Audemars Piguet: Ρολόγια εκατομμυρίων δολαρίων κατάσχεσαν Ρώσοι πράκτορες στη Μόσχα

Rολόγια Audemars Piguet αξίας εκατομμυρίων δολαρίων φέρονται ότι κατάσχεσαν πράκτορες των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών στη Μόσχα. Σύμφωνα με δημοσίευμα ελβετικής εφημερίδας, το περιστατικό συνέβη σε ρωσική θυγατρική της πολυτελούς ωρολογοποιίας πιθανώς ως αντίποινα για τις ελβετικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Audemars Piguet: Ρολόγια εκατομμυρίων δολαρίων κατάσχεσαν Ρώσοι πράκτορες στη Μόσχα

Ρώσοι ειδικοί πράκτορες κατάσχεσαν ρολόγια αξίας εκατομμυρίων δολαρίων της Audemars Piguet στη Μόσχα, προφανώς ως αντίποινα για τις ελβετικές κυρώσεις επί της Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Διαβάστε ακόμα: Βλαντιμίρ Πούτιν - Προωθεί τον πόλεμο στην Ουκρανία φορώντας μπουφάν Loro Piana 14.000 δολαρίων

Επικαλούμενο την ελβετική εφημερίδα «NZZ am Sonntag», το ρεπορτάζ του Bloomberg αναφέρει ότι τα ρολόγια κατασχέθηκαν από μια τοπική θυγατρική της φίρμας πολυτελών ρολογιών στη Μόσχα σε επιδρομή της ρωσικής υπηρεσίας ασφαλείας FSB.

Οι ρωσικές αρχές ισχυρίστηκαν ότι η κατάσχεση των εξαιρετικά ακριβών ρολογιών έγινε λόγω τελωνειακών παραβάσεων. Ωστόσο, σύμφωνα με την «NZZ am Sonntag», ένα εμπιστευτικό σημείωμα του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εξωτερικών της Ελβετίας για τα μέλη του κοινοβουλίου επεσήμανε ότι πιθανότατα ήταν «ένα αυθαίρετο κατασταλτικό μέτρο ως αντίδραση στις κυρώσεις».

Η ουδετερότητα ήταν ιστορικά μια από τις κύριες αρχές της εξωτερικής πολιτικής της Ελβετίας που της υπαγορεύει να μην εμπλέκεται σε ένοπλες ή πολιτικές συγκρούσεις μεταξύ άλλων κρατών. Παρόλα αυτά, το ευρωπαϊκό έθνος αποχώρησε από την παραδοσιακή ουδέτερη πολιτική του στις 28 Φεβρουαρίου, επιβάλλοντας κυρώσεις στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία. Εκτός από την απαγόρευση της εξαγωγής ειδών πολυτελείας στη Ρωσία, η Ελβετία είχε επίσης ανακοινώσει ότι θα παγώσει τα ρωσικά χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία στη χώρα.

Εικόνα
H Ρωσία ήταν η 17η μεγαλύτερη αγορά ελβετικών ρολογιών το 2021 (Πηγή: Audemars Piguet)

Η Audemars Piguet δεν έχει εκδώσει ακόμη επίσημη δήλωση για το περιστατικό. Ωστόσο, η ελβετική ωρολογοποιία είχε προηγουμένως ανακοινώσει ότι θα παγώσει τις εξαγωγές και τις λιανικές πωλήσεις στη Ρωσία, γεγονός που οδήγησε στο κλείσιμο δύο μπουτίκ στη Μόσχα στα τέλη Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία της Ελβετικής Βιομηχανίας Ρολογιών, η Ρωσία ήταν η 17η μεγαλύτερη αγορά ελβετικών ρολογιών το 2021, με εξαγωγές που κυμαίνονταν γύρω στα 280 εκατ. δολάρια.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ