευτέρα 11 Απριλίου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Meta και ιδρυτής του Facebook, Mark Zuckerberg, ανακοίνωσε ότι οι δημιουργοί θα μπορούν να πουλούν «εικονικά αντικείμενα και εφέ» μέσα στο Horizon Worlds, την κύρια εφαρμογή Metaverse της εταιρείας.

Διαβάστε ακόμα: Metaverse - Ψηφιακή γη για 1,4 εκατ. δολάρια αγόρασε ο σχεδιαστής μόδας Philipp Plein

Αυτά περιλαμβάνουν εικονικά αξεσουάρ μόδας για χαρακτήρες παικτών, κλειδιά πρόσβασης σε «ιδιωτικές» περιοχές του «μετασύμπαντος» ή ακόμα και «ακίνητα» εντός του παιχνιδιού. Ωστόσο, υπάρχει μια λεπτομέρεια. Οι πωλητές θα λαμβάνουν μόνο το μισό περίπου από την τιμή πώλησης αυτού που εμπορεύονται, καθώς στο δικό της κατάστημα Oculus Quest, η Meta θα λαμβάνει μερίδιο 25% επιπλέον από το 30% της ήδη υπάρχουσας προμήθειας συναλλαγής.

Εκπρόσωπος της Meta επιβεβαίωσε στη NY Post ότι το ύψος της προμήθειας είναι ακριβές, αλλά ότι το Horizon Worlds θα γίνει τελικά διαθέσιμο μέσω hardware άλλων εταιρειών, οι οποίες θα μπορούν να ορίσουν τη δική τους χρέωση συναλλαγής. Σύμφωνα με τον Vivek Sharma, αντιπρόεδρο της Meta στο Horizon, η χρέωση είναι «μια αρκετά ανταγωνιστική τιμή στην αγορά». Μιλώντας στο The Verge, ο Sharma ανέφερε: «Πιστεύουμε ότι οι άλλες πλατφόρμες μπορούν να έχουν το μερίδιό τους».

«Όλοι πρέπει να είστε σε θέση να στηρίξετε τον εαυτό σας και να ζήσετε καλά χτίζοντας αυτές τις καταπληκτικές εμπειρίες που έχουν οι άνθρωποι. Βρισκόμαστε ακόμα πολύ νωρίς στο ταξίδι, αλλά όλα τα πράγματα (σ.σ. που φτιάχνετε) είναι καταπληκτικά», είπε ο Zuckerberg σε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε τη Δευτέρα, απευθυνόμενος στους δημιουργούς του Horizon.

Να σημειωθεί ότι στο παρελθόν, ο Zuckerberg έχει επανειλημμένα επικρίνει εταιρείες όπως η Apple και η Google για τις χρεώσεις τελών στο κατάστημα εφαρμογών έως και 30%, παρόλο που τώρα φαίνεται ότι θα χρεώνει σχεδόν 50% προμήθεια στο Horizon.

Χρησιμοποιώντας τεχνολογίες όπως η εικονική πραγματικότητα και η επαυξημένη πραγματικότητα, το Metaverse θα επιτρέψει στους ανθρώπους να είναι «φυσικά» παρόντες σε έναν εικονικό κόσμο. Οι εταιρείες «real estate» της Metaverse ξοδεύουν εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο για να αγοράσουν «γη» και «ακίνητα» στον κόσμο της εικονικής πραγματικότητας με την ελπίδα να αποκομίσουν κέρδη από την πώλησή τους σε ιδιώτες.