BACKSTORY

Τα επιτόκια, τα δάνεια και οι τράπεζες - Τα ομόλογα καλά κρατούν - Τα μεγέθη που ζαλίζουν - Θέμα στο Bloomberg η Intrakat

31-05-2023 | 07:12
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα επιτόκια, τα δάνεια και οι τράπεζες - Τα ομόλογα καλά κρατούν - Τα μεγέθη που ζαλίζουν - Θέμα στο Bloomberg η Intrakat

Μια μικρή πικρή ιστορία

Όλοι έλεγαν πως το φρένο στα νέα δάνεια το έβαλαν τα επιτόκια. Έτσι προκύπτει η αρνητική πιστωτική επέκταση. Όμως αυτό και ακριβές δεν το λες μιας και οι τράπεζες έχουν προσθέσει πόνο στον δανειολήπτη.

Θα μπορούσαν κάπως να διαχειριστούν τα επιτόκια μέσω των περιθωρίων και να μην τα φθάσουν στον Θεό μιας και αυτό οδηγεί μοιραία τους έχοντες να αποπληρώσουν και να παγώσουν επενδύσεις.

Έτσι επενδύσεις γίνονται μόνον μέσω RRF και επιδοτούμενων. Κατά τα λοιπά... stop.

Τα ομόλογα καλά κρατούν

Και αυτές οι δηλώσεις για άνοδο επιτοκίων από την πλευρά της ΕΚΤ όσο να πεις τρομάζουν...

Ωστόσο, στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων δέκα μηνών (3,75%) υποχώρησε η απόδοση του 10ετούς ομολόγου, πίσω στα επίπεδα του περασμένου Αυγούστου.

Η ΕΚΤ δεν δείχνει να επηρεάζει το ράλι στην εγχώρια αγορά ομολόγων.

Τα σπίτια των νέων

Και 2729 είναι οι εγκρίσεις για το πρόγραμμα «Σπίτι μου» σε περίπου 33.000 αιτήσεις. Και καλό δεν το λες. Ως σκορ τουλάχιστον. Το πρόβλημα όμως εδώ δεν είναι των τραπεζών αλλά της αγοράς των ακινήτων που συνεχίζει ανοδικά.

25 ετών η ΕΚΤ και έχει γενέθλια

Και μιας και η πολιτική κουβέντα δυστυχώς κινήθηκε και σε αυτές τις εκλογές γύρω από το νόμισμά μας- που δεν θα έπρεπε- την 1η Ιουνίου 1998, ιδρύθηκε η ΕΚΤ- 25 χρόνια γιορτάζει- για να λανσάρει το ευρώ και να διαφυλάξει την αξία του. Σήμερα, περισσότεροι από 346 εκατομμύρια Ευρωπαίοι σε 20 χώρες χρησιμοποιούν το ευρώ καθημερινά.

Τα μεγέθη που ζαλίζουν

Tα μεγέθη ζαλίζουν! Πως αλλιώς να περιγράψεις τζίρο 3,3 δισ. ευρώ και καθαρά κέρδη 237,3 εκατ. ευρώ από τη ΜΟΗ το α' τρίμηνο του έτους...

Αυτό συμβαίνει και δεν θα μπορούσε να συμβαίνει κάτι άλλο μιας και το ίδιο ισχύει για όλες τις εταιρείες που σχετίζονται με την ενέργεια.

Σημειωτέον ότι η εταιρεία εκμεταλλεύεται πλήρως τη συγκυρία και έχει πλέον μπει με μεγάλη ορμή στις ΑΠΕ με αποτέλεσμα και τα επόμενα χρόνια ανεξαρτήτως των τιμών του πετρελαίου να εξασφαλιστούν πολύ υψηλές επιδόσεις.

Η διαφάνεια άργησε… κάμποσες ημέρες

Κατά τα λοιπά τα ίδια Παντελάκη μου τα ίδια Παντελή μου με τις Γενικές Συνελεύσεις. Πρώτα μαθαίνουμε τις αποφάσεις και μετά τα ακριβή στοιχεία από τις ψηφοφορίες (πλην σπανίων εξαιρέσεων) σε επόμενες ανακοινώσεις που χάνονται στον σωρό. Αποτελεί και αυτό ένα κατόρθωμα της ελληνικής Κεφαλαιαγοράς δηλαδή να θεσμοθετούνται κανόνες διαφάνειας, οι οποίοι με τον τρόπο που εφαρμόζονται ακυρώνονται. Να θυμίσω δε ότι πρώτος διδάξας είναι η ίδια η ΕΧΑΕ που πέρυσι κάναμε κάμποσες μέρες να μάθουμε τα ακριβή αποτελέσματα των ψηφοφοριών της Γενικής Συνέλευσης όπου συμπωματικά μεγάλο ποσοστό των μετόχων είχε καταψηφίσει τις αυξήσεις στις αμοιβές ΔΣ.

Η στρατηγική για Cenergy και το ερώτημα

Αν και δεν ανακοινώνεται φαίνεται ότι η στρατηγική του ομίλου Βιοχάλκο για τη Cenergy είναι πρώτα να γίνει placement και μετά αύξηση κεφαλαίου. Δηλαδή σε απλά ελληνικά πρώτα να εισπράξει χρήματα η Βιοχάλκο από την πώληση ποσοστού και στη συνέχεια να τα βάλει στην αύξηση, ενώ οι νέοι μέτοχοι θα πρέπει να καταβάλλουν τα χρήματα της αγοράς και της αύξησης που θα ακολουθήσει. Φιλόδοξο το σχέδιο που αν πετύχει θα μεταβάλλει αισθητά και το δανειακό προφίλ της εταιρείας που αναπτύσσεται με υψηλούς ρυθμούς αλλά το ερώτημα είναι αν υπάρχουν επενδυτές οι οποίοι αποδέχονται τις επιδιώξεις της Βιοχάλκο για την τιμή του placement.

Θέμα στο Bloomberg η Intrakat

Στο deal της Intrakat με την ΑΚΤΩΡ που θα δημιουργήσει τον δεύτερο μεγαλύτερο όμιλο κατασκευών στην Ελλάδα με το εντυπωσιακό ανεκτέλεστο άνω των 4 δισ. ευρώ αναφέρθηκε και το Bloomberg σε προ εβδομάδας θέμα του. Στο οποίο ανέδειξε την στρατηγική του ομίλου υπό τον Αλ. Εξάρχου, τα φιλόδοξα σχέδια ανάπτυξης και επέκτασης σε πολλούς τομείς, τα τουριστικά (σε Αθήνα, Μύκονο) και τα σχέδια για luxury projects στα νησιά (Σαντορίνη, Πάρο, Σύρο, Κρήτη), τις μεγάλες μπίζνες και τα σχέδια στις ΑΠΕ και την αποθήκευση ενέργειας, όπως βέβαια και τη συμμετοχή με 30% στην κοινοπραξία της Brisa που διεκδικεί τη νέα σύμβαση παραχώρηση της Αττικής Οδού. Όπως και να το κάνουμε, να σε αναφέρει το Bloomberg ως «δυνατό παίκτη» των υποδομών, δεν περνάει και απαρατήρητο.

Έπιασε τον πρώτο στόχο η ΑΒΑΞ

Το insider.gr πρόσφατα είχε κάνει σχετικό θέμα για την ΑΒΑΞ και το μεγάλο ενεργειακό έργο από το εξωτερικό που θα ενισχύσει το ανεκτέλεστο του γκρουπ προς τα 3 δισ. ευρώ. Χτες, ανακοίνωσε την υπογραφή σύμβασης με τον όμιλο Mass Group Holding για τη μελέτη, κατασκευή και θέση σε λειτουργία σταθμού παραγωγής ενέργειας συνδυασμένου κύκλου ισχύος 1.750 ΜW, συνολικού προϋπολογισμού 673,5 εκατ. ευρώ, οπότε, ο πρώτος στόχος επετεύχθη. Δεδομένου ότι η εισηγμένη διεκδικεί και αυτή πλήθος έργων ενώ είναι και στο «χέρι» της να αναλάβει (με τους Ιταλούς) και την κατασκευή του Vouliagmenis Mall στο Ελληνικό, ενδεχομένως να έχουμε αυξητική τάση προσεχώς στο χαρτοφυλάκιο αν και στο μεταξύ θα προχωρά η εκτέλεση έργων.

Γίνονται δουλειές στο real estate…

Έχει το ενδιαφέρον του και αυτό. Μια ματιά στο ΓΕΜΗ αποκαλύπτει ότι σχεδόν καθημερινά έχουμε ανακοινώσεις για σύσταση εταιρειών στον ευρύτερο χώρο του real estate, για μεταβολές και άλλα σχετικά. Οι οποίες εταιρίες ασχολούνται με όλο το φάσμα των υπηρεσιών στον τομέα ακινήτων. Μάλιστα, σε κάμποσες από αυτές υπάρχουν και γνωστά επιχειρηματικά ονόματα είτε στο Δ.Σ. είτε ως επικεφαλής. Όπως για παράδειγμα, του Δημήτρη Καλλιτσάντση, άλλοτε εκ των ισχυρών ανδρών της Ελλάκτωρ, ή του εφοπλιστή Βίκτωρα Ρέστη, στα ονόματα των οποίων έτυχε να «πέσει το μάτι» της στήλης τις προηγούμενες ημέρες. Βέβαια, οι συγκεκριμένοι γνωρίζουν από την εν λόγω αγορά.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

19:33

Τσακλόγλου: Βιώσιμο το συνταξιοδοτικό σύστημα αν τηρηθούν οι υφιστάμενοι κανόνες

19:30

JOBMATCH: Ανοίγει πριν το Πάσχα η πλατφόρμα της ΔΥΠΑ για την κάλυψη των κενών θέσεων στον τουρισμό

19:27

Σταϊκούρας: Το ΤΕΕ εδώ και 100 χρόνια ανταποκρίνεται στις μεγάλες εθνικές και κοινωνικές προκλήσεις

19:20

Η Αργεντινή «φλερτάρει» με το ΝΑΤΟ

19:10

ΥΠΕΝ: Σημαντικές δεσμεύσεις 11,35 δισ. δολαρίων για τους Ωκεανούς

19:01

Δεύτερη ημέρα ανόδου στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

18:57

Θεοχάρης: Η oικονομία δεν πάει καλά μόνο στα χαρτιά αλλά και στην πραγματικότητα

18:50

Στη Λέσβο την Παρασκευή ο Μητσοτάκης

18:40

Ισχυρός σεισμός στην Τουρκία

18:30

Ευ. Βενιζέλος: Η βιοηθική είναι μια διαρκής συζήτηση

18:18

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Κέρδη 116 εκατ. το 2023 - Aύξηση 46% στα EBITDA

18:08

Η Space Hellas «Advanced Services Deployment Partner» της Dell Technologies

17:53

ΗΠΑ και Βρετανία επιβάλλουν κυρώσεις στο Ιράν - Στο στόχαστρο κατασκευαστές drones

17:38

10 χρόνια Greek Maritime Golf Event στην Costa Navarino στις 5-8 Σεπτεμβρίου

17:32

Ποιες οι δυνατότητες Ισραήλ και Ιράν σε αεροπορικό πόλεμο με οπλισμό μακρού βεληνεκούς

17:29

Το γκρουπ των μετοχών που επανέφε το Χρηματιστήριο πάνω από τις 1.380 μονάδες

17:25

Σκυλακάκης προς ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν γίνεται καμία ιδιωτικοποίηση νερού στη Θεσσαλία. Λέτε τερατώδη ψέματα»

17:22

Μητσοτάκης: Στις 13 Μαΐου η συνάντηση με Ερντογάν - Αναγκαία νέα ευρωπαϊκή χρηματοδότηση

17:16

ΕΟΔΥ: 4 θάνατοι από covid-19, 7 διασωληνωμένοι, 3 σοβαρά κρούσματα γρίπης

17:15

Δένδιας: Στόχος η εξασφάλιση κατοικίας σε κάθε στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων που μετακινείται

17:10

ΡΑΑΕΥ: Καταγγελίες για τηλεφωνικές απάτες σε βάρος καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας

17:08

Η Costa Navarino συμμετέχει στους εορτασμούς της Ολυμπιακής χρονιάς

17:07

Ιράν: Μπορεί να αναθεωρήσει το «πυρηνικό δόγμα» του μετά τις ισραηλινές απειλές

17:04

Αυγενάκης: Έρχονται σημαντικές μεταρρυθμίσεις στις Διεπαγγελματικές Οργανώσεις - 700 εκατ. στους αγρότες πριν το Πάσχα

16:55

Σκρέκας: Συνεχίζουμε την προσπάθεια για την καταπολέμηση του πληθωρισμού των τροφίμων

16:54

ΣΔΙΤ: Ωριμάζουν έργα αξίας 7 δισ. ευρώ, σε εξέλιξη επιπλέον επενδύσεις 2,5 δισ. – Όλη η λίστα

16:44

Wall Street: Νέα προσπάθεια να σπάσει το τετραήμερο αρνητικό σερί

16:43

Ρώσος ειδικός στις υπερηχητικές τεχνολογίες καταδικάστηκε σε 7ετή κάθειρξη για προδοσία

16:38

Βακάκης: Ισχυρή στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια η Jumbo – Γιατί μπήκε στο μετοχικό κεφάλαιο της Trade Estates

16:36

Αρειος Πάγος: Έρευνα για εισαγγελέα που απέρριψε τον έλεγχο των δύο υφυπουργών για το μπάζωμα στα Τέμπη