The Reach: Το Macallan παρουσιάζει το παλαιότερο ουίσκι στην ιστορία του, ένα σκωτσέζικο single malt 81 ετών

The Reach: Το Macallan παρουσιάζει το παλαιότερο ουίσκι στην ιστορία του, ένα σκωτσέζικο single malt 81 ετών

Ένας από τους μεγαλύτερους καθοριστικούς παράγοντες κατά τον υπολογισμό της αξίας και της ποιότητας ενός σκωτσέζου ουίσκι είναι η ηλικία του. Όσο περισσότερο γερνάει ένα scotch, τόσο περισσότερο χρόνο έχει για να αναπτύξει ένα πιο πλούσιο, βαθύτερο, πιο περίπλοκο προφίλ γεύσης.

Διαβάστε ακόμα: Pat’s Whisky Collection - Πουλήθηκε για 4,5 εκατ. δολάρια η μεγαλύτερη ιδιωτική συλλογή ουίσκι στον κόσμο

Παρόλα αυτά, κατά τη γήρανση του αποστάγματος, υπάρχει ένα απόλυτο σημείο μείωσης των αποδόσεων. Εκτός από τη δέσμευση χρόνου, οι οινοπνευματοποιοί πρέπει να ανησυχούν και για κάτι ακόμη: το μερίδιο του «αγγέλου», την ποσότητα δηλαδή του οινοπνεύματος που εξατμίζεται κάθε χρόνο που το scotch γερνάει. Αυτός είναι ο λόγος που σπάνια βλέπουμε κάτι άνω των 18 ετών και ακόμη πιο σπάνια ένα σκωτσέζο ηλικίας 30 ετών και άνω. Αλλά 81 χρόνια; Κάτι τέτοιο ήταν πρακτικά ανήκουστο… μέχρι τώρα.

Εικόνα
Το «The Reach» Single Malt, 81 ετών είναι μια μεγάλη νίκη του Macallan ενάντια στο χρόνο (Πηγή: The Macallan)

Το Macallan αψήφησε τις πιθανότητες, τις προσδοκίες, τη συμβατική σοφία και τον ίδιο τον χρόνο όταν ανακοίνωσε την κυκλοφορία του «The Reach», ενός 81χρονου single malt scotch. Καλά διαβάσατε, 81, όχι 18.

Για να το θέσουμε πρακτικά, αυτή η μία παρτίδα σκωτσέζικου ουίσκι είναι παλαιότερη από την τηλεόραση, καθώς η διαδικασία παλαίωσής της ξεκίνησε σε ένα μόνο βαρέλι σέρι το 1940. Ενώ το απόσταγμα παλαίωνε, ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος ολοκληρώθηκε, η άνοδος και η πτώση της Σοβιετικής Ένωσης συνέβη, πήγαμε στο φεγγάρι και η έλευση των social media έγινε πραγματικότητα.

Εικόνα
Xρειάστηκε να γίνει μια τεράστια προσπάθεια και συνεργασία προκειμένου αυτό το ένα βαρέλι single malt ουίσκι να δει σήμερα το φως της δημοσιότητας (Πηγή: The Macallan)

Μετά από 81 χρόνια παλαίωσης, οι οινοπνευματοποιοί στο αποστακτήριο του Macallan επιτέλους δοκίμασαν τους καρπούς της εργασίας τους. Το «The Reach» έχει μια υπέροχη κεχριμπαρένια απόχρωση, σχεδόν σαν κονιάκ. Στη μύτη, το βάθος του δίνει νότες μαύρης σοκολάτας, κανέλας και τύρφης πριν μεταβεί σε ένα μείγμα από καραμέλα, κρυσταλλωμένο τζίντζερ και βαθιές νότες ορυκτών.

Εικόνα
Κεχριμπαρένια απόχρωση σαν κονιάκ, κι ένα κρεσέντο γεύσεων και αρωμάτων είναι φυσικά η καρδιά του «The Reach» (Πηγή: The Macallan)

Ο ουρανίσκος είναι εξίσου βαθύς και πολύπλοκος, με νότες από καραμέλα, μαρμελάδα, γλυκόριζα, κρυσταλλωμένο τζίντζερ, μπαχαρικά, απανθρακωμένο ανανά, πεκάν και καπνό από ξύλο, ένα κρεσέντο με ένα έντονο φινίρισμα, εξίσου πλούσιο, γλυκό και καπνιστό.

Εικόνα
Μια χειροποίητη καράφα σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε αποκλειστικά για να φιλοξενήσει το πολύτιμο ουίσκι (Πηγή: The Macallan)

Για να γιορτάσει αυτό το πραγματικά μοναδικό πνεύμα, το Macallan σχεδίασε μια υπέροχη χειροποίητη καράφα στην οποία αναπαύεται το πολύτιμο απόσταγμα, η οποία βρίσκεται στην κορυφή ενός γλυπτού μπρούτζινου αγάλματος τριών χεριών.

Εικόνα
Η γλύπτρια Saskia Robinson δημιούργησε το γλυπτό των τριών χεριών που κρατούν τη φιάλη του «The Reach»  (Πηγή: The Macallan)

Το Macallan «The Reach» Single Malt κυκλοφορεί σε μια (προφανώς) περιορισμένη παρτίδα 288 φιαλών και πωλείται στα 125.000 δολάρια. Μπορείτε να ανακαλύψετε περισσότερα για την εξαιρετική ιστορία του στην ιστοσελίδα του Macallan, εδώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ