Αφετηρία πολιτικών αναταράξεων η κάλπη της απλής αναλογικής

Μαρία Νταλιάνη
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αφετηρία πολιτικών αναταράξεων η κάλπη της απλής αναλογικής
Αγωνία του ΣΥΡΙΖΑ για την διαφορά. Βεβαιότητα «αεράτης» νίκης από πλευράς ΝΔ. Στοίχημα το διψήφιο για ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ. Οριακή η πιθανότητα για επτακομματική Βουλή.

Με το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής να «ροκανίζει» τον δικομματισμό, και την δυνατότητα που δίνεται στους «μικρούς» να εισέλθουν στην Βουλή σπάζοντας το φράγμα του 3%, ανοίγουν οι κάλπες σήμερα σε ολόκληρη την χώρα.

Περί τα 9,8 εκατ. Εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους, θα προσέλθουν σε 21.529 εκλογικά τμήματα έως τις 19:00 το απόγευμα για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα αναμένονται από τις 20:30 με απόκλιση +-0,5%, ενώ αρκετά νωρίς, προς τα μεσάνυχτα θα ξεκαθαρίζει και η εικόνα στην σταυροδοσία. Όπως δήλωσε στον ΣΚΑΙ ο Γενικός Διευθυντής της Singular Logic, Δημήτρης Μπακάκος «θέλουμε να έχουμε έναν ικανό αριθμό από κάθε Περιφέρεια για να μπορούμε να πάμε σε μία σωστή εκτίμηση».

Όπως φάνηκε και από την εικόνα της χθεσινής βόλτας του Πρωθυπουργού στην οδό Ερμού, οι τελευταίες πληροφορίες που δίνουν προβάδισμα οχτώ μονάδων στη ΝΔ έχουν δημιουργήσει αγωνία στο στρατόπεδο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που ελπίζει σε μια «διαχειρίσιμη ήττα». Την ίδια στιγμή, στα επιτελεία των κομμάτων φτάνουν πληροφορίες με τον ΣΥΡΙΖΑ να παλεύει για να ξεπεράσει το 29%, και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να πιάσει διψήφιο.

Το πλατύ χαμόγελο του Κυριάκου Μητσοτάκη, η άνεση και το κέφι να χαιρετίσει καθέναν από τους πολίτες, τους τουρίστες, τα παιδιά, και εργαζόμενους στην οδό Ερμού, πριν καταλήξει για την καθιερωμένη συνάντηση με τους δημοσιογράφους, ήταν η απόδειξη του δημοσκοπικού προβαδίσματος και ανοίγματος της ψαλίδας μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ λίγο πριν το νήμα. Το αυτογκόλ Κατρούγκαλου που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από όλα σχεδόν τα Επιμελητήρια εκτιμάται πως είχε την δική του συμβολή στο άνοιγμα της τελευταίας στιγμής.

Η εικόνα του Πρωθυπουργού με τις σέλφι ανάμεσα σε απλούς πολίτες, σε αντιδιαστολή με έναν στατικό και κουμπωμένο Αλέξη Τσίπρα στην αντίστοιχη συνάντηση με δημοσιογράφους στο Μικρολίμανο, είναι προοίμιο της εικόνας κάθε δημοσκόπησης που έγινε τις τελευταίας ημέρες και μικρότερες ή μεγαλύτερες αποκλίσεις στα ποσοστά.

Ωστόσο όλα θα επιβεβαιωθούν στην κάλπη.

Ο πήχης για ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Η πάνω από 4-5 μονάδες διαφορά από τη ΝΔ είναι ήδη το πλέον εφιαλτικό σενάριο για την Κουμουνδούρου και ιδιαίτερα τον Πρόεδρο του κόμματος Αλέξη Τσίπρα, παρ’ ότι αναγκάστηκε να ‘σύρει το κάρο’ σχεδόν μόνος του καθ’ όλη την προεκλογική περίοδο. Ο πήχης για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η σύγκριση με το ποσοστό του 2019, δηλαδή 31,5%.

Πρόβλημα σε προσωπικό επίπεδο όμως θα έχει και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, εάν επιβεβαιωθούν τα προγνωστικά για «οριακό», αντί του «γεμάτου» διψήφιο απόψε. Ο πήχης για τον κ. Ανδρουλάκη είναι οπωσδήποτε αρκετά πάνω από το 8,10% του 2019.

Οι «μικροί»

Σε ότι αφορά τους μικρούς, εκτός από το ΚΚΕ που κυμαίνεται μεταξύ 6%-7%, στην Βουλή εισέρχονται η «Ελληνική Λύση» του Κυριάκου Βελόπουλου με «γεμάτο» 4%, το Μέρα25 λίγο πάνω από 3% , ενώ η έκπληξη ενδέχεται να είναι η «Πλεύση Ελευθερίας» της Ζωής Κωνσταντοπούλου την οποία οι φρέσκες μετρήσεις έβρισκαν στο 2,5%-2,85%.

Οι διερευνητικές- Διαδικασία

Μετά από το αποτέλεσμα της λαϊκής εντολής, σειρά έχει το πολιτικό πόκερ των διερευνητικών εντολών, τις οποίες θα λάβουν κατά σειρά οι Πολιτικοί Αρχηγοί των τριών πρώτων κομμάτων. Καθένας Αρχηγός μπορεί να κρατήσει την εντολή έως και τρεις ημέρες.

Ανευ εκπλήξεων, η οποία αφορά κυρίως την δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης από σήμερα με τος βουλευτές ΝΔ και Πασοκ, οι διερευνητικές εντολές, αναμένεται να επιβεβαιώσουν την απροθυμία για κυβέρνηση συνεργασίας.

Το πιθανότερο σενάριο είναι στο τέλος αυτής της διαδικασίας που μπορεί να κρατήσει και μόλις μια εβδομάδα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί όλους τους πολιτικούς αρχηγούς στο Προεδρικό μέγαρο σε μια τελευταία προσπάθεια συγκρότησης κυβέρνησης.

Εφόσον αποτύχει και αυτή η προσπάθεια, τότε αναθέτει ή στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, ή στον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, ή τον Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το σχηματισμό κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής για να διενεργήσει τις επόμενες εκλογές, οι οποίες θα γίνουν με ενισχυμένη αναλογική και πιθανότερη ημερομηνία διεξαγωγής την 2η Ιουλίου.

Ενδιαμέσως, και πολύ πιθανόν την Πέμπτη 1η Ιουνίου, θα συγκληθεί σε Σώμα η Βουλή, θα γίνει η ορκωμοσία των βουλευτών που ανέδειξε η κάλπη της απλής αναλογικής, θα εκλεγεί Πρόεδρος της Βουλής, και στην συνέχεια αυτή θα διαλυθεί για να προκηρυχθούν εκ νέου εκλογές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider