INSIDE OUT

Ο Κυριάκος και η Μαλτέζα - Αυγή και απεταξάμην τον Μπίστη

17-01-2022 | 07:44
Viber Whatsapp Μοιράσου το

Από παγωνιά σε παγωνιά για τον Πρωθυπουργό που σήμερα θα πάει Στρασβούργο, για την ειδική τελετή που θα γίνει στο Ευρωκοινοβούλιο εις μνήμην του Νταβίντ Σασόλι. Μόλις 2 βαθμούς εκεί. Βέβαια θα ζεσταθεί στην ειδική τελετή προς τιμήν του πρόωρα χαμένου Προέδρου του. Σε αυτή θα μιλήσουν Ούρσουλα. Μισέλ, Μακρόν (ως προεδρεύων του Συμβουλίου) και Λέττα. Δηλαδή σύσσωμη η ηγεσία της ΕΕ. Στην τελετή θα παραβρίσκονται επίσης Ντράγκι και Μπετέλ (Λουξεμβούργο), αλλά και άλλοι ηγέτες χωρών της ΕΕ. Τον Έλληνα πρωθυπουργό συνοδεύει ο βουλευτής Τάσος Χατζηβασιλείου, άτυπος σύμβουλος επί των εξωτερικών. Επειδή εκεί θα είναι όλοι οι ευρωβουλευτές, λογικά θα συναντήσει και το Νίκο Ανδρουλάκη.

Με Ρομπέρτα

Το timing είναι ιδιαίτερο, καθώς αύριο θα γίνει η ψηφοφορία στην Ολομέλεια για την Ρομπέρτα Μετσόλα, τη Μαλτέζα που θα διαδεχθεί τον Σασόλι. Η Μετσόλα μάλιστα, την ίδια μέρα, στις 18 έχει και γενέθλια. Οι σχέσεις Κυριάκου-Ρομπέρτας ιδιαίτερα θερμές, ζεστάθηκαν ακόμα περισσότερο από την στήριξη που έλαβε στους κόλπους του ΕΛΚ για να πάρει το χρίσμα. Τα είχαν πει κι από κοντά τον περασμένο Αύγουστο όταν η δυναμική Μαλτέζα επισκέφτηκε την Αθήνα. Επίσης μεθαύριο, πάλι στο Ευρωκοινοβούλιο ο Πρόεδρος Πρόεδρος Μακρόν που βρίσκεται εν μέσω προεκλογικής περιόδου, θα παρουσιάσει τις προτεραιότητες της γαλλικής Προεδρίας. Τον κ. Μητσοτάκη είχε ζητήσει να δει η πολιτική αντίπαλος του, υποψήφια του γαλλικού «αδελφού» κόμματος της ΝΔ κ. Βαλερί Πεκρές. Η συνάντηση έγινε, μια ωραία Σαντορίνη την ήπιαν, κι ως εκεί.

Στο Lorient

Εν τω μεταξύ στα ναυπηγεία του Lorient βρέθηκε προχθές ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος μαζί με την ομόλογό του, κ. Φλόρανς Παρλί.

Αν και Γαλλίδα, με έχει εντυπωσιάσει με την απλότητα της εμφάνισής της- θα ορκιζόμουν ότι παρόμοιο μπουφάν φορούσε στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου πέρυσι όταν εκπροσώπησε τον Εμανουέλ Μακρόν στην τιμητική παρέλαση για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης. Στο Lorient βρίσκεται η καρδιά του Naval Group, εκεί που ξεκίνησε το χτίσιμο της πρώτης Belh@rra που θα «κλειδώσουν» το Αιγαίο.

Λογική ή συναίσθημα;

Πολύ μακριά από τις γαλλικές ακτές του Ατλαντικού, στις πολύπαθες ακτές της αριστεράς, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ με γνήσιο ενδιαφέρον για το μέλλον του αποκαλύπτει σε ανάρτηση ποια ήταν μία από τις χειρότερες στιγμές της ζωής του: «Η στιγμή που η κόκκινη σημαία κατέβηκε από το Κρεμλίνο ήταν από τις χειρότερες της ζωής μου και όταν ακούω καμιά φορά στο YouTube την Διεθνή, βουρκώνω. Αλλά εάν πίστευα ότι είναι εφικτό ή πρέπει να ξανάρθουν εκείνες οι μέρες και οι συνακόλουθοι συμβολισμοί, απλά θα έμενα στο ΚΚΕ. Η ζωή προχωράει, η λογική ισορροπεί το συναίσθημα, η πραγματικότητα είναι αμείλικτη».

Τι το ‘θελε;

Η άνω τοποθέτηση ανήκει στο Νίκο Μπίστη. Που τόλμησε, μια μέρα μετά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, ν’ ανοίξει την καρδιά του και ν’ αποκαλύψει ότι σε αυτή πρότεινε το κλείσιμο της Αυγής. Όμως τελικά, συντάχθηκε με την ομόφωνη απόφασή του να μην ανασταλεί η λειτουργία. Τι το’ θελε; Άνοιξε η πύλη της κολάσεως: Από συντρόφους που διαφωνούν μαζί του, από άλλους που εμβαθύνουν στο γνωστό τραύμα του ΣΥΡΙΖΑ με την ταυτότητα και το μέλλον του, από συντρόφους που τον κατηγορούν πως άλλα πιστεύει κι άλλα ψηφίζει. Γενικώς μύλος.

Τον σούβλισαν

Η κριτική προς το Νίκο, τόσο αιχμηρή, σχεδόν τον ‘σούβλισαν’ τον άνθρωπο. Ακόμα κάποιοι θυμήθηκαν ότι – μαζί με άλλα στελέχη-, μπήκε αριστείνδην σε ένα όργανο μη εκλεγμένο με την προοπτική ότι θα γίνονταν Συνέδριο του 2020 και, όλοι έχουν μείνει στην θέση αυτή (στο όργανο), δύο χρόνια τώρα να αποφασίζουν για το κόμμα και την Αυγή. Μνήμη ελέφαντα λέμε.

Τι θέση πήραν τα στελέχη

Στην περίφημη μονοθεματική συνεδρίαση του ΠΣ υπό τον Αλέξη Τσίπρα, για το παρόν και το μέλλον της εφημερίδας Αυγή, Δρίτσας, Βίτσας, Βούτσης και Σκουρλέτης (δηλαδή η «Ομπρέλα») τάχθηκαν υπέρ της διατήρησης με περικοπές. Υπέρ της ίδιας άποψης τάχθηκαν περιέργως και οι Μαριλίζα και Ραγκούσης γεγονός που εκτιμήθηκε, σας διαβεβαιώ. Ο Φίλης πρότεινε να συγκροτηθεί μια επιτροπή στην οποία εκτός από τον ίδιο να μετέχει και ο Βούτσης, – για να παρακάμψει το δίδυμο Αρβανίτη-Δρόσου της Αυγής, στους οποίους απ’ ότι φαίνεται δεν έχει εμπιστοσύνη. Ο Μπίστης ήταν ο μόνος που πρότεινε να κλείσει, γιατί όπως είπε, ο κομματικός τύπος, και ο τύπος γενικότερα, έχει πεθάνει. Το δίδυμο θα φέρει τις επόμενες μέρες το σχέδιο εξυγίανσης και όλοι ανυπομονούν να δουν αν οι περικοπές θα γίνουν απ’ το «λίπος» ή θα ζητηθεί το Σαιξπηρικό a pound of flesh. Σταματάω εδώ.

Τη γλίτωσε;

Αυτός που τη γλίτωσε προς το παρόν, είναι ο διευθυντής της διαδικτυακής έκδοσης της Αυγής Νίκος Σβέρκος. Λέω προς το παρόν, γιατί ένα τσουνάμι 77 εργαζόμενων έρχεται καταπάνω του, καθώς αρνήθηκε να αναρτήσει στο site κείμενο στήριξής τους, - μια προσπάθεια να μείνουν ανοιχτά τα κομματικά ΜΜΕ. Ακόμα κι αν ο διευθυντής είναι υπέρ του don’ t look up, συνιστώ να το αποφύγει, γιατί το τσουνάμι είναι τεραστίων διαστάσεων. Ίσως ήδη το βλέπει, καθώς περνά όλο και περισσότερες ώρες στον περιβόητο τέταρτο όροφο.

Τι θέλει ο Αλέξης;

Πάντως ο Πρόεδρος Αλέξης έδωσε προς κάθε κατεύθυνση με διαρροή το στίγμα του, που είναι πεντακάθαρο: είναι μείζον ηθικό θέμα να επικαλούνται κάποιοι το όνομα της αριστεράς, και να αμείβονται χωρίς να εργάζονται.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:49

Ο αμερικανικός στρατός άρχισε την κατασκευή προβλήτας στη Γάζα

23:36

Microsoft: Νίκησε τις προβλέψεις και έσοδα για το τρίμηνο - Ώθηση από AI

23:20

Άλμα για την μετοχή της Alphabet - 1ο μέρισμα στην ιστορία της

23:11

Απώλειες στη Wall Street - «Κόκκινα» τα ταμπλό από τα μάκρο των ΗΠΑ

23:01

Πλημμύρες: 4.850 επιχειρήσεις και αγρότες έλαβαν το 50% της προβλεπόμενης κρατικής αρωγής

22:51

Κέρδη 1% για το πετρέλαιο - Σκαρφάλωσε σε υψηλό 9 ημερών

22:38

Viohalco: Πρόταση για διανομή μεικτού μερίσματος 0,12 ευρώ ανά μετοχή στη ΓΣ

22:27

Έυα Καϊλή: Θα μετακομίσω στην Ιταλία

22:14

Εφορία: Άνοιξε η πλατφόρμα των φορολογικών δηλώσεων - Οι νέες προθεσμίες

22:01

Τζόκερ Κλήρωση: Οι τυχεροί αριθμοί που κερδίζουν

21:51

Άνοδος για τον χρυσό στην σκιά του ΑΕΠ των ΗΠΑ

21:41

Ζαχαράκη: Προτεραιότητα η εθνική στρατηγική για το δημογραφικό

21:31

Έρευνα Focus-Bari: Πιο σφικτό ζωνάρι για το 55% των Ελλήνων τους επόμενους 12 μήνες

21:21

Καταρρίφθηκε πύραυλος των Χούθι από πολεμικό πλοίο της Βρετανίας

21:11

Τσακλόγλου: Άνω των 10.000 ευρώ συνολικά τα επιδόματα για στήριξη της νέας εργαζόμενης μητέρας

21:01

Αλεξοπούλου: Εντός του Μάϊου η κυκλοφορία των 140 αστικών ηλεκτρικών λεωφορείων

20:51

Σκυλακάκης: Χωρίς τον ΟΔΥΘ δεν σώζονται τα νερά της Θεσσαλίας

20:42

Στα 12 ευρώ ανά μετοχή η Δημόσια Πρόταση για την Epsilon Net

20:34

Τριαντόπουλος: Καταβλήθηκαν 21,2 εκατ. ευρώ του 2ου κύκλου της πρώτης αρωγής προς αγρότες

20:25

Μητσοτάκης για ευρωεκλογές: Πήχης το 33% του 2019 - H οικονομία πηγαίνει καλά

20:21

Θετική πρεμιέρα για την IPO της Rubrik - Ράλι 20% για την μετοχή της

20:19

H Βρετανία ανακοίνωσε νέο πακέτο κυρώσεων κατά του Ιράν

20:14

Η Ρωσία θα υποβαθμίσει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ αν κατασχεθούν περιουσιακά στοιχεία

20:07

Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Παρασκευή στην Αττική

20:07

Cenergy Holdings: Πρόταση για μικτό μέρισμα 0,08 ευρώ ανά μετοχή - Στις 28/5 η ΓΣ

20:02

Αθήνα: Διακοπή κυκλοφορίας σε δρόμους του κέντρου λόγω βλάβης σε αγωγούς της ΕΥΔΑΠ

19:59

ΣΥΡΙΖΑ: ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά γνήσια δεκανίκια της ΝΔ

19:58

ΟΠΑΠ: Διανέμει υπόλοιπο καθαρό μέρισμα 0,5799 ευρώ ανά μετοχή

19:47

Ευρωαγορές: Συνέχισαν πτωτικά για δεύτερη μέρα - Ράλι 16% της Anglo American

19:35

Προς μετωπική σύγκρουση Ευρώπη - Κίνα; Στο επίκεντρο ηλεκτρικά αυτοκίνητα, δημόσιες συμβάσεις