Spend it: Χωρίς learjet αλλά με εμπορική πτήση ο ΝτιΚάπριο στη Σύνοδο για την Κλιματική Αλλαγή στη Γλασκόβη

Ο Λεονάρντο ΝτιΚάπριο άφησε το learjet και πέταξε με κανονική πτήση στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή COP26, στη Γλασκόβη. Ήταν το μάθημα που πήρε όταν πριν από τέσσερα χρόνια γελοιοποιήθηκε, επειδή πέταξε 8.000 μίλια με ιδιωτικό αεροπλάνο για να παραλάβει ένα περιβαλλοντικό βραβείο.
Spend it: Χωρίς learjet αλλά με εμπορική πτήση ο ΝτιΚάπριο στη Σύνοδο για την Κλιματική Αλλαγή στη Γλασκόβη

Οι οικολογικές ανησυχίες του Λεονάρντο ΝτιΚάπριο και η δράση του για την προστασία του περιβάλλοντος είναι εξίσου διάσημες με τις ταινίες του. Ο δημοφιλής σταρ ήταν ο τελευταίος που έφτασε φέτος στη Διάσκεψη COP26 του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή στη Γλασκόβη, και η καθυστερημένη άφιξή του σίγουρα δεν έγινε απλά «για να κάνει εντύπωση». Ο αργοπορημένος ΝτιΚάπριο είχε μια πολύ καλή δικαιολογία. Εγκαταλείποντας το αγαπημένο του ιδιωτικό τζετ, ο ηθοποιός ταξίδεψε στη Σκωτία ως κοινός επιβάτης σε μια συνηθισμένη εμπορική πτήση.

Διαβάστε ακόμα: Το νέο learjet του Playboy αναβιώνει τις ανομολόγητες πτήσεις του θρυλικού Big Bunny

Η απόφασή του αυτή φαίνεται να προέκυψε έπειτα από τα πικρόχολα σχόλια του κοινού περί «οικολογικής υποκρισίας» όταν ο ηθοποιός είχε πετάξει στο παρελθόν 8.000 μίλα με ιδιωτικό αεροπλάνο για να παραλάβει ένα περιβαλλοντικό βραβείο. Έπειτα από την κατακραυγή, ο ΝτιΚάπριο αποδείχθηκε πιο προσεκτικός όσον αφορά στο βαρύ αποτύπωμα άνθρακα που αφήνουν οι ταξιδιωτικές επιλογές του.

Εικόνα
Ο ΝτιΚάπριο έφτασε στη Γλασκόβη μέσω Λονδίνου και Εδιμβούργου (Πηγή: Associated Press)

Ο σταρ ξεκίνησε για το συνέδριο της Σκωτίας με μια εμπορική πτήση, συνοδεία αστυνομικών και σωματοφυλάκων. Φορώντας γυαλιά ηλίου και κοστούμι με ασορτί μάσκα, ο ΝτιΚάπριο, που αυτοαποκαλείται «ηθοποιός και περιβαλλοντολόγος», οδηγήθηκε από την ασφάλεια στο κτίριο της Συνόδου, αφού έφτασε στο Εδιμβούργο μέσω Λονδίνου πριν κατευθυνθεί στη Γλασκόβη.

Ο ηθοποιός, που είχε παρευρεθεί επίσης στην COP25 στη Μαδρίτη το 2019, είναι προγραμματισμένο να μιλήσει σε διάφορες εκδηλώσεις στο περιθώριο της φετινής διάσκεψης. Μάλιστα, εμφανίστηκε ήδη σε μια παρουσίαση βιβλίου που διοργανώθηκε από περιβαλλοντολόγους στο χώρο The Engine Works, στην περιοχή Maryhill της Γλασκόβης, και στον κήπο Kew Carbon στη διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή.

Όταν ο ΝτιΚάπριο πήρε το μάθημά του

Ο καταξιωμένος σούπερ σταρ, ωστόσο, δεν έκανε πάντα σοφές επιλογές. Το 2016, επικρίθηκε μαζικά επειδή έκανε ένα εξωφρενικό ταξίδι 8.000 μιλίων με ιδιωτικό τζετ (από τις Κάννες στη Νέα Υόρκη) για να παραλάβει ένα περιβαλλοντικό βραβείο.

Παρά το γεγονός ότι την ίδια χρονιά στην ευχαριστήρια ομιλία του για το Όσκαρ A' Ανδρικού Ρόλου στην ταινία «Η Επιστροφή», είχε παροτρύνει τους θεατές να «συνεργαστούν» για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, ο ΝτιΚάπριο επέλεξε να πετάξει με learjet για να παραλάβει ένα βραβείο από μια ομάδα ακτιβιστών για την προστασία του καθαρού νερού στο Riverkeeper Fishermen's Ball και να επιστρέψει στις Κάννες, 24 ώρες αργότερα, για να παρευρεθεί σε ένα φιλανθρωπικό γκαλά για τον αγώνα κατά του AIDS.

Εικόνα
Από την ομιλία του Λεονάρντο ΝτιΚάπριο στην τελετή υπογραφής της Συμφωνίας για την Κλιματική Αλλαγή, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στο Παρίσι τον Απρίλιο του 2016 (Πηγή: Associated Press)  

Εκείνη την εποχή, ο ηθοποιός επικρίθηκε επίσης για το αποτύπωμα άνθρακα που αφήνει γενικότερα το lifestyle του, το οποίο, σύμφωνα με τον αναλυτή καθαρής ενέργειας Robert Rapier, ήταν σχετικά υψηλό. Ωστόσο, ο ΝτιΚάπριο έσπευσε να απαντήσει, υποστηρίζοντας ότι «αντισταθμίζει» το ετήσιο αποτύπωμα άνθρακα των 11 τόνων συμμετέχοντας σε μια οργάνωση που ονομάζεται Future Forests, η οποία φυτεύει δέντρα ανάλογα με το ποσοστό ρυπογόνων εκπομπών που αφήνουν στην ατμόσφαιρα τα μέλη του όταν χρησιμοποιούν αεροπλάνα, τρένα και πολυτελή γιοτ.

Συνωστισμός ιδιωτικών τζετ στην COP26

Μολονότι ο ΝτιΚάπριο φαίνεται ότι πήρε το μάθημά του, αρκετοί VIP καλεσμένοι, συμπεριλαμβανομένου του πρίγκιπα Καρόλου της Αγγλίας και πολλών «πράσινων» CEOs, κατέφθασαν στην COP26 με ιδιωτικά τζετ. Με «σημαιοφόρο» το 65 εκατ. δολαρίων Gulf Stream learjet του Τζεφ Μπέζος, μια παρέλαση 400 ιδιωτικών αεροσκαφών κατέκλυσε τους σκωτσέζικους αιθέρες. Μάλιστα το «μποτιλιάρισμα» ήταν τέτοιο που ανάγκασε τα άδεια αεροπλάνα να πετάξουν άλλα 50 χιλιόμετρα μακριά για να βρουν χώρο για παρκάρισμα.

Σχολιάζοντας την εικόνα, ο Matt Finch της Oμάδας Μεταφορών και Περιβάλλοντος του Ηνωμένου Βασιλείου είπε: «Ένα μέσο ιδιωτικό αεροσκάφος, και δεν μιλάμε για το Air Force One, εκπέμπει 2 τόνους CO2 σε κάθε ώρα πτήσης. Δεν μπορεί να τονιστεί αρκετά το πόσο επιβλαβή είναι τα ιδιωτικά τζετ για το περιβάλλον. Είναι απλά ο χειρότερος τρόπος να ταξιδέψει κανείς. Η έρευνά μας διαπίστωσε ότι τα περισσότερα ταξίδια θα μπορούσαν εύκολα να διεκπεραιωθούν με προγραμματισμένες πτήσεις».

«Τα ιδιωτικά αεριωθούμενα διαθέτουν κύρος, αλλά είναι δύσκολο να καλυφθεί η υποκρισία κάποιου που τα χρησιμοποιεί ενώ ισχυρίζεται ότι μάχεται την κλιματική αλλαγή. Για να το θέσουμε στο γενικό πλαίσιο, το συνολικό αποτύπωμα άνθρακα ενός απλού πολίτη -συμπεριλαμβανομένων των μετακινήσεων και των προϊόντων που καταναλώνει- είναι περίπου οκτώ τόνοι ετησίως. Έτσι, ένα στέλεχος ή ένας πολιτικός που πραγματοποιεί μια ιδιωτική πτήση μεγάλης απόστασης θα διοχετεύει πολύ περισσότερο CO2 στην ατμόσφαιρα από ό,τι κάνουν οι περισσότεροι άνθρωποι σε ένα χρόνο», πρόσθεσε.

Υπολογίζεται ότι περισσότερα από 400 ιδιωτικά αεροσκάφη μετέφεραν περίπου 1.000 ηγέτες, στελέχη επιχειρήσεων και το προσωπικό τους στην COP26. Και σύμφωνα με αναφορές, αυτή η αυξημένη εναέρια κυκλοφορία θα επιβαρύνει με 13.000 τόνους CO2 την ατμόσφαιρα, που με τη σειρά τους θα προκαλέσουν περισσότερη παραγωγή αερίων θερμοκηπίου από όση αντιστοιχεί σε 1.600 Σκωτσέζους ετησίως. Αν λοιπόν ο ΝτιΚάπριο πήρε το μάθημά του, ας ελπίσουμε ότι θα ακολουθήσουν και όλοι οι υπόλοιποι.