SPEND IT

Ουκρανοί ολιγάρχες: Ανταγωνίζονται τους Ρώσους σε απάτες, διώξεις και οικονομικές απώλειες από τον πόλεμο

31-03-2022 | 17:19
Μοιράσου το
Έχει και η Ουκρανία τους ολιγάρχες της - Ποιοι είναι οι Ουκρανοί δισεκατομμυριούχοι
Όπως και η Ρωσία, έτσι και η Ουκρανία έχει τους ολιγάρχες της. Αν και η ουκρανική επιχειρηματική ελίτ δεν συγκρίνεται σε μέγεθος και βεληνεκές με την αντίστοιχη ρωσική, εντούτοις και οι Ουκρανοί δισεκατομμυριούχοι στροβιλίζονται στην ίδια θύελλα, που περιλαμβάνει απάτες, διώξεις και οικονομικές απώλειες από τον πόλεμο.

Η Ουκρανία έχει μόλις επτά δισεκατομμυριούχους, πολλοί από τους οποίους κατηγορούνται ή έχουν κατά καιρούς υποστεί κυρώσεις για διάφορα αδικήματα όπως απάτη, υπεξαίρεση και ξέπλυμα χρήματος. Ωστόσο, απ’ ό,τι φαίνεται, τα περισσότερα από τα μέλη της πλούσιας ελίτ της Ουκρανίας έχουν παραμερίσει τις διαφορές τους με τον πρόεδρο Volodymyr Zelenskyy για το καλό της χώρας.

Διαβάστε ακόμα: Oleg Tinkov - Ο Ρώσος τραπεζίτης δεν είναι πια δισεκατομμυριούχος - Έχασε 5 δισ. δολάρια σε ένα μήνα

Στα τέλη Φεβρουαρίου, με το ξέσπασμα του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, αναφέρθηκε ότι ορισμένοι από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες και των δύο πλευρών εγκατέλειψαν τις χώρες τους. Παρόλα αυτά, οι περισσότεροι δεν άργησαν να επιστρέψουν στο εθνικό προσκήνιο, είτε προστατεύοντας τα περιουσιακά τους στοιχεία είτε παρέχοντας οικονομική υποστήριξη στην εκάστοτε πλευρά.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του Forbes, οι Ρώσοι δισεκατομμυριούχοι έχασαν περισσότερα από 126 δισ. δολάρια τις δύο πρώτες εβδομάδες της κρίσης. Παρόμοιες, ωστόσο, απώλειες αναφέρονται και για τους πλούσιους της Ουκρανίας, που επέλεξαν να συμπαρασταθούν στον αγώνα της δικής τους χώρας.

Rinat Akhmetov

Περιουσία: 7,6 δισ. δολάρια

Rinat Akhmetov (Πηγή: Shutterstock)

Το MSN ανέφερε τον Νοέμβριο του 2021, ότι ο Zelensky είχε κατηγορήσει τον Akhmetov για συνεργασία με τη ρωσική ηγεσία με στόχο την ανατροπή της ουκρανικής κυβέρνησης. Αν και ο Akhmetov αρνήθηκε τις κατηγορίες και οι εντάσεις φαίνεται να έχουν εκτονωθεί μεταξύ των δύο αντρών, ο ιδρυτής και πρόεδρος της χρηματοοικονομικής και βιομηχανικής εταιρείας χαρτοφυλακίου System Capital Management (SCM), φαίνεται να αποδεικνύει τις τελευταίες εβδομάδες την υποστήριξή του στον ουκρανό πρόεδρο.

Μόλις αυτή την εβδομάδα, ο Akhmetov έκανε γνωστά τα σχέδιά του για τα διάφορα εργοστάσια που έχει στη Μαριούπολη, μια πόλη που έχει καταστραφεί από τον πόλεμο, λέγοντας ότι «σε καμία περίπτωση» τα εργοστάσιά του δεν θα λειτουργήσουν υπό ρωσική κατοχή. Η καθαρή περιουσία του Akhmetov ανέρχεται σήμερα στα 4,6 δις. δολάρια, καταγράφοντας σημαντική απώλεια λόγω των κατεστραμμένων από τον πόλεμο εγκαταστάσεων των οποίων είναι ιδιοκτήτης.

Ο Akhmetov το έχει ξαναζήσει αυτό. Κατά τη διάρκεια της κρίσης της Κριμαίας, το 2014, πολλά από τα περιουσιακά του στοιχεία, συμπεριλαμβανομένης ακίνητης περιουσίας στo Ντόνετσκ (σπίτι της επιτυχημένης ποδοσφαιρικής ομάδας της Ουκρανίας Shakhtar Donetsk) χάθηκαν μέσα σε μια νύχτα. Παρά το κόστος και το ρίσκο, ο Akhmetov συνεχίζει να υποστηρίζει την εκκένωση, την υγειονομική περίθαλψη και την παροχή βοήθειας στον ουκρανικό λαό.

Viktor Pinchuk

Περιουσία: 2,5 δισ. δολάρια

Viktor Pinchuk (Πηγή: Shutterstock)

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας παραγωγής χάλυβα Interpipe, φέρεται να επιβαρύνεται από υψηλά χρέη εντός της επιχείρησης. Παρόλα αυτά, έχει αφιερώσει πάνω από μια δεκαετία στην παροχή βοήθειας μέσω της φιλανθρωπικής του οντότητας, Viktor Pinchuk Foundation, ενώ έχει δημιουργήσει το μεγαλύτερο πρόγραμμα υποτροφιών στην Ουκρανία μέχρι σήμερα.

Ο Pinchuk διατηρεί επίσης δεσμούς με την αμερικανική ελίτ. Μέσω του ιδρύματός του οργάνωσε μια υπαίθρια φιλανθρωπική συναυλία σε συνεργασία με τον Paul McCartney, ενώ χρηματοδοτεί επίσης την παραγωγή μιας ταινίας με τον Steven Spielberg για το Ολοκαύτωμα στην Ουκρανία. Υπολογίζεται ότι η περιουσία του σήμερα αγγίζει τα 1,9 δισ. δολάρια.

Kostyantin Zhevago

Περιουσία: 2,4 δισ. δολάρια

Kostyantin Zhevago (Πηγή: Ferrexpo)

Ένας άλλος πλούσιος επιχειρηματίας σε διαμάχη με την ουκρανική κυβέρνηση, ο Zhevago κατέχει πλειοψηφικό μερίδιο στην εταιρεία εξόρυξης Ferrexpo. Ωστόσο, παραιτήθηκε από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρείας μετά την έναρξη έρευνας από την εισαγγελία της Ουκρανίας.

Είχε επίσης προηγηθεί εντολή ανάκρισής του σχετικά με υπόθεση για ξέπλυμα χρήματος από τράπεζα της οποίας ήταν πρώην ιδιοκτήτης. Από τον Δεκέμβριο του 2021, ο Zhevago τέθηκε σε λίστα διεθνών καταζητούμενων και δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι δεν έχει σχολιάσει την τρέχουσα σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας. Εκτιμάται ότι η καθαρή του περιουσία έχει διολισθήσει στα 1,4 δισ. δολάρια.

Ihor Kolomoyskyi

Περιουσία: 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια

Ihor Kolomoyskyi (Πηγή: Shutterstock)

Ο βαρόνος του πετρελαίου και μεγιστάνας των τραπεζών ξόδεψε εκατομμύρια για να προμηθεύσει τους Ουκρανούς με στρατιωτικό εξοπλισμό για να πολεμήσουν τα ρωσικά στρατεύματα το 2014. Πρόσφατα άλλαξε στάση, προτρέποντας την Ουκρανία να συνθηκολογήσει με τη Ρωσία με στόχο την ειρήνη μεταξύ των γειτονικών χωρών.

Τον Μάρτιο του 2021, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις στον Kolomoyskyi για διαφθορά ενώ το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ υπέβαλε αγωγή εναντίον του, σχετικά με εικαζόμενη απάτη και κλοπή από την PrivatBank. Μέχρι στιγμής, ο Kolomoyskyy παραμένει αλώβητος, ωστόσο η καθαρή του περιουσία έχει συρρικνωθεί στο 1 δισ. δολάρια.

Gennadiy Bogolyubov

1,7 δισεκατομμύρια δολάρια

Gennadiy Bogolyubov (Πηγή: Shutterstock)

Πρώην επιχειρηματικός συνεργάτης του Kolomoyskyy, ο Boholyubov κράτησε επίσης χαμηλό προφίλ στην τρέχουσα σύγκρουση. Συνιδρυτής της PrivatBank στις αρχές της δεκαετίας του 1990, κατηγορείται για εμπλοκή σε υποθέσεις απάτης την τελευταία δεκαετία.

Υπολογίζεται ότι η τράπεζα του Boholyubov και του Kolomoyskyy εξυπηρετούσαν σχεδόν τον μισό πληθυσμό της χώρας. Οι δυο τους ανέλαβαν ακόμη και τον διακανονισμό μιας αγωγήw με τον δισεκατομμυριούχο Pinchuk το 2016, για αποζημίωση σε επενδύσεις εξόρυξης. Η τρέχουσα καθαρή περιουσία του Boholyubov αυτή τη στιγμή εκτιμάται σε περίπου 1,1 δισ. δολάρια.

Petro Poroshenko

Περιουσία: 1,6 δισ. δολάρια

Petro Poroshenko (Πηγή: Shutterstock)

Ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας ήταν ειλικρινής καθ' όλη τη διάρκεια της κρίσης Ρωσίας-Ουκρανίας. Μίλησε προκλητικά εναντίον του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και της πεποίθησής του ότι η Ουκρανία παλεύει όχι μόνο για τον εαυτό της, αλλά και για ολόκληρη τη Δύση, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Poroshenko υπήρξε ένας από τους πιο ορατούς, πλούσιους αξιωματούχους και υποστηρικτές της Ουκρανίας και σύμφωνα με το ABC News, έχει επισκεφθεί επανειλημμένα τις πρώτες γραμμές και έχει μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης.
Τον Ιανουάριο επέστρεψε στην πατρίδα του για να αντιμετωπίσει κατηγορίες για προδοσία, οι οποίες, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται, έχουν πολιτικά κίνητρα. Ο Poroshenko έχει κάνει διάφορες δωρεές υποστηρίζοντας τη χώρα ενώ η εκτιμώμενη καθαρή περιουσία του ανέρχεται σε 1 δισ. δολάρια.

Vadim Novinsky

Περιουσία: 1,4 δισ. δολάρια

Vadim Novinsky (Πηγή: Shutterstock)

Ο Novinsky είναι γνωστός ως ο πιο φιλορώσος Ουκρανός δισεκατομμυριούχος, προωθώντας τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία και προσπαθώντας να αμβλύνει τις εντάσεις. Παρά τη συμμετοχή του σε επιχειρηματικές και πολιτικές ατζέντες, πρόσφατα ονομάστηκε διάκονος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, ίσως ένας ακόμη λόγος που ο δισεκατομμυριούχος αγωνιά να υπερισχύσει η ειρήνη έναντι του πολέμου.

Ο Novinsky είναι συνιδιοκτήτης του ομίλου Smart Holding και σύμφωνα με το CEO World, έχει επίσης μεγάλο μερίδιο στην εταιρεία παραγωγής σιδηρομεταλλεύματος Metinvest του Akhmetov. Μέχρι σήμερα, δεν φαίνεται ότι ο Novinsky έχει χάσει πολλά στον οικονομικό τομέα καθώς εξακολουθεί να διατηρεί καθαρή περιουσία 1,4 δισ. δολαρίων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης SPEND IT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

15:36

Κορονοϊος: Στα 7.682 τα νέα κρούσματα, 97 διασωληνωμένοι

15:29

Η Εθνική Τράπεζα στηρίζει πέντε νέους κορυφαίους αθλητές

15:20

ΚΕΠΕ: Οι εξαγωγές παρουσιάζουν αυξανόμενο βαθμό εξειδίκευσης σε συγκεκριμένες κατηγορίες

15:07

Παραμένουν στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ μάσκες και μέσα ατομικής προστασίας

15:06

Ουκρανία: Η ΕΕ κινητοποιεί αποθέματα έκτακτης ανάγκης για χημικές, βιολογικές, ραδιολογικές και πυρηνικές απειλές

15:01

Ανδρουλάκης: O Έλληνας θα νιώσει ξένος στον τόπο του εξαιτίας της ακρίβειας

14:54

Καύσιμα-Τιμές: Γιατί αναμένει μικρή πτώση η αγορά – Καλπάζει η αισχροκέρδεια

14:51

ΑΑΔΕ: Απλοποίηση διαδικασίας σε τροποποιήσεις συμβολαίων ακινήτων

14:50

Προς ψηφιοποίηση 200.000 ΜμΕ με ενισχύσεις 445 εκατ. ευρώ - Οι λεπτομέρειες του προγράμματος

14:45

Συνάντηση Κυρ. Μητσοτάκη με τον υπ. Εξωτερικών της Αρμενίας

14:32

Πανελλήνιες: Την Τρίτη η ανακοίνωση των βαθμολογιών για ΓΕΛ και ΕΠΑΛ

14:30

Περισσότεροι από 1.130 μετανάστες επιχείρησαν να εισέλθουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα το τελευταίο 3ήμερο

14:27

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας ανακοινώνει μεταπτυχιακό πρόγραμμα στη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση και Διαμεσολάβηση

14:25

G7: Στο πλευρό της Ουκρανίας «για όσο χρειαστεί» με στόχο τη μείωση των εσόδων της Ρωσίας

14:14

Προϋπολογισμός: «Υπερέσοδα» 2,8 δισ. ευρώ από φόρους λόγω ΦΠΑ και ΕΝΦΙΑ

14:09

Ο Ζελένσκι ζητεί περισσότερες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας

14:05

Δίκη Λιγνάδη: «Βιαστής ή εκβιαστης δεν υπήρξα ποτέ»

14:01

Β. Γούναρης (Ελληνογερμανικό): Κύρια προτεραιότητα η τόνωση των γερμανικών επενδύσεων στην Ελλάδα

13:51

Οικονόμου: Στη Βουλή, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, συζήτηση για την κοινωνική πολιτική, στις 6 Ιούλιου

13:46

Χρηματιστήριο Αθηνών: Δεν έπεισε η αρχική τεχνική αντίδραση

13:46

Deloitte - Το ξενοδοχείο του μέλλοντος: Πώς διαμορφώνονται οι τάσεις στον σχεδιασμό των resorts στη Μεσόγειο

13:33

«Εφυγε» ο δισεκατομμυριούχος Leonardo Del Vecchio -Από ένα μικρό εργαστήρι ξεκίνησε ο «Mr Ray Ban»

13:31

Τουρκία: «Άλμα» 8% για τη λίρα μετά τα νέα κυβερνητικά μέτρα στήριξης

13:06

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Την 4η Ιουλίου η καταβολή τόκων από το Κοινό Ομολογιακό Δάνειο

12:59

Ουκρανία: Προ των πυλών του Λισιτσάνσκ οι Ρώσοι - Έκκληση στους κατοίκους να «απομακρυνθούν επειγόντως»

12:55

Βεστάγκερ: Εκπληκτικά τα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας - Σταϊκούρας: Ευρωπαϊκή λύση στην κρίση του κόστους ενέργειας

12:52

Η Bentley ξαναφτιάχνει το Speed Six του 1928 σε 12 νέα πιστά αντίγραφα

12:48

DW: Η Ρωσία πιέζει τους Αμερικανούς στην Αλάσκα

12:32

ΕΕ: Υιοθετήθηκε ο κανονισμός για την αποθήκευση φυσικού αερίου ενόψει του χειμώνα

12:29

EY Ελλάδος: Εβδομάδα 37 ωρών για τους υπαλληλους της από 1 Ιουλίου μέχρι 30 Σεπτεμβρίου