Η Γερμανία μόλις κατέσχεσε το megayacht «Dilbar» του Ρώσου ολιγάρχη Alisher Usmanov

Οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία και τους επιχειρηματίες που σχετίζονται με το καθεστώς Putin, έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται από την αρχή της εβδομάδας. Στο πλαίσιο αυτό οι γερμανικές αρχές διέταξαν σύμφωνα με δημοσιεύματα την κατάσχεση του megayacht «Dilbar», ιδιοκτησίας του Ρώσου ολιγάρχη Alisher Usmanov.
Η Γερμανία μόλις κατέσχεσε το megayacht «Dilbar» του Ρώσου ολιγάρχη Alisher Usmanov

Κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση επιβλήθηκαν τη Δευτέρα στον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Alisher Usmanov. Δύο ημέρες αργότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, ένα από τα πολύτιμα υπάρχοντά του - το 156 μέτρων yacht «Dilbar», αξίας σχεδόν 600 εκατ. δολαρίων -κατασχέθηκε από τις γερμανικές αρχές στο Αμβούργο.

Διαβάστε ακόμα: Ρώσοι ολιγάρχες παίρνουν άρον-άρον τα yacht από την Ευρώπη για να γλιτώσουν την κατάσχεση

Το πλοίο βρίσκεται στα ναυπηγεία του Αμβούργου της γερμανικής ναυπηγικής εταιρείας Blohm+Voss από τα τέλη Οκτωβρίου για εργασίες επισκευής. Σύμφωνα με το Forbes, η γερμανική κυβέρνηση πάγωσε το περιουσιακό στοιχείο του Ρώσου ολιγάρχη με αποτέλεσμα, οι υπάλληλοι της Blohm+Voss που εργάζονταν στο yacht δεν εμφανίστηκαν στη δουλειά την Τετάρτη.

Ο Usmanov αγόρασε το «Dilbar» το 2016 έναντι 600 εκατ. δολαρίων από τη γερμανική ναυπηγική εταιρεία Lürssen, η οποία το κατασκεύασε κατά παραγγελία του σε διάρκεια 52 μηνών. Η εταιρεία το αποκαλεί «ένα από τα πιο περίπλοκα και προκλητικά yacht που κατασκευάστηκαν ποτέ, τόσο από άποψη διαστάσεων όσο και τεχνολογίας».

Με 15.917 τόνους, είναι το μεγαλύτερο μηχανοκίνητο yacht στον κόσμο σε ολική χωρητικότητα και συνήθως επανδρώνεται από πλήρωμα 96 ατόμων. Το Dilbar διαθέτει τη μεγαλύτερη πισίνα που έχει εγκατασταθεί ποτέ σε yacht, καθώς και δύο ελικοδρόμια, σάουνα, σπα και γυμναστήριο. Για την άνεση των εσωτερικών του χώρων μάλιστα απαιτήθηκαν περισσότερα από 1.000 μαξιλάρια καναπέ και μπορεί να φιλοξενήσει έως και 24 άτομα σε 12 σουίτες.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για το megayacht «Dilbar», εδώ.

Το yacht αποτελεί μέρος της εκτιμώμενης περιουσίας πολλών δισ. δολαρίων του Usmanov, η οποία καλύπτει μερίδια στον κολοσσό σιδηρομεταλλεύματος και χάλυβα Metalloinvest και στην εταιρεία ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης Xiaomi, καθώς και μικρότερες συμμετοχές σε τηλεπικοινωνίες, εξόρυξη και μέσα ενημέρωσης.

Εικόνα

Ένας από τους πρώτους επενδυτές στο Facebook μαζί με τον δισεκατομμυριούχο Yuri Milner, ο Usmanov κατέχει επίσης πολλά ακίνητα στη Δύση, μεταξύ των οποίων δύο ακίνητα στο Ηνωμένο Βασίλειο (το Beechwood House στο Λονδίνο και το Sutton Place στο Surrey, συνολικής αξίας 280 εκατ. δολαρίων), πολυτελείς κατοικίες στο Μόναχο της Γερμανίας, στην Λωζάνη της Ελβετίας, το Μονακό και τη Σαρδηνία.

Ο Usmanov πούλησε το 30% του μεριδίου του στην αγγλική ποδοσφαιρική ομάδα Arsenal F.C. το 2018 για σχεδόν 700 εκατ. δολάρια σε μετρητά, αλλά μέχρι αυτή την εβδομάδα διατηρούσε τους δεσμούς του με το ποδόσφαιρο μέσω των χορηγιών USM Holdings και MegaFon στην Everton F.C.. Η ομάδα της Premier League δήλωσε την Τετάρτη ότι ανέστειλε τη συμφωνία χορηγιών λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Την Τρίτη, ο Usmanov σχολίασε τις κυρώσεις της ΕΕ που του επιβλήθηκαν σε δήλωση προς τη Διεθνή Ομοσπονδία Ξιφασκίας, όπου ανακοίνωσε επίσης ότι παραιτείται από τη θέση του προέδρου του οργανισμού. «Πιστεύω ότι μια τέτοια απόφαση είναι άδικη και οι λόγοι που χρησιμοποιούνται για να δικαιολογηθούν οι κυρώσεις είναι ένα σύνολο ψευδών και συκοφαντικών ισχυρισμών που βλάπτουν την τιμή, την αξιοπρέπεια και την επιχειρηματική μου φήμη», έγραψε. «Θα χρησιμοποιήσω όλα τα νόμιμα μέσα για να προστατεύσω την τιμή και τη φήμη μου».

Στο μεταξύ, οι γαλλικές αρχές κατέσχεσαν ένα άλλο yacht που φέρεται να συνδέεται με τον Ρώσο ολιγάρχη Igor Sechin, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Bruno Le Maire.