Spend it: 200.000 δολάρια για ένα γράμμα από τον 18χρονο Steve Jobs

Πριν την ίδρυση της Apple, το 1976, ο Steve Jobs έμοιαζε να είναι ένας συνηθισμένος τύπος. Τόσο συνηθισμένος που έστελνε ακόμα και επιστολές στους πρώην φίλους του στο γυμνάσιο. Τώρα, χάρη στον οίκο δημοπρασιών Bonhams, μία από αυτές τις χειρόγραφες επιστολές του 1974 δημοπρατείται στις 3 Νοεμβρίου για πάνω από 200.000 δολάρια.
Spend it: 200.000 δολάρια για ένα γράμμα από τον 18χρονο Steve Jobs

Απευθυνόμενη στον Tim Brown, η συγκεκριμένη επιστολή γράφτηκε από τον αείμνηστο Steve Jobs όταν ήταν ακόμα 18 ετών. Στο περιεχόμενό της αναφέρει ότι βρισκόταν απομονωμένος σε μια φάρμα παραγωγής μήλων, την All One apple farm, μεταξύ Los Gatos και Santa Cruz, δύο γειτονικές πόλεις στο San Jose της Καλιφόρνια.

Διαβάστε ακόμα: Χειρόγραφη αίτηση για δουλειά του Steve Jobs δημοπρατείται ως NFT

Εκείνη την εποχή, ο Jobs εργαζόταν για την Atari στο South Bay, η οποία φαίνεται ότι επρόκειτο να χρηματοδοτήσει το επικείμενο ταξίδι του -μέλλοντα- μεγιστάνα στην Ινδία. Η επιστολή, γραμμένη με «βαριά καρδιά», αποκαλύπτει ολοφάνερα την επιθυμία του να επισκεφθεί τη χώρα της Νότιας Ασίας μέχρι τον Απρίλιο για να παρευρεθεί στο Kumba Mela, ένα τελετουργικό γεγονός που συμβαίνει μόνο κάθε δώδεκα χρόνια.

Εικόνα
Ο φάκελος με την επιστολή του Steve Jobs προς τον Tim Brown (Πηγή: Bonhams)

Ενώ η αρχική επιστολή από τον Brown προς τον Jobs ανέφερε λεπτομερώς πολλά από τα οφέλη που συνδέονται με τον Βουδισμό Ζεν, ο τελευταίος απαντά γράφοντας ότι νιώθει λίγο χαμένος, αν και επιδιώκει να ενσκήψει τελικά σ’ αυτήν την ιδεολογία. Κλείνοντας το γράμμα, ο Jobs γράφει: «Θα τελειώσω λέγοντας ότι δεν ξέρω καν από πού να ξεκινήσω». Αυτό που συμπεραίνεται από την επιστολή είναι πως τον καιρό εκείνο ο Jobs έψαχνε ξεκάθαρα για κάποιο σημάδι, βρισκόταν σε ένα κυνήγι οιωνών. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν πως δύο χρόνια μετά από αυτό το γράμμα, ο Jobs ίδρυσε τελικά την Apple. Τα υπόλοιπα ανήκουν στην Ιστορία.

Εικόνα
Ολόκληρη η επιστολή του Steve Jobs (Πηγή: Bonhams)

Η τιμή εκκίνησης της δημοπρατούμενης επιστολής είναι τα 200.000 δολάρια, ωστόσο στην ίδια δημοπρασία του οίκου Bonhams μπορεί κανείς να βρει κι άλλα «αρχαία λείψανα» της Apple, συμπεριλαμβανομένου ενός πρωτότυπου Macintosh, το πρώτο που εμφανίζεται ποτέ σε δημοπρασία.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ