To «Dilbar» του Ρώσου ολιγάρχη Alisher Usmanov είναι το μαμούθ των superyacht

Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Alisher Usmanov, βασιλιάς του ρωσικού χάλυβα και πρώτος επενδυτής του Facebook, είναι ιδιοκτήτης του μεγαλύτερου μηχανοκίνητου γιοτ στον κόσμο. Το «Dilbar» κοστίζει 600 εκατομμύρια δολάρια, έχει δύο ελικοδρόμια, μια πισίνα 30 μέτρων και χρειάζεται 783.822 δολάρια μόνο για να γεμίσει καύσιμα.
To «Dilbar» του Ρώσου ολιγάρχη Alisher Usmanov είναι το μαμούθ των superyacht

Από τη στιγμή που το megayacht «Dilbar», ιδιοκτησίας του Ρώσου βασιλιά του χάλυβα Alisher Usmanov, έκανε το ντεμπούτο του στην ανοιχτή θάλασσα, το 2016, διατηρεί τη φήμη του ως το μεγαλύτερο μηχανοκίνητο γιοτ παγκοσμίως σε ολική χωρητικότητα.

Διαβάστε ακόμα: Vladimir Putin - Το superyacht των 100 εκατ. δολαρίων που ο Ρώσος πρόεδρος θέλει να κρατήσει κρυφό

Το θαλάσσιο «μαμούθ» ζυγίζει 15.917 τόνους, έχει μήκος πάνω από 152 μέτρα και διαθέτει ανέσεις πεντάστερου ξενοδοχείου. Κατασκευασμένο από τη γερμανικό ναυπηγείο της Lürssen, το «Dilbar» επιτρέψει στον Ρώσο δισεκατομμυριούχο να μην στερείται τίποτα ακόμη και στις θαλάσσιες περιπέτειές του.

«Dilbar», το τέρας της θάλασσας

Ένα σκάφος αυτού του μεγέθους μπορεί να λειτουργήσει στην εντέλεια μόνο με απόλυτα συντονισμένη ομαδική εργασία. Για να κάνει το «Dilbar» να πλέει απερίσπαστο και χωρίς εκπτώσεις σε πολυτέλεια, o διάσημος αρχιτέκτονας Espen Øino από το Μονακό που ειδικεύεται στα σκάφη, συνεργάστηκε με την British Winch Design για να σχεδιάσει τόσο το εξωτερικό όσο και το εσωτερικό του πλοίου.

Εικόνα

Το «Dilbar» των 600 εκατ. δολαρίων προσφέρει 3.800 τετραγωνικά μέτρα χώρου πολυτελούς φιλοξενίας για 24 άτομα, μεταξύ των οποίων και μια τεράστια πισίνα 30 μέτρων, τη μεγαλύτερη που έχει εγκατασταθεί ποτέ σε superyacht.

Ανάμεσα στα άλλα εκπληκτικά χαρακτηριστικά του «Dilbar» είναι κι ένας κήπος με ειδικά ανεπτυγμένο γρασίδι που ανέχεται τον αλμυρό αέρα της θάλασσας. Το yacht διαθέτει δύο ελικοδρόμια, ένα στο μπροστινό μέρος του πλοίου και ένα άλλο στο κατάστρωμα «ηλιοθεραπείας», και είναι διακοσμημένο με πάνω από 1.000 ειδικά κατασκευασμένα μαξιλάρια για του καναπέδες του.

Οι εσωτερικοί χώροι ακολουθούν ένα κλασικό προφίλ με ελεφαντόδοντο και μπρούτζινες λεπτομέρειες, σε συνδυασμό με τα καλύτερα πολυτελή υλικά της κατηγορίας. Με αναλογίες τόσο γιγαντιαίες, το τέταρτο μεγαλύτερο γιοτ στον κόσμο απαιτεί και φιλοξενεί πλήρωμα 100 ατόμων.

A post shared by M/Y Dilbar (@dilbaryacht_official)

Το πολυτελές megayacht θαλάσσης έχει συνολική χωρητικότητα καυσίμου 1.000.049 λίτρα. Συγκριτικά, το Airbus A380, το μεγαλύτερο εμπορικό αεροσκάφος στον κόσμο, χρειάζεται 372.800 λίτρα καυσίμου για τη δεξαμενή. Για να ανεφοδιαστούν οι τεράστιες δεξαμενές του «Dilbar» κοστίζουν το εκπληκτικό πόσό των 783.822 δολαρίων.

Το «Dilbar» πλέει χάρη σε έναν υβριδικό συνδυασμό ενέργειας ηλεκτρικού-ντίζελ, που αποδίδει τελική ταχύτητα 22,5 κόμβων. Η κατασκευάστρια εταιρεία Lürssen ισχυρίζεται ότι η μονάδα παραγωγής ενέργειας 30.000 KW με την οποία λειτουργεί το «Dilbar» είναι η πιο ισχυρή που έχει τοποθετηθεί ποτέ σε superyacht. Επίσης, για να τροφοδοτηθούν όλες οι εγκαταστάσεις και οι ανέσεις του πλοίου απαιτήθηκαν σχεδόν 1.100 χιλιόμετρα καλωδίωσης.

Ποιος είναι ο Alisher Usmanov

Το superyacht «Dilbar» ανήκει στον Alisher Usmanov, έναν από τους κορυφαίους δισεκατομμυριούχους της Ρωσίας. Ο βασιλιάς του χάλυβα, όπως αποκαλείται, έχει αξία 17,9 δις. δολαρίων, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index του 2021. Οφείλει το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του σε δραστηριότητες εξόρυξης μετάλλων και επενδύσεις. Εκτός από πλειοψηφικός μέτοχος της Metalloinvest, ο Usmanov είναι ιδιοκτήτης του εκδοτικού οίκου Kommersant. Ο 68χρονος επιχειρηματίας είναι επίσης συνιδιοκτήτης της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας κινητής τηλεφωνίας της Ρωσίας, της MegaFon.

Εικόνα

Ο Ρώσος μεγιστάνας αποτελεί και τον πρώτο επενδυτή του Facebook. Κατέχει επίσης μερίδια στην Xiaomi και σε εταιρείες, τηλεπικοινωνιών, εξόρυξης και πολυμέσων. Είναι τέλος και φιλάνθρωπος. Σύμφωνα με το Forbes, έχει δωρίσει πάνω από 2,6 δισ. δολάρια για σκοπούς όπως η υγειονομική περίθαλψη και η εκπαίδευση.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ