Περού: Το Κογκρέσο υπερψήφισε την καθαίρεση του προέδρου Καστίγιο - Τελεί υπό κράτηση

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Περού: Το Κογκρέσο υπερψήφισε την καθαίρεση του προέδρου Καστίγιο - Τελεί υπό κράτηση
Ο πρόεδρος του Κογκρέσου κάλεσε την αντιπρόεδρο της χώρας Ντίνα Μπολουάρτε προκειμένου να την ορκίσει απόψε πρόεδρο του Περού.

Τελευταία ενημέρωση 21:52

Με συνοπτικές διαδικασίες, το Κογκρέσο του Περού ψήφισε υπέρ της καθαίρεσης του προέδρου Πέδρο Καστίγιο. 101 βουλευτές τάχθηκαν υπέρ της απομάκρυνσης του προέδρου Καστίγιο από την εξουσία, μόλις έξι καταψήφισαν και καταγράφηκαν 10 αποχές, ενώ η περουβιανή αστυνομία ανακοίνωσε ότι τέθηκε απόψε υπό κράτηση.

Νωρίτερα, το περουβιανό Κογκρέσο ψήφισε υπέρ της καθαίρεσης του προέδρου Καστίγιο, λίγες ώρες αφότου εκείνος ανακοίνωσε τη διάλυση του σώματος και τον διορισμό «κυβέρνησης εκτάκτου ανάγκης» βυθίζοντας τη χώρα των Άνδεων στη δίνη συνταγματικής κρίσης.

Αψηφώντας την προσπάθεια του Καστίγιο να διαλύσει το Κογκρέσο, οι βουλευτές προχώρησαν με συνοπτικές διαδικασίες σε ψηφοφορία και 101 τάχθηκαν υπέρ της καθαίρεσής του προέδρου. Μόλις έξι βουλευτές καταψήφισαν και καταγράφηκαν 10 αποχές.

Η αντιπρόεδρος του Περού Ντίνα Μπολουάρτε κλήθηκε στο Κογκρέσο για να ορκιστεί απόψε πρόεδρος της χώρας.

Ο πρόεδρος του Κογκρέσου κάλεσε την αντιπρόεδρο της χώρας Ντίνα Μπολουάρτε προκειμένου να την ορκίσει απόψε πρόεδρο του Περού.

Στη δίνη πολιτικής κρίσης η χώρα μετά το διάγγελμα του Καστίγιο περί «διάλυσης του Κογκρέσου» - Για «πραξικόπημα» μιλά ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου

Αναταραχή προκάλεσε νωρίτερα το τηλεοπτικό διάγγελμα του προέδρου Πέδρο Καστίγιο, ο οποίος ανακοίνωσε τη διάλυση του Κογκρέσου – λίγες ώρες πριν από την έναρξη της τρίτης απόπειρας παραπομπής του με το ερώτημα της καθαίρεσης – και τον διορισμό «κυβέρνησης εκτάκτου ανάγκης», υπογραμμίζοντας πως θα σεβαστεί την τρέχουσα οικονομική πολιτική στο διάστημα που θα μεσολαβήσει μέχρι τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών.

Παράλληλα, συμπλήρωσε πως τίθεται σε ισχύ απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 4 τα ξημερώματα, σε όλη την επικράτεια του Περού. Ο Καστίγιο ανακοίνωσε επίσης ότι θα συγκαλέσει «το συντομότερο δυνατόν» ένα νέο Συντακτικό Κογκρέσο το οποίο θα αναλάβει να δημιουργήσει ένα νέο Σύνταγμα σε διάστημα που δεν θα ξεπερνά τους εννέα μήνες.

Μέχρι την αποκατάσταση του νέου κοινοβουλίου, «η κυβέρνηση θα κυβερνά με διατάγματα», συνέχισε ο Καστίγιο. «Το δικαστικό σύστημα, η δικαστική εξουσία, η εισαγγελία, το εθνικό συμβούλιο δικαιοσύνης, το συνταγματικό δικαστήριο κηρύσσονται σε κατάσταση αναδιοργάνωσης», πρόσθεσε, ζητώντας από όσους κατέχουν παράνομα όπλα «να τα παραδώσουν στην εθνική αστυνομία εντός 72 ωρών».

Η εθνική αστυνομία «θα επικεντρώσει όλες τις προσπάθειές της στην πραγματική και αποτελεσματική αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, της διαφθοράς και της διακίνησης ναρκωτικών, για αυτό θα της δοθούν οι αναγκαίοι πόροι», συνέχισε, καλώντας την κοινωνία των πολιτών «να στηρίξει τις αποφάσεις αυτές που θα μας επιτρέψουν να θέσουμε τη χώρα μας σε πορεία ανάπτυξης».

Άμεση ήταν η αντίδραση του προέδρου του Συνταγματικού Δικαστηρίου, ο οποίος χαρακτήρισε «πραξικόπημα» όσα ανακοίνωσε ο Καστίγιο και κάλεσε το Κογκρέσο να αναθέσει την εξουσία στην αντιπρόεδρο Ντίνα Μπολουάρτε. «Είναι ένα πραξικόπημα καταδικασμένο σε αποτυχία, το Περού θέλει να ζήσει σε δημοκρατία», είπε ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου Φρανσίσκο Μοράλες στον ραδιοφωνικό σταθμό RPP.

Η συνεδρίαση στο Κογκρέσο για το ζήτημα της παραπομπής του προέδρου Καστίγιο είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις 15:00 (τοπική ώρα, 22:00 ώρα Ελλάδος). Απαιτούνται τουλάχιστον 87 ψήφοι στο 130μελές Κογκρέσο.

Σε βάρος του Πέδρο Καστίγιο εκκρεμούν επίσης έξι έρευνες για διάφορες υποθέσεις διαφθοράς, στις οποίες κατηγορούνται συνεργάτες του και μέλη της οικογένειάς του. Ο ίδιος καταγγέλλει μια πολιτικά υποκινούμενη εκστρατεία εναντίον του, ενώ χαίρει ασυλίας μέχρι το τέλος της προεδρικής του θητείας τον Ιούλιο του 2026.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Λαχτάρα» για Μασκ: Έχασε προσωρινά τον «τίτλο» του ως ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο

«Πρόσωπο της Χρονιάς» για το TIME ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Η πλουσιότερη γυναίκα της ραπ μουσικής συμβουλεύει: «Κάντε αποταμίευση»