Oleg Tinkov: Ο Ρώσος τραπεζίτης δεν είναι πια δισεκατομμυριούχος - Έχασε 5 δισ. δολάρια σε ένα μήνα

Πρωτοπόρος κάποτε στην τεχνολογική επανάσταση της Ρωσίας και ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στη Ρωσία, ο επιχειρηματίας Oleg Tinkov δεν είναι πια δισεκατομμυριούχος. Σε λιγότερες από 30 ημέρες είδε την περιουσία του να μειώνεται κατά 5 δισ. δολάρια λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Oleg Tinkov: Ο Ρώσος τραπεζίτης δεν είναι πια δισεκατομμυριούχος - Έχασε 5 δισ. δολάρια σε ένα μήνα

Ο πόλεμος δεν είναι καλός για κανέναν. Δεν είναι σίγουρα καλός για επιχειρηματίες σαν τον Oleg Tinkov, η αυτοκρατορία του οποίου γκρεμίζεται σαν πύργος από τραπουλόχαρτα. Τις τελευταίες μόνο ημέρες ο ιδρυτής της Tinkoff Bank και (πρώην) δισεκατομμυριούχος είδε την καθαρή του περιουσία ύψους 4,7 δισ. δολαρίων να εξανεμίζεται, κατεβαίνοντας στα 800 εκατ. δολάρια, χαμηλότερα δηλαδή και από εκείνη της Kim Kardashian.

Διαβάστε ακόμα: Η Γερμανία μόλις κατέσχεσε το megayacht «Dilbar» του Ρώσου ολιγάρχη Alisher Usmanov

Ο Oleg Tinkov, όπως και ο Arkady Volozh, CEO και ιδρυτής της ρωσικής μηχανής αναζήτησης Yandex, είναι μεταξύ των 11 υπερπλούσιων Ρώσων που έχασαν την ιδιότητα του δισεκατομμυριούχου λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Με το ρούβλι σε ελεύθερη πτώση και τις διεθνείς κυρώσεις σε πλήρη εξέλιξη πλέον, η αξία της μετοχής της Tinkoff βρέθηκε να υποχωρεί περισσότερο από 90%, ενώ βρίσκεται πλέον εκτός διαπραγμάτευσης στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Ενώ το Χρηματιστήριο της Μόσχας παραμένει κλειστό, η Tinkoff Bank και άλλες ρωσικές επιχειρήσεις με διπλή εισαγωγή στο Λονδίνο είδαν τις τιμές των μετοχών τους να καταρρέουν απότομα. Οι μετοχές της Lukoil, του μεγαλύτερου ανεξάρτητου παραγωγού πετρελαίου της Ρωσίας που ιδρύθηκε από τον δισεκατομμυριούχο Vagit Alekperov, έχουν επίσης υποχωρήσει σχεδόν κατά 93%.

Εικόνα
Ο ​​​​Oleg Tinkov σε ομιλία του στη ρωσική Δούμα, τον Φεβρουάριο του 2018 (Πηγή: Getty Images)

Ωστόσο, ακόμη και πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις κυρώσεις κατά των ρωσικών τραπεζών, ο Tinkov ήταν αντιμέτωπος με αρκετά προβλήματα. Γιος ανθρακωρύχου από τη Σιβηρία, ο Oleg Tinkov έγινε ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στη Ρωσία κάνοντας ένα τεράστιο άλμα από την πώληση μπύρας και ζυμαρικών στην ίδρυση της ψηφιακής του τράπεζας Tinkoff το 2006.

Τον Μάρτιο του 2020, συνελήφθη στο Λονδίνο με την κατηγορία της ομοσπονδιακής φοροδιαφυγής στις ΗΠΑ. Ο Τίνκοφ πλήρωσε 509 εκατ. δολάρια για να διευθετήσει την υπόθεση με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ τον Οκτώβριο του 2021. Ένα μήνα μετά τη σύλληψή του, τον Απρίλιο του 2020, ο Ρώσος επιχειρηματίας ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί από πρόεδρος της Tinkoff Bank, αποκαλύπτοντας ότι είχε διαγνωστεί με οξεία λευχαιμία.

Έχοντας πλέον ιδρύσει ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα για την έρευνα στη λευχαιμία, ο Tinkov τοποθετήθηκε πρόσφατα εναντίον του πολέμου στην Ουκρανία με προσωπική του ανάρτηση στο Instagram, όπου ανέφερε: «Φίλοι Εμείς στο Ίδρυμα Οικογένειας Tinkov @tinkovfund σώζουμε τις ζωές ανθρώπων με λευχαιμία. Αγοράζουμε εξοπλισμό, εκπαιδεύουμε νοσοκόμες και βοηθάμε στην κατασκευή μεταμοσχευτικών κέντρων. Εγώ ο ίδιος, που σχεδόν δύο φορές βρέθηκα στην άλλη πλευρά της ζωής, τα τελευταία 2 χρόνια, είμαι πεπεισμένος πόσο εύθραυστη είναι η ζωή! Και είναι η μοναδική μας! Τώρα, στην Ουκρανία, αθώοι άνθρωποι πεθαίνουν καθημερινά. Αυτό είναι αδιανόητο και απαράδεκτο! Τα κράτη πρέπει να ξοδεύουν χρήματα για τη θεραπεία ανθρώπων, για έρευνα για την καταπολέμηση του καρκίνου και όχι για πόλεμο. Είμαστε ενάντια σε αυτόν τον πόλεμο».

Πάντως, ενώ η περιουσία του έχει συρρικνωθεί, ο πρώην δισεκατομμυριούχος εξακολουθεί να έχει τo superyacht «La Dacha», πολυτελείς βίλες στη Μπάχα Καλιφόρνια και σαλέ για σκι στις γαλλικές Άλπεις. Διαθέτει επίσης κι ένα ιδωτικό jet Dassault Falcon 7X, καθηλωμένο για την ώρα στο έδαφος, καθώς όλες οι πτήσεις όλων των ρωσικών αεροσκαφών έχουν πλέον απαγορευτεί στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ