BACKSTORY

Τα επιτόκια, τα δάνεια και οι τράπεζες - Τα ομόλογα καλά κρατούν - Τα μεγέθη που ζαλίζουν - Θέμα στο Bloomberg η Intrakat

31-05-2023 | 07:12
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα επιτόκια, τα δάνεια και οι τράπεζες - Τα ομόλογα καλά κρατούν - Τα μεγέθη που ζαλίζουν - Θέμα στο Bloomberg η Intrakat

Μια μικρή πικρή ιστορία

Όλοι έλεγαν πως το φρένο στα νέα δάνεια το έβαλαν τα επιτόκια. Έτσι προκύπτει η αρνητική πιστωτική επέκταση. Όμως αυτό και ακριβές δεν το λες μιας και οι τράπεζες έχουν προσθέσει πόνο στον δανειολήπτη.

Θα μπορούσαν κάπως να διαχειριστούν τα επιτόκια μέσω των περιθωρίων και να μην τα φθάσουν στον Θεό μιας και αυτό οδηγεί μοιραία τους έχοντες να αποπληρώσουν και να παγώσουν επενδύσεις.

Έτσι επενδύσεις γίνονται μόνον μέσω RRF και επιδοτούμενων. Κατά τα λοιπά... stop.

Τα ομόλογα καλά κρατούν

Και αυτές οι δηλώσεις για άνοδο επιτοκίων από την πλευρά της ΕΚΤ όσο να πεις τρομάζουν...

Ωστόσο, στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων δέκα μηνών (3,75%) υποχώρησε η απόδοση του 10ετούς ομολόγου, πίσω στα επίπεδα του περασμένου Αυγούστου.

Η ΕΚΤ δεν δείχνει να επηρεάζει το ράλι στην εγχώρια αγορά ομολόγων.

Τα σπίτια των νέων

Και 2729 είναι οι εγκρίσεις για το πρόγραμμα «Σπίτι μου» σε περίπου 33.000 αιτήσεις. Και καλό δεν το λες. Ως σκορ τουλάχιστον. Το πρόβλημα όμως εδώ δεν είναι των τραπεζών αλλά της αγοράς των ακινήτων που συνεχίζει ανοδικά.

25 ετών η ΕΚΤ και έχει γενέθλια

Και μιας και η πολιτική κουβέντα δυστυχώς κινήθηκε και σε αυτές τις εκλογές γύρω από το νόμισμά μας- που δεν θα έπρεπε- την 1η Ιουνίου 1998, ιδρύθηκε η ΕΚΤ- 25 χρόνια γιορτάζει- για να λανσάρει το ευρώ και να διαφυλάξει την αξία του. Σήμερα, περισσότεροι από 346 εκατομμύρια Ευρωπαίοι σε 20 χώρες χρησιμοποιούν το ευρώ καθημερινά.

Τα μεγέθη που ζαλίζουν

Tα μεγέθη ζαλίζουν! Πως αλλιώς να περιγράψεις τζίρο 3,3 δισ. ευρώ και καθαρά κέρδη 237,3 εκατ. ευρώ από τη ΜΟΗ το α' τρίμηνο του έτους...

Αυτό συμβαίνει και δεν θα μπορούσε να συμβαίνει κάτι άλλο μιας και το ίδιο ισχύει για όλες τις εταιρείες που σχετίζονται με την ενέργεια.

Σημειωτέον ότι η εταιρεία εκμεταλλεύεται πλήρως τη συγκυρία και έχει πλέον μπει με μεγάλη ορμή στις ΑΠΕ με αποτέλεσμα και τα επόμενα χρόνια ανεξαρτήτως των τιμών του πετρελαίου να εξασφαλιστούν πολύ υψηλές επιδόσεις.

Η διαφάνεια άργησε… κάμποσες ημέρες

Κατά τα λοιπά τα ίδια Παντελάκη μου τα ίδια Παντελή μου με τις Γενικές Συνελεύσεις. Πρώτα μαθαίνουμε τις αποφάσεις και μετά τα ακριβή στοιχεία από τις ψηφοφορίες (πλην σπανίων εξαιρέσεων) σε επόμενες ανακοινώσεις που χάνονται στον σωρό. Αποτελεί και αυτό ένα κατόρθωμα της ελληνικής Κεφαλαιαγοράς δηλαδή να θεσμοθετούνται κανόνες διαφάνειας, οι οποίοι με τον τρόπο που εφαρμόζονται ακυρώνονται. Να θυμίσω δε ότι πρώτος διδάξας είναι η ίδια η ΕΧΑΕ που πέρυσι κάναμε κάμποσες μέρες να μάθουμε τα ακριβή αποτελέσματα των ψηφοφοριών της Γενικής Συνέλευσης όπου συμπωματικά μεγάλο ποσοστό των μετόχων είχε καταψηφίσει τις αυξήσεις στις αμοιβές ΔΣ.

Η στρατηγική για Cenergy και το ερώτημα

Αν και δεν ανακοινώνεται φαίνεται ότι η στρατηγική του ομίλου Βιοχάλκο για τη Cenergy είναι πρώτα να γίνει placement και μετά αύξηση κεφαλαίου. Δηλαδή σε απλά ελληνικά πρώτα να εισπράξει χρήματα η Βιοχάλκο από την πώληση ποσοστού και στη συνέχεια να τα βάλει στην αύξηση, ενώ οι νέοι μέτοχοι θα πρέπει να καταβάλλουν τα χρήματα της αγοράς και της αύξησης που θα ακολουθήσει. Φιλόδοξο το σχέδιο που αν πετύχει θα μεταβάλλει αισθητά και το δανειακό προφίλ της εταιρείας που αναπτύσσεται με υψηλούς ρυθμούς αλλά το ερώτημα είναι αν υπάρχουν επενδυτές οι οποίοι αποδέχονται τις επιδιώξεις της Βιοχάλκο για την τιμή του placement.

Θέμα στο Bloomberg η Intrakat

Στο deal της Intrakat με την ΑΚΤΩΡ που θα δημιουργήσει τον δεύτερο μεγαλύτερο όμιλο κατασκευών στην Ελλάδα με το εντυπωσιακό ανεκτέλεστο άνω των 4 δισ. ευρώ αναφέρθηκε και το Bloomberg σε προ εβδομάδας θέμα του. Στο οποίο ανέδειξε την στρατηγική του ομίλου υπό τον Αλ. Εξάρχου, τα φιλόδοξα σχέδια ανάπτυξης και επέκτασης σε πολλούς τομείς, τα τουριστικά (σε Αθήνα, Μύκονο) και τα σχέδια για luxury projects στα νησιά (Σαντορίνη, Πάρο, Σύρο, Κρήτη), τις μεγάλες μπίζνες και τα σχέδια στις ΑΠΕ και την αποθήκευση ενέργειας, όπως βέβαια και τη συμμετοχή με 30% στην κοινοπραξία της Brisa που διεκδικεί τη νέα σύμβαση παραχώρηση της Αττικής Οδού. Όπως και να το κάνουμε, να σε αναφέρει το Bloomberg ως «δυνατό παίκτη» των υποδομών, δεν περνάει και απαρατήρητο.

Έπιασε τον πρώτο στόχο η ΑΒΑΞ

Το insider.gr πρόσφατα είχε κάνει σχετικό θέμα για την ΑΒΑΞ και το μεγάλο ενεργειακό έργο από το εξωτερικό που θα ενισχύσει το ανεκτέλεστο του γκρουπ προς τα 3 δισ. ευρώ. Χτες, ανακοίνωσε την υπογραφή σύμβασης με τον όμιλο Mass Group Holding για τη μελέτη, κατασκευή και θέση σε λειτουργία σταθμού παραγωγής ενέργειας συνδυασμένου κύκλου ισχύος 1.750 ΜW, συνολικού προϋπολογισμού 673,5 εκατ. ευρώ, οπότε, ο πρώτος στόχος επετεύχθη. Δεδομένου ότι η εισηγμένη διεκδικεί και αυτή πλήθος έργων ενώ είναι και στο «χέρι» της να αναλάβει (με τους Ιταλούς) και την κατασκευή του Vouliagmenis Mall στο Ελληνικό, ενδεχομένως να έχουμε αυξητική τάση προσεχώς στο χαρτοφυλάκιο αν και στο μεταξύ θα προχωρά η εκτέλεση έργων.

Γίνονται δουλειές στο real estate…

Έχει το ενδιαφέρον του και αυτό. Μια ματιά στο ΓΕΜΗ αποκαλύπτει ότι σχεδόν καθημερινά έχουμε ανακοινώσεις για σύσταση εταιρειών στον ευρύτερο χώρο του real estate, για μεταβολές και άλλα σχετικά. Οι οποίες εταιρίες ασχολούνται με όλο το φάσμα των υπηρεσιών στον τομέα ακινήτων. Μάλιστα, σε κάμποσες από αυτές υπάρχουν και γνωστά επιχειρηματικά ονόματα είτε στο Δ.Σ. είτε ως επικεφαλής. Όπως για παράδειγμα, του Δημήτρη Καλλιτσάντση, άλλοτε εκ των ισχυρών ανδρών της Ελλάκτωρ, ή του εφοπλιστή Βίκτωρα Ρέστη, στα ονόματα των οποίων έτυχε να «πέσει το μάτι» της στήλης τις προηγούμενες ημέρες. Βέβαια, οι συγκεκριμένοι γνωρίζουν από την εν λόγω αγορά.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:55

Τι είπε ο Χακάν Φιντάν για τις απειλές της Χεζμπολάχ κατά της Κύπρου

23:42

ΟΗΕ: Χωρίς να κατονομάζει, ο Αντόνιο Γκουτέρες κατηγορεί το Ισραήλ για παραπληροφόρηση

23:27

Wall Street: Άνοδος 5Χ5 για τον Dow Jones - «Βαρίδι» η Nvidia για τον Nasdaq

22:59

Ουκρανία: Ο Ζελένσκι απέπεμψε τον διοικητή των Μικτών Δυνάμεων των Ενόπλων Δυνάμεων

22:46

Πετρέλαιο: «Έχτισε» στην εβδομαδιαία άνοδο η τιμή

22:12

Όρμπαν: Δεν θα στηρίξουμε τη συμφωνία για το μοίρασμα των κύριων θέσεων των ευρωπαϊκών θεσμών

22:01

Πυρκαγιά σε βιοτεχνία χάρτου στη Μεταμόρφωση (upd)

21:55

Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο: Κώδωνας κινδύνου για την ασφάλεια εφοδιασμού της ΕΕ με φυσικό αέριο

21:43

ΕΕ: Οι ΥΠΕΞ συμφώνησαν να χρησιμοποιήσουν τα κέρδη από τα ρωσικά assets, για όπλα προς την Ουκρανία

21:24

Τι ήχο θα βγάζει ο κινητήρας της ηλεκτρικής Ferrari; Ο CEO απαντά

20:55

Ομαδική αγωγή κατά της UNRWA από Ισραηλινούς θύματα των επιθέσεων της Χαμάς την 7ή Οκτωβρίου

20:25

Γαλλία-δημοσκόπηση: Διατηρεί ευρύ προβάδισμα η ακροδεξιά λίγο πριν τις βουλευτικές εκλογές

20:18

Σε εξέλιξη η επιστροφή των εκδρομέων του τριημέρου

20:14

ΝΔ για ανάρτηση Κασσελάκη: Ομολογεί ότι επί μήνες κορόιδευε τους πολίτες

20:02

Πυροσβεστική: Δύο συλλήψεις για πρόκληση πυρκαγιών σε Ηλεία και Αττική

19:56

Πυροσβεστική: 34 πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο

19:37

Υποκλοπές: Αιφνιδιαστικός έλεγχος στην ΕΥΠ από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου

19:30

Τα 3+1 σενάρια της Goldman Sachs για τον S&P 500 και ο δρόμος μέχρι τις 6.300 μονάδες

19:19

Ζελένσκι: Έδωσε εντολή για εκκαθαρίσεις στις τάξεις της Κρατικής Φρουράς

19:12

Ερευνάται για διαφθορά και υπεξαίρεση ο πρώην πρόεδρος της ΕΤΕπ, Βέρνερ Χόιερ

19:04

Ευρωαγορές: Ανοδικό κλείσιμο με όλα τα μάτια στις γαλλικές κάλπες

18:47

Ανοιχτή επιστολή Μακρόν προς Γάλλους: «Μea culpa»

18:33

Ρωσία: Επτά νεκροί από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε πρώην ινστιτούτο ερευνών

18:22

Κασσελάκης: Οι συνεργασίες δεν επιβάλλονται επειδή το σύστημα ψάχνει την επόμενη ρεζέρβα του

17:58

Ουκρανία: Τέσσερις νεκροί και 34 τραυματίες από ρωσική πυραυλική επίθεση στο Ποκρόφσκ

17:34

Λήγουν την Κυριακή τα voucher κοινωνικού τουρισμού 2023-24

17:25

Βιλερουά: Οι γαλλικές τράπεζες παραμένουν σταθερές παρά το εκλογικό sell off

17:05

Ουγγαρία: Αναζητούνται τρόποι για προσβολή της απόφασης της ΕΕ για τα παγωμένα ρωσικά κεφάλαια

16:47

Wall Street: Κέρδη 1% για τον Dow, νέες απώλειες σχεδόν 5% η Nvidia

16:28

Επαφές Γ. Γεραπετρίτη στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, στο Λουξεμβούργο