Sotheby's: Νέο ρεκόρ δημοπρασίας με 79,8 εκατ. δολάρια για πίνακα του Magritte

Ο πίνακας του ζωγράφου René Magritte «L'Empire des Lumières» μόλις πουλήθηκεαπό τον οίκο δημοπρασιών Sotheby's για το ποσό-ρεκόρ των 79,8 εκατ. δολαρίων. Αυτή η τιμή είναι υπερτριπλάσια από το προηγούμενο ρεκόρ των 26,8 εκατ. δολαρίων που πέτυχε ο πίνακας του ίδιου ζωγράφου, «Le Principe du Plaisir», το 2018.
Sotheby's: Νέο ρεκόρ δημοπρασίας με 79,8 εκατ. δολάρια για πίνακα του Magritte

Το έργο τέχνης του ζωγράφου René Magritte, πρωτοπόρου της σύγχρονης τέχνης, «L'Empire des Lumières» («Η αυτοκρατορία του φωτός») πουλήθηκε για 79,8 εκατ. δολάρια σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s την Τετάρτη, σημειώνοντας νέο ρεκόρ τιμής για τον Βέλγο σουρεαλιστή.

Διαβάστε ακόμα: Sotheby’s - Στο «σφυρί» έργα τέχνης εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων από την «Macklowe Collection»

Η τιμή είναι υπερτριπλάσια από το προηγούμενο ρεκόρ των 26,8 εκατ. δολαρίων, που είχει πουληθεί ένας άλλος πίνακας του καλλιτέχνη, ο «Le Principe du Plaisir» («Η αρχή της ευχαρίστησης») , του1937, πάλι από τον οίκο Sotheby's το 2018.

Εικόνα
Η δημοπράτις του Sotheby's, Helena Newman παρότρυνε τους πλειοδότες να συνεχίσουν τη μάχη που διάρκεσε σχεδόν 10 λεπτά (Πηγή: Sotheby's)

Κατά τη διάρκεια της βραδινής δημοπρασίας στην αίθουσα του οίκου στο Λονδίνο, διαγωνίστηκαν τρεις πλειοδότες για τον πίνακα του 1961. Το έργο αναμενόταν να φτάσει τα 60 εκατ. δολάρια. Με την προσφορά να ξεκινά από 53 εκατ. δολάρια, ο πίνακας τελικά κατοχυρώθηκε στην τιμή των 68,9 εκατ. δολαρίων, με τηλεφωνική προσφορά από τον Alex Branczik, πρόεδρο του τομέα μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης του Sotheby’s στην Ασία.

Ο Branczik υπερίσχυσε δύο άλλων αποφασισμένων διεκδικητών που υπέβαλλαν τις προσφορές τους επίσης τηλεφωνικά: την Katia Nounou Boueiz, επικεφαλής του Sotheby's Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, και τον Sam Valet, ειδικό στους ιμπρεσιονιστές και τη σύγχρονη τέχνη με έδρα το Λονδίνο.

Πριν αφήσει το σφυρί, η δημοπράτις του Sotheby's, Helena Newman, παρότρυνε τους πλειοδότες να συνεχίσουν τη μάχη που διάρκεσε σχεδόν 10 λεπτά, λέγοντας: «Δεν είναι αριστούργημα που πρέπει να το αφήσεις».

Το έργο ανήκε στην Anne-Marie Crowet Gillon, Γαλλίδα βαρόνη και κόρη ενός από τους βασικούς προστάτες του Magritte, του δικηγόρου Pierre Crowet. H Gillon, η οποία γνώρισε τον καλλιτέχνη σε ηλικία 16 ετών, έχει ποζάρει για πολλά από τα έργα του Magritte. Ο πίνακας «Le Principe du Plaisir» ήταν δανεικός στο Musée Magritte στις Βρυξέλλες από το 2009.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ