INSIDE OUT

Γυναίκες στον πόλεμο, γυναίκες στη δουλειά, γυναίκες στην πολιτική, γυναίκες στον ΣΕΒ και η αντάρτισσα Τζανακούλη 

13-10-2023 | 07:27
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Γυναίκες στον πόλεμο, γυναίκες στη δουλειά, γυναίκες στην πολιτική, γυναίκες στον ΣΕΒ και η αντάρτισσα Τζανακούλη 

H Inbar Lieberman χαρακτηρίστηκε ως η ψυχή του αγωνιστή. Η 25χρονη Inbar, ακολουθώντας ένα προαίσθημα, τα χαράματα του περασμένου Σαββάτου, πήρε τ’ όπλο της, έβαλε παγίδες στις εισόδους του κιμπούτζ Νιρ Αμ, σκότωσε πέντε, και χάρις αυτό τον εσωτερικό συναγερμό, τελικά σώθηκαν ψυχές, ενώ τριγύρω μαίνονταν η σφαγή παιδιών, γυναικών, ηλικιωμένων, και ανδρών. Το πρόσωπό της έγινε σύμβολο της ψυχικής και σωματικής δύναμης των γυναικών, απέναντι στην άνανδρη επέλαση ακραίων ισλαμιστών της Χαμάς σε αμάχους.

Όμως τι γίνεται σε καιρούς ειρήνης;

Η αναγκαιότητα ακόμα και γυναίκες κάθε ηλικίας να συστρατευτούν στον πόλεμο του Ισραήλ απέναντι στη Χαμάς είναι προφανής. Και οι γυναίκες ανταποκρίνονται. Κορίτσια, νέες κοπέλες, και γυναίκες μεγαλύτερες αλλά καλά εκπαιδευμένες και αξιόμαχες, μπαίνουν στα αεροπλάνα και επιστρέφουν στο Ισραήλ, μαζί με συνομηλίκους τους από κάθε γωνιά του κόσμου για να πολεμήσουν. Μια εικόνα ασυνήθιστη στα δυτικά ευρωπαϊκά μάτια, που, με εξαίρεση των εμφύλιο της Γιουγκοσλαβίας, απολαμβάνουν την ειρήνη εδώ και 78 χρόνια. Τα προβλήματα των γυναικών σε καιρούς ειρήνης όμως είναι διαφορετικά.

Το υπενθύμισε, ο πάντα cool, αν και αρκετά αναστατωμένος και θυμωμένος με όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ, πρώην υπουργός, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Πριν από τρεις μέρες ανακοινώθηκε το βραβείο Νόμπελ στα οικονομικά. Απονεμήθηκε στην Claudia Goldin, για τη συνεισφορά της στην έρευνα σχετικά με τη συμμετοχή των γυναικών στο εργατικό δυναμικό και τις αμοιβές τους. Διαχρονικό αποτέλεσμα της έρευνας, ότι αν και τα αίτια μεταβάλλονται με την πάροδο χρόνου, οι αμοιβές των γυναικών παραμένουν χαμηλότερες από αυτές των αντρών – σε αντίστοιχες θέσεις πάντα – και η πιθανότητα μία γυναίκα να φτάσει στην κορυφή είναι σαφώς μικρότερη από αυτή ενός άντρα.(…) «Η ενίσχυση της θέσης των εργαζομένων δεν μπορεί να βασίζεται ούτε στην ελπίδα ότι το κεφάλαιο θα δρα υπέρ της ισότητας, ούτε στη "συνεργασία" των εργαζομένων – αυτό δεν δούλεψε στο παρελθόν, δεν θα δουλέψει ούτε στο μέλλον».

Ο Ευκλείδης ξεκίνησε από την Goldin, για να απαντήσει στα stock options και τις θέσεις περί κεφαλαίου του νέου Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι γυναίκες στην εργασία

Η αλήθεια είναι πως ο φωτογενής Στέφανος επισκίασε σε τέτοιο βαθμό τις εργασίες της φετινής Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ, που πέρασαν κάτω από το ραντάρ, ακόμα και οι ηλεκτρισμένες ατάκες μεταξύ Παπαλεξόπουλου και Πρωθυπουργού. Η νάρκη πατήθηκε όταν ο πρόεδρος του ΣΕΒ έκλεισε την παρέμβασή του για το τι χρειάζεται να γίνει σε ό, τι αφορά το εργατικό δυναμικό λέγοντας: Και τέλος, νομίζω ότι όλοι μπορούμε να κάνουμε κάτι παραπάνω για να αυξήσουμε στην αγορά εργασίας τη συμμετοχή των γυναικών, των πρόσφατα συνταξιοδοτηθέντων, των νέων και των brain regainers».

Υπουργείο για τις γυναίκες

Το θέμα των γυναικών ίσως να αιφνιδίασε τον Πρωθυπουργό. Ίσως περίμενε ν’ ακούσει για την έλλειψη χεριών στη βιομηχανία και τη μεταποίηση, την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, την ενίσχυση πανεπιστημίων και αγοράς εργασίας, αλλά θέμα συμμετοχής γυναικών από τον πρόεδρο του ΣΕΒ; Ασυνήθιστο. Το πρώτο επιχείρημα ήταν ότι η κυβέρνηση έφτιαξε σχετικό υπουργείο.

«Η συμμετοχή των γυναικών είναι ένα τεράστιο ζήτημα. Υπάρχει αναξιοποίητο δυναμικό το οποίο δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε βρει τον σωστό τρόπο να μπορέσουμε να το αξιοποιήσουμε. Αυτό είναι κάτι το οποίο μας απασχολεί πολύ ως προς τις πολιτικές που έχουν να κάνουν με την ισορροπία μεταξύ οικογένειας και εργασιακού βίου. Για πρώτη φορά αποκτήσαμε σχετικό Υπουργείο».

Για να μη μιλήσει

Μετά ακολούθησε ο εξής διάλογος και ο ηλεκτρισμός διαπέρασε το πάνελ:

- Λυμπεράκη: Θα δούμε κάτι σε αυτό;

- Κυριάκος Μητσοτάκης: Τρέχουμε μια σειρά από δράσεις. Να αναφέρω ένα παράδειγμα, είχαμε διαφημίσει πολύ τη δυνατότητα να μπορούν να χρηματοδοτήσουν μεγάλες επιχειρήσεις βρεφονηπιακούς σταθμούς…

- Λυμπεράκη: Να, όμως επιστρέφουμε πάλι στο γνωστό, μεγάλες επιχειρήσεις.

- Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι, πόσες το έχουν κάνει μέχρι στιγμής;

- Δημήτρης Παπαλεξόπουλος: Ελάχιστες.

- Νίκη Λυμπεράκη: Πόσες;

- Κυριάκος Μητσοτάκης: Μηδέν. Υπάρχει αυτή η δυνατότητα, πολύ απλά δεν την έχετε εσείς ακόμα αξιοποιήσει. Για να μην μιλήσω για την ποσόστωση στο Διοικητικό σας Συμβούλιο και την εκπροσώπηση. Άρα, εδώ χρειάζεται μια αλλαγή mindset, κάτι πολύ μεγαλύτερο.

4 στις 25

Όντως. Ο Πρωθυπουργός είχε δίκιο και στα δύο. Καμία επιχείρηση δεν έφτιαξε βρεφονηπιακό σταθμό από το εν λόγω (κάπως άγνωστο) πρόγραμμα, ενώ στο ΔΣ του ο ΣΕΒ έχει μόλις 4 γυναίκες στα 25 μέλη.

Ο Παπαλεξόπουλος βρέθηκε σε άβολη θέση, καθώς σε αυτό το υπουργικό συμβούλιο ο Κυριάκος ανέβασε σημαντικά τον αριθμό των γυναικών σε σύγκριση με την κυβέρνηση 2019-2023: 25 στους 63.

Επίσης, δεν θα μπορούσε να σκεφτεί ότι από εκεί και μετά το χάος. Π.χ. στις Περιφέρειες, μόνο η Ρόδη Κράτσα το παλεύει στα Ιόνια. Ενώ υπάρχουν συνδυασμοί με γαλάζιους νικητές άρρηκτα συνδεδεμένους με τη ΝΔ, όπως ο Φάνης Σπανός στη Στερεά Ελλάδα, οι οποίοι δεν εξέλεξαν ούτε μία (1) γυναίκα.

Η αντάρτισσα του κάμπου

Είναι φανερό πως η θέση της γυναίκας τόσο στον εργασιακό, όσο και στον πολιτικό στίβο, είναι ακόμα χαμηλά. Μερικές το παλεύουν, αλλά στο τέλος βρίσκονται στη μέγγενη. Για παράδειγμα η αντάρτισσα του κάμπου, Ελευθερία Τζανακούλη.

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο και κείμενο που λέει "Ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου τους 35.714 Θεσσαλούς για την ψήφο εμπιστοσύνης και τιμής που οδήγησε στη μεγάλη NIKH της εκπροσώπησης μας στο νέο περιφερειακό συμβούλιο. Ελευθερία Τζανακούλη Επικεφαλήςσυνδυασμού <<Ενωμένοι Θεσσαλοί>> ΝΙΚΗΤΕΣ EO ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΙ"

Μορφωμένη, όμορφη, έξυπνη και με όρεξη να ασχοληθεί με τα κοινά, κατέβηκε υποψήφια Περιφερειάρχης Θεσσαλίας και έλαβε 9,49%. Έγινε γνωστή από την εκπομπή «Πνεύμα Ελευθερίας» από τη web tv του pineiosnews.gr, ενώ πριν ανοίξει η κάλπη του α’ γύρου άσκησε δριμύτατη κριτική στον Κώστα Αγοραστό.

«Τα νούμερα ζαλίζουν»

«Καταρχάς βλέπω να εξελίσσεται μπροστά μου μια προεκλογική εκστρατεία που μπορεί να πλησιάζει σε κόστος καμπάνιες που γίνονται στην άλλη μεριά του Ατλαντικού. Τα νούμερα πλέον ζαλίζουν και είναι άξιο απορίας από που προέρχονται όλα αυτά τα χρήματα.

Αν σκέφτονταν όμως κάποιος λογικά θα είχε καταφέρει με όσα χρήματα μοιράζει αυτός ο συνδυασμός δεξιά και αριστερά, να απαλύνει το δράμα των πολλών εκατοντάδων θα έλεγα συνανθρώπων μας που έχουν μείνει δίχως σπίτια, ρούχα και τα απαραίτητα είδη διαβίωσης».

Τί άλλαξε και η Τζανακούλη, ανιψιά του γαλάζιου Δημάρχου Λάρισας (1999-2014), βγήκε χθες με δήλωση στήριξης στον Κώστα Αγοραστό;

Το μακρινό 2014

Το πολύ μακρινό 2014, μια νέα και δυναμική γυναίκα, η Ρένα Καραλαριώτου, λαμβάνει χρίσμα από ΝΔ. Απέναντί της κατεβαίνει ως αντάρτης ο Τζανακούλης (θείος της Ελευθερίας) στο ψηφοδέλτιο του οποίου βγαίνει πρώτος δημοτικός σύμβουλος ο Μαμάκος (κρατάμε τ’ όνομα).

Απέναντι ο Καλογιάννης. Στον β’ γύρο, το μακρινό 2014, ο αντάρτης Τζανακούλης (και κάποτε εκλεκτός της ΝΔ) στηρίζει Καλογιάννη (ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κάπως αδιευκρίνιστος). Στις εκλογές του 2019, ο Τζανακούλης ξαναστηρίζει Καλογιάννη που ξαναπαίρνει το Δήμο Λάρισας, πάλι κόντρα στην επίσημη υποψήφια της ΝΔ.

Διορίζεται μετακλητός

Όμως το 2022, ο ισχυρός αντάρτης αναλαμβάνει τη θέση του Γραμματέα στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (του Φάνη Σπανού). Άλλωστε Λάρισα, Καρδίτσα, Δομοκός, Λαμία, δίπλα είναι όπως φάνηκε και από την κίνηση του νερού στην πλημμύρα Ντάνιελ. Όπως μου είπε ο φίλος μου ο Ντάλτον, αυτός που με προμηθεύει με τα σωστά φύλλα Μελιβοίας, το φημολογούμενο αντάλλαγμα για τον διορισμό, είναι η στήριξη Αγοραστού στην Περιφέρεια, και του Μαμάκου στο Δήμο Λάρισας. Πράγματι, ο Μαμάκος τα κατάφερε, έχοντας βέβαια κι ένα 30% στήριξη από τοπικό ΠΑΣΟΚ Λάρισας.

Ο Αγοραστός όμως; Η κυβέρνηση δεν θέλει μια ήττα στον λασπωμένο θεσσαλικό κάμπο, καθώς η ήττα Αγοραστού είναι και ήττα του επιτελικού. Οι πιέσεις στον θείο, για να βγει η δήλωση της ανυπότακτης Ελευθερίας ήταν αφόρητες. Για τα υπόλοιπα θα μιλήσει η κάλπη. Και τα υπόλοιπα υπόλοιπα θα φανούν εν καιρώ.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

08:41

Ρούμπιο: To Πακιστάν να καταδικάσει ρητά την επίθεση στο Κασμίρ

08:35

Coca-Cola HBC: Επιβεβαιώνει το guidance για το 2025 και περιορίζει τις ανατιμήσεις

08:33

Αύριο η κλήρωση για τα Πειραματικά σχολεία - Το Σαββατοκύριακο οι εξετάσεις για τα Ωνάσεια

08:24

Ηλεκτρισμός: Ανατροπή φέρνει το ρεκόρ αρνητικών τιμών - Πληρώνει ο παραγωγός, αμείβεται ο καταναλωτής

08:16

Eurobank: Τα οφέλη από Ελληνική και οι συνέργειες με Eurobank Cyprus

08:10

Αναδρομικά: Πώς δηλώνονται - Πώς φορολογούνται ποσά από μισθούς, συντάξεις, επιδόματα - Η προθεσμία και το νέο εκκαθαριστικό

08:08

AKTOR: Τα οφέλη από την εξαγορά της ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις - Μερίσματα 1,2 δισ. ευρώ, «ασφάλεια» και νέα deals στον ορίζοντα

06:53

Μεσοπρόθεσμο: Η μεγάλη υπέρβαση εσόδων, τα ισχυρά πλεονάσματα και το «μήνυμα» για επιπλέον μέτρα στήριξης

01:53

Υπεγράφη η συμφωνία ΗΠΑ - Ουκρανίας για τα ορυκτά

00:30

EE: 16 κράτη μέλη υπέβαλαν αίτημα για ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής για αμυντικές δαπάνες

00:18

Qualcomm: Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις τα κέρδη β' τριμήνου - Στα 2,81 δισ. δολάρια

23:58

Παπαστεργίου: Η εφαρμογή «kids wallet» συμβάλλει στην προστασία των ανηλίκων στο διαδίκτυο

23:55

Πετρέλαιο: «Βουτιά» 15% τον Απρίλιο για το Brent

23:40

Άλμα 35% στα κέρδη της Meta το α' τρίμηνο - Πάνω από τις εκτιμήσεις

23:24

Microsoft: Αύξηση 13% στα έσοδα το α' τρίμηνο του 2025

23:13

Wall Street: Κλείσιμο με κέρδη για S&P και Dow στο φινάλε ενός ταραγμένου μήνα

22:57

Μοτοδυναμική: Αύξηση 15% στις πωλήσεις το 2024 - Πρόταση για μέρισμα 0,13 ευρώ ανά μετοχή

22:51

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ευρωπαϊκό «plan B» εάν ο Τραμπ εγκαταλείψει τις διαπραγματεύσεις

22:36

Μηνιαία άνοδος 6% για τον χρυσό

22:26

Νετανιάχου: Προειδοποιεί για τον κίνδυνο εξάπλωσης των πυρκαγιών στην Ιερουσαλήμ

22:04

Politico: Πακέτο αντίμετρων και «δώρων» από τις Βρυξέλλες για συμφωνία με Τραμπ

21:43

Βατικανό: Ο νέος πάπας δεν αναμένεται να προχωρήσει σε ραγδαίες αλλαγές

21:29

Τραμπ: Ο πρωθυπουργός του Καναδά θα επισκεφθεί το Λευκό Οίκο την επόμενη εβδομάδα

21:16

Η Ινδία κλείνει τον εναέριο χώρο της για τις πακιστανικές αερογραμμές

21:02

Frigoglass: Πράσινο φως από τη ΓΣ για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου

21:02

Ο νέος ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας: Οι μεγάλες προκλήσεις της οικονομίας και του εμπορίου – Η υπόσχεση της «ήρεμης δύναμης»

20:50

Λίβανος: Ο στρατός ολοκλήρωσε τη διάλυση του 90% και πλέον της στρατιωτικής υποδομής της Χεζμπολάχ

20:30

Αντιπαράθεση Κωνσταντοπούλου - Γεωργιάδη στη Βουλή

20:06

Σωληνουργεία Τζιρακιάν: Υποχώρηση του κύκλου εργασιών στα 25,69 εκατ. ευρώ το 2024

19:56

Βέβαιος για την αποκατάσταση των σχέσεων Ρωσίας - Ευρώπης ο Πούτιν