Μέση Ανατολή: Να υποστηριχθεί η Αίγυπτος ζητά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Μισέλ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μέση Ανατολή: Να υποστηριχθεί η Αίγυπτος ζητά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Μισέλ
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ θα ταξιδέψει στην Αίγυπτο αύριο Σάββατο, όπως δήλωσε ο ίδιος από την Ουάσινγκτον όπου βρίσκεται

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ θα ταξιδέψει στην Αίγυπτο αύριο Σάββατο, όπως δήλωσε ο ίδιος από την Ουάσινγκτον όπου βρίσκεται, ενώ ζήτησε να στηριχθεί η χώρα αυτή που έχει σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας, η οποία βομβαρδίζεται από το Ισραήλ μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

«Η Αίγυπτος έχει ανάγκη στήριξη, οπότε ας στηρίξουμε την Αίγυπτο», τόνισε ο Μισέλ ο οποίος βρίσκεται στις ΗΠΑ για να συμμετάσχει αργότερα σήμερα σε σύνοδο κορυφής στον Λευκό Οίκο με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι θα μεταβεί στην Αίγυπτο αύριο για να συναντηθεί με τον πρόεδρο της χώρας Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι.

Ο Μισέλ εξέφρασε εξάλλου τη στήριξή του στην «ηγεσία» του προέδρου Μπάιντεν και επανέλαβε τη στήριξη της ΕΕ στο δικαίωμα του Ισραήλ «να αμύνεται» με βάσει το διεθνές δίκαιο.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος αναφέρθηκε επίσης στην «πρόκληση» που αποτελεί η ενδεχόμενη εισροή προσφύγων στην Αίγυπτο και δήλωσε ότι αναμένει πως κατά τη σημερινή σύνοδο κορυφής θα υπάρξει «σημαντική ανταλλαγή πληροφοριών» για το θέμα.

Ερωτηθείς αν η Ευρώπη μιλά με μία φωνή αναφορικά με τον πόλεμο Ισραήλ - Χαμάς, ο Μισέλ δήλωσε: «η απάντηση είναι ναι», αναφερόμενος στην κοινή θέση που εξέφρασαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατά την τηλεδιάσκεψή τους την Τρίτη το βράδυ για το θέμα.

Στο μεταξύ η φον ντερ Λάιεν σε ομιλία της στο Hudson Institute στην Ουάσινγκτον τόνισε ότι «βρισκόμαστε στο πλευρό του Ισραήλ», επαναλαμβάνοντας ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμύνεται μπροστά στη «φρίκη» που διέπραξε η Χαμάς με την επίθεσή της.

Σχολιάζοντας τον πόλεμο στην Ουκρανία η πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε: «αυτές οι δύο κρίσεις, όσο διαφορετικές κι αν είναι, καλούν την Ευρώπη και την Αμερική να υιοθετήσουν κοινή θέση», προκειμένου «να προστατεύσουν τις δημοκρατίες μας».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σε «ενεργή άμυνα» οι Ρώσοι στην Ουκρανία μετά την «έκρηξη» στη Μέση Ανατολή;

Ώρα μηδέν για τη χερσαία επίθεση στη Γάζα: Οι στόχοι του Ισραήλ - Κραυγή αγωνίας από ΟΗΕ

Ισραήλ: Το 80% των πολιτών θέλει ο Νετανιάχου να λογοδοτήσει για το φιάσκο της 7ης Οκτωβρίου

gazzetta
gazzetta reader insider insider